Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Decizia Legisla­tivului de a alcătui o comisie spe­cială pentru Roşia Montană şi de a evita pro­cedura normală a ge­nerat deja primele pro­bleme. Parlamentarii din comisie s-au trezit că nu au certificate ORNISS, necesare pentru accesul la informaţii secrete. De altfel, şefii ser­viciilor secrete au refuzat, iniţial, să vină în Parlament pentru audieri, transmiţând că reprezentanţii SRI şi SIE pot fi audiaţi doar de comisiile speciale de control. 
Ulterior, şeful Comisiei speciale, Darius Vâlcov (PSD), a anunţat demararea demersurilor pentru obţinerea certifi­catelor ORNISS, lucru care ar fi trebuit făcut de la bun început.

Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a venit ieri în Parlament, dar nu în faţa Comisiei speciale, ci a Comisiei pentru controlul SIE. Meleşcanu a declarat că, în ultimii 10 ani, instituţia pe care o conduce a făcut 50 de informări în legătură cu Roşia Montană, trimise Preşedinţiei, prim-ministrului şi ministerelor economice.

Întrebat dacă SIE a iden­tificat interese exterioare României deranjate de proiect, Teodor Meleşcanu a spus că este vorba de „ţările vecine şi prietene“, acestea fiind „afectate de implicaţiile ecologice ale proiectului“. El a declarat că activităţile iden­tificate de SIE ce au legătură cu Roşia Montană au fost atât „activităţi de lobby“, cât şi „de blocare a proiectului“. Totodată, şeful SIE a adăugat că, dacă se va prezenta la Comisia specială, iar membrii săi nu au certificate ORNISS, aceştia vor avea acces limitat la informaţii. Pe de altă parte, parlamentarii din Comisia specială au audiat-o ieri pe Rovana Plumb, ministrul Mediului. Ea a declarat că ministerul său a impus RMCG o garanţie de mediu de 146 de milioane de dolari, dublă faţă de cea iniţială. Ea a precizat că statul a impus şi garanţii suplimentare pentru situaţiile de accident, de 25 milioane de dolari. Rovana Plumb a explicat că obligaţiile privind înde­părtarea „poluării istorice“ de la Roşia Montană revin RMGC, suma estimată fiind de 300 milioane euro.

Plumb a mai adăugat că în staţiile de monitorizare a activităţii vor lucra angajaţii firmei canadiene, supervizaţi de statul român.

Integral pe România LiberăComentarii

mitica o sugestie ar fi ca supravegherea sa fie facuta de experti independenti din Germania(poate din cadrul "verzilor"). Mizez pe corectitudinea Germanilor. Nu sunt nici pro nici contra proiectului . E o simpla sugestie.

25 septembrie 2013 7:40

@plagiatorul socialist "în staţiile de monitorizare a activităţii vor lucra angajaţii firmei canadiene, supervizaţi de statul român." Exact cum banuiam. Daca nu am fi vazut cum se respecta la noi in tara orice lege si norma, daca nu am fi vazut cu ochii nostri ce s-a intimplat la Copsa Mica, Hoghiz, Baia Mare s.a., daca nu am stii ca fiecare roman isi are propriul pret (cum bine vedem chiar la politicienii care fac lobyy cianurarii), am putea crede ca poate Dzeu va avea grija de noi. Dar asa, putem fii siguri ca, daca ne vindem viitorul copiilor pt un saculet cu monezi, o sa fim batuti in veac!

25 septembrie 2013 5:57

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.