Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Zeci de mii de sindicalişti au sosit sâmbătă dimineaţa la Varşovia, pentru a manifesta împotriva guvernului liberal al lui Donald Tusk, în scădere în sondajele de opinie şi care dispune de o majoritate extrem de fragilă în parlament, într-un moment când economia poloneză bate pasul pe loc, informează AFP, conform Agerpres.

'Vrem retragerea lui Donald Tusk. Acesta este singurul mod de a schimba politica socială în Polonia', a declarat Marek Lewandowski, purtătorul de cuvânt al Solidarităţii, unul dintre cele trei sindicate care organizează manifestaţia.

După cum a precizat Lewandowski, protestatarii doresc între altele pensionarea la 65 de ani, nu la 67, cum prevede reforma iniţiată de guvern. 'Dorim o mai bună politică socială şi garanţii pentru salariaţi', a spus acesta.

Sute de autocare ce transportă manifestanţi au început să sosească la Varşovia din toate regiunile Poloniei, inclusiv din Silezia, cu minerii şi siderurgiştii săi, dar şi din Gdansk, bastionul Solidarităţii, cu muncitori de la şantierele navale.

Potrivit estimărilor lui Lewandowski, vor participa circa 100.000 de manifestanţi.

Manifestaţia de sâmbătă constituie punctul culminant al celor patru zile de proteste organizate la Varşovia. O primă manifestaţie a reunit, miercuri, între 15.000 şi 23.000 de oameni, potrivit observatorilor şi organizatorilor.

Protestatarii cer, pe lângă reducerea vârstei de pensionare, şi o majorare a salariului minim. De asemenea, ei denunţă caracterul precar al locurilor de muncă şi o recentă lege care autorizează un timp de muncă extensibil, acuzându-l pe şeful guvernului, aflat la putere din 2007, că nu ţine cont de revendicările lor.

Polonia, cu 38 de milioane de locuitori, puternică economie a Europei Centrale, a înregistrat o creştere constantă după ieşirea din comunism, în urmă cu 20 de ani, însă a intrat în recesiune în primul trimestru al acestui an. În trimestrul doi, Produsul Intern Brut /PIB/ al Poloniei a crescut cu 0,4% comparativ cu trimestrul întâi.

Potrivit Fondului Monetar Internaţional /FMI/, creşterea economică a Poloniei va fi de 1,2% în acest an şi de 2,2% în 2014.


Comentarii

@ION Bre YONule (erai ION de obicei, dar si IOANA, SIMI, GIGI, TICU, IORGU...), asi ce ai cu Basescu. Boule, el NU E LA PUTERE! USL-ul este, cu peste 70% in Palament, tot atit la lputerea locala, cu Guvernul pe de-asupra! Cit timp o veti trage cu "mostenirea" lui Basescu care "a distrus Romania" bagind interlopii si coruptii in inchisoare (daca ar fi cum zici). Bai cretinule, procurorii fac dosarele - dar condamnarea o dau judecatorii! In plus, minti ca o mazeta (nu cred ca din nestiinta!) Bai cretine, intre 2004-2008 la putere a fost Taricelu, doi ani clar in lupta cu PDL, sustyinut de pesdei! In 2010 a fost si PSD la putere, din 2012 este USL. Cit ramine din "din 2004 incoace"? Fa socoteala pe luni cit au fost la putere PNL +PSD (deci, USL) din 2004 incoace!

15 septembrie 2013 8:41

... Yon..cred ca le oferi un mare discount kkaraului si mitomanului pentru postarile tale avand in vedere ca ai sarit cele 4 clase primare. Scrii din puscarie ?

14 septembrie 2013 21:24

YON JOS BASESCU ,CARE A MAI RAMAS DIN CIUMA PORTOCALIE, CARE IMPREUNA CU CEI 4000 DE PROCURORI ,SRI,CCR,DNA ANI , AU DISTRUS ROMANIA . NU CACARAU SI NU USL A FOST LA GUVERNARE DIN 2004 INCOACE . ROMANI DACA A-TI UITAT CINE V-A TAIAT PENSIILE SI SALARIILE SI A VANDUT FLOTA VA MERITATI SOARTA.

14 septembrie 2013 20:46

rocky Jos USL-ul!jos Ponta si kakarau!Sa iesim si noi in strada romani!Nu fiti lasi!

14 septembrie 2013 20:34

TRM Dragi polonezi va asteptam si la noi ca romanii au luat lectii de somn de la viitorul lor sef KKrau.

14 septembrie 2013 15:54

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.