Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a inceput sa dea semnale subliminale pentru demararea proiectului Rosia Montana. Ea sustine ca cianurarea este mai putin periculoasa pentru mediu ca noile tehnologii de extragere a aurului si, oricum, se va folosi doar o treime din cianura permisa de UE in apa.

Rovana Plumb a declarat, ieri, ca tehnologia de extractie a aurului, care pune accent pe diosulfatul de sodiu, este una despre care specialistii spun ca produce reactivi mult mai toxici decat in cazul cianurarii. „Apar reactivi mult mai toxici care ajung in halda de steril si se degradeaza mult mai greu in comparatie cu cianura. In ceea ce priveste propunerea operatorului (cianurarea – n.r.), este una care se utilizeaza de mai mult de un secol si mult imbunatatita”, a spus Rovana Plumb, fara sa precizeze cum poate o tehnologie veche de un secol – si care a otravit iazurile de decantare – sa fie si de actualitate, si imbunatatita.

Apa, otravita doar un pic

Rovana Plumb sustine ca tehnologiile vechi – si imbunatatite! – nu vor depasi maximul admis de cianura (!) in apa. Ministrul afirma ca apa va fi contaminata cu cel mult 3 ppm (parti pe milion), adica o treime din cat permite legislatia UE. Asta inseamna ca am putea sa bem apa respectiva sau sa gatim cu ea? Ca tot zice UE ca nu patim nimic.Oricum, declaratiile demnitarului nu sunt atat de iesite din comun precum afirmatiile primarului din Certeju de Sus (Hunedoara), Petru Cimpian, care sustine ca pestii cresc in voie in iazurile de decantare si toata lumea ii mananca, fara sa fi patit cineva ceva. „Imbunatatesc relatiile intime” a afirmat initial Cimpian, mentionand apoi ca a fost, de fapt o gluma, dar subliniind ca cianura e doar asa, o poveste. Oare cand a glumit?

Integral pe Naţional