Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Peste 3.000 de persoane care protestează faţă de proiectul de la Roşia Montană au ocupat, duminică seară, Piaţa Lucian Blaga din Cluj-Napoca şi au blocat traficul în faţa Casei de Cultură a Studenţilor, o parte dintre protestatari aşezându-se pe şosea, transmite Mediafax.

Protestatarii - al căror număr a ajuns la peste 3.000 - s-au oprit, duminică seară, în Piaţa Lucian Blaga din Cluj-Napoca, după un marş prin cartierele Mănăşur şi Plopilor, în timpul căruia au scandat "Nu staţi la ferestre, veniţi la proteste", "Jos Ponta, jos, că eşti un mincinos", "Uniţi salvăm Roşia Montană".

Pe pacursul marşului, traficul rutier a fost blocat pe străzile pe unde se deplasa coloana de protestatari, care s-a întins pe câteva sute de metri.

Protestarii aflaţi în piaţă continuă scandările, iar unii dintre aceştia s-au aşezat pe şosea.

Astfel, traficul în Piaţa Lucian Blaga, unde se află Casa de Cultură a Studenţilor, este blocat complet, iar poliţiştii rutieri dirijează maşinile pe rute ocolitoare.

Participanţii la protestul de la Cluj-Napoca faţă de proiectul Roşia Montană, al căror număr a depăşit 2.000 de persoane, au pornit, duminică seară, în marş spre cartierul Mănăşur, blocând traficul rutier, transmite Mediafax.

După ce au stat o oră în Piaţa Unirii, protestatarii de la Cluj-Napoca - al căror număr a depăşit 2.000 de persoane - au pornit în marş spre cartierul Mănăştur, scandând "Veniţi cu noi", "Nu corporaţia face legislaţia", "Uniţi salvăm Roşia Montană".

Ei au blocat traficul rutier în Piaţa Unirii şi pe strada Memorandumului, ocupând întreg carosabilul.
În trafic au rămas blocate mai multe autoturisme care nu mai puteau înainta, dar şi autobuze şi troleibuze ale regiei de transport public. Alţi şoferi sunt dirijaţi de poliţişti pe străzi ocolitoare.

Peste o mie de persoane protestează, duminică după-amiază, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, manifestanţii urmând să pornească într-un marş spre cartierul Mănăştur, cel mai mare din municipiu, transmite Mediafax.

Participanţii la protest s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje precum "Cianura ucide", "Opriţi marele jaf", "Ponta demisia", "Revoluţia începe de la Roşia Montantă", "Mineritul cu cianuri înseamnă moarte".

Protestatarii scandează "Uniţi salvăm Roşia Montană", "Nu ne lăsăm, nu capitulăm".

La protest participă şi Oana Boc, soţia primarului din Cluj-Napoca, aceasta nefiind prima dată când ea este prezentă la aceste acţiuni, precum şi preşedintele PRM, Gheorghe Funar.

Potrivit jandarmilor, la ora transmiterii acestei ştiri la protest participă peste o mie de persoane.

Unul dintre protestatari, Cornel Vâlcu, le-a cerut celor prezenţi să nu se lase păcăliţi de comisia parlamentară care va merge la Roşia Montană, spunând că aceasta este "ultima invenţie a Guvernului Ponta".

"Dacă autorităţile vin împotriva noastră, să ştie că sunt angajaţii noştri. Fiecare politician să înţeleagă că este un angajat al cetăţenilor", a spus Vâlcu.

El a anunţat că programul manifestării va include un marş spre cel mai mare cartier al municipiului Cluj-Napoca, Mănăştur, pentru a-i convinge pe locuitori să iasă din case şi să se alăturemişcării de protest.

În urmă cu aproximativ zece zile, 33 de mineri de la Roşia Montană s-au blocat în subteran, cerând deplasarea în zonă a lui Crin Antonescu. Ei au ieşit la suprafaţă în urmă cu o săptămână, după ce premierul Victor Ponta le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară.

Parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roşia Montană au decis, miercuri, să meargă peste o săptămână la faţa locului, vizita urmând să dureze două zile.

Conform deciziei conducerii Parlamentului, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, duminică, la Roşia Montană, la ieşirea din galeria minieră Cătălina-Monuleşti, că cei care sunt împotriva proiectului trebuie să propună soluţii pentru locuri de muncă, el adăugând: "Nu poţi să fi numai aşa, Gică Contra".

Preşedintele Camerei a precizat că a coborât în galeria minieră pentru a da un mesaj de normalitate colegilor săi din Parlament, un mesaj prin care vrea să arate că "dacă vrei să iei o decizie, trebuie să te documentezi în prealabil şi să asculţi atât argumente pro cât şi argumente contra".

Sâmbătă seară, la Bucureşti, mii de oameni au format un lanţ în jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o oră, în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.