Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, 50 de ani, face în aceste zile un turneu în regiune pentru a se asigura de susţinerea statelor din Europa Centrală şi de Est, înainte de Summit-ul de la Vilnius, unde Kievul se aşteaptă să semneze acordurile de asociere şi de liber schimb cu UE.

Şeful diplomaţiei ucrainene, care deţine şi preşedinţia în exerciţiu a OSCE, subliniază că ţara sa nu are un plan B în cazul în care ar înregistra un eşec la reuniunea de la Vilnius. Totuşi, nici înainte, nici după acest summit Ucraina nu-şi propune să renunţe la Uniunea Vamală cu Rusia, în condiţiile în care peste 35 la sută din comerţul extern al ţării se face în interiorul acestei Uniuni. Altfel spus, Ucraina îşi doreşte să aibă comerţ extern fără taxe atât cu Vestul, cât şi cu Estul. De altfel, din această perspectivă priveşte şi chestiunea înarmării Transnistriei despre care a vorbit recent vicepremierul rus, Rogozin.

Ministrul de Externe ucrainean consideră că „reînarmarea“, dacă este „strict necesară“, trebuie „să aibă loc cu maximă transparenţă“, dar nu spune în ce condiţii ar apărea această necesitate. Pe de altă parte, la întrebarea în ce condiţii ar fi de acord Ucraina cu ideea lansată de Traian Băsescu privind unirea Republicii Moldova cu România, Leonid Kojara lasă să se înţeleagă că nu se opune şi subliniază că „determinarea nivelului de relaţii bilaterale reprezintă un drept suveran al Republicii Moldova şi al României“.

- Preşedintele rus, Vladimir Putin, a ameninţat Ucraina cu măsuri protecţioniste serioase în cazul în care va accepta liberalizarea regimului vamal cu UE. Guvernul de la Kiev a luat în calcul acest risc? Cât de mari ar putea fi pierderile pentru Ucraina?

L.K.: Uniunea Vamală a Rusiei, care include Belarus şi Kazahstan, este în prezent principalul partener comercial al Ucrainei. De aceea, cu siguranţă, orice probleme în comerţul cu aceste ţări sunt destul de sensibile pentru Ucraina. Totuşi, acest lucru nu schimbă obiectivul strategic al Ucrainei în ceea ce priveşte integrarea europeană. Noi menţinem, în acest sens, cu partea rusă un dialog permanent la toate nivelurile. Mai mult decât atât, suntem convinşi că semnarea mult aşteptată a Acordului de asociere dintre Ucraina şi UE, care presupune, de asemenea, crearea unei zone de liber schimb aprofundat şi cuprinzător, nu va contraveni relaţiilor noastre cu Rusia şi alţi parteneri din CSI. Cred că partenerii noştri ruşi înţeleg că ridicarea unor obstacole artificiale în calea dezvoltării relaţiilor economice ucraineano-ruse sunt contraproductive.

- Negociaţi cu Moscova o soluţie de compromis?

L.K.: După cum am spus, liderii din Ucraina şi Federaţia Rusă menţin un contact permanent. Dovadă a acestui lucru este vizita prim-ministrului Ucrainei, Mykola Azarov, la Moscova din 26 august. Între Ucraina şi Rusia, ca parteneri strategici, se desfăşoară un dialog normal şi deschis, privind toate aspectele actuale ale relaţiilor noastre.

- Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a atras atenţia că „o ţară nu poate să facă parte din două uniuni vamale“, sugerând în acest fel că Ucraina nu poate avea în acelaşi timp un acord de liber schimb cu UE şi un altul cu Rusia. Aţi stabilit aceste detalii?

L.K.: În acest sens, decizia Ucrainei referitoare la aprofundarea cooperării cu ţările Uniunii Vamale şi semnarea în luna mai, a acestui an, a Memorandumului privind creşterea interacţiunii cu Comisia Economică Eurasiatică este dictată exclusiv de interesele economice ale ţării noastre. Conform rezultatelor anului 2012, ţărilor Uniunii Vamale le revine 36,3% din cifra de afaceri a comerţului exterior al Ucrainei. Decizia privind semnarea Memorandumului nu creează obstacole pentru cooperarea Ucrainei cu alte asociaţii, fiind în conformitate cu obligaţiile noastre în cadrul OMC şi compatibilă cu viitoarele obligaţii ale Ucrainei, în cadrul Acordului de asociere cu Uniunea Europeană. Poziţia noastră este clară şi neschimbată: Ucraina este pregătită pentru un astfel de format privind interacţiunea cu Uniunea Vamală, care nu va intra în conflict cu punerea în aplicare a drepturilor şi obligaţiilor noastre în cadrul viitoarei zone de liber schimb cu UE.

- Linas Antanas Linkevicius, ministrul de Externe al Lituaniei, ţară care deţine preşedinţia rotativă a UE, a declarat că Ucraina trebuie să înregistreze progrese în mai multe domenii pentru a semna în noiembrie, la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Acordul de asociere la Uniunea Europeană, iar soluţionarea cazului opozantei Iuliei Timoşenko este una dintre condiţii, altminteri „Ucraina nu este stat de drept“. Cum vă gândiţi să rezolvaţi acest caz delicat, mai ales că există şi alte state importante din UE care au rezerve şi invocă acelaşi lucru?Integral pe România LiberăComentarii

A.Pop Ucraina poate ca nu este deranjata, dar noi, romanii am fi.

13 septembrie 2013 3:10

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.