Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Unul din cele mai bine păstrate secrete din industria alimentară, reţeta originală a băuturii Coca Cola, veche de 125 de ani, nu mai e secret. Aceasta după ce ziariştii de la emisiunea „This American Life“ au analizat o fotografie publicată într-un ziar din 8 februarie 1979, unde apărea un bărbat care ţinea în mână o carte deschisă. Volumul era deschis chiar în dreptul reţetei Coca Cola.

După analizarea fotografiei ziariştii, citaţi de GÂNDUL, susţin că au descoperit ingredientul secret, denumit „Merchandise 7X“, care reprezintă doar 1% din conţinutul băuturii, dar este considerat esenţial pentru a-i oferi gustul. Din poză, a rezultat că „formula magică“ este următoare: Extract fluid de coca - 3 drame, acid citric - 3 uncii, cafeină - 1 uncie, zahăr – 30, apă 2,5 galoane, suc de lămâie - 2 pinte, vanilie 1 – uncie, caramel - 1,5 uncii. La arome 7X se specific faptul că se folosesc 2 uncii de arome la 5 galoane de sirop, după următoarea formulă: alcool (8 uncii), ulei de portocale (20 picături), ulei de lămâie (30 picături), ulei de nucşoară (10 picături), coriandru (5 picături), antranilat de metil (10 picături) şi scorţişoară (10 picături).

De la inventarea în 1886 a băuturii Coca Cola de către un farmacist din Atlanta John S. Pemberton, formula ei a rămas secretă, fiind cunoscută doar de un număr mic de persoane şi nefiind scrisă. Însă, susţine AGERPRES, în 1919, ca să poată primi un împrumut bancar, proprietarul de atunci al companiei, Ernest Woodruff, a cerut predecesorilor săi să scrie formula pe o foaie, care a fost depusă la o bancă din New York. În 1925, când împrumutul a fost rambursat, Ernest Woodruff a luat formula scrisă şi a depus-o în tezaurul unei bănci din Atlanta.

Purtătoarea de cuvânt a companiei, citată de ANTENA3, a confirmat că formula scrisă pe hârtie este ţinută într-un seif, care a fost, în acest week-end, expus în muzeul The World of Coca-Cola din Atlanta, dedicat băuturii devenite un fel de simbol al modului de viaţă American. Compania Coca-Cola este numărul unu mondial pe piaţa băuturilor fără alcool, şi reuneşte, după cum afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, 500 de mărci diferite, realizând o cifră totală de afaceri de 15 miliarde de dolari pe an. Ea vinde 1,7 miliarde de sticle pe zi în peste 200 de ţări şi are peste 700.000 de salariaţi.


Comentarii

Adi-Canada Linux dragule, ai dreptate in felul tau,dar in State si Canada vezi o gramada` de oameni obezi si handicapati pentru ca` au mijloace sa` iasa` din casa`, mijloace financiare in primul rand pentru ca` statul vrea si poate sa` ajute oamenii napastuiti, si tehnice in al doilea rand pentru ca` pot sa` isi cumpere un carucior electric cu care sa` se deplaseze. De asemenea mai au rampe de urcare-coborare din toate mijloacele de transport in comun, scari rulante la toate metrourile, , rampe si lifturi la magazine .In Romania vezi numai oameni frumosi si sanatosi deoarece handicapatii nu pot iesi din casa` deoarece nu au mijloacenici financiare nici tehnice . Daca` sant prea bogati merg cu limuzinele si nu ii vezi (gen Vantu), iar daca` sant prea saraci (si cam asa sant majoritatea) nu ii vezi pe strazi deoarece nu au carucioare, rampe sau alte facilitati care sa ii ajute la deplasare, eventual ii vezi in Gara de Nord sau pe la intrarile de la metrou. Si oricum nu au de ce sa` iasa` deoarece pensia de handicapat in Ro. e de vreo 3-400 lei, cu care nu poti nici macar sa` iti platesti painitza zilnica`, cu atat mai putin sa` iesi la plimbare pe corso. Si in plus ii mai chinuie pe parintii sau copiii lor (daca` au) , care trebuie sa aiba` grija` de ei pana` dau ortu` popii ori unii, ori altzii. Daca` vrei sa` vezi puzderie de handicapati, asa ca in State sau Canada, dute in orasele in care au fost marile combinate ceausiste care emanau plumb si negru de fum, sa` vezi mii de handicapati care se uita` de la geamuri si ferestre pentru ca`nu pot iesi din casa` din cauza noroiului din curte, ce sa` mai vorbim de carucioare (electrice sau nu). Si sigur nu au baut in tineretea lor coca-cola, poate doar brifcor daca` aveau pile la alimentara`.

13 decembrie 2011 5:06

Linux Băi Adiță, dacă tot te dai drept canadian, zi-ne și nouă cum e cu obezitatea prin părțile alea, vestice. Că eu ultima dată când am trecut prin Vancouver(sept. 2011) m-am îngrozit de ce-am putut să văd pe străzi. Oamenii mi s-au părut foarte ciudați... diformi, teleghidați, zombi...Și la fel e și în America, cel puțin în New Orleans. Sincer, nu mi-aș dori să ajungem să arătăm ca ei. Și cam de la ce crezi tu că l-i s-ar trage aspectul lor? O fi de la McDonalds, de la Cola...? Că doar n-o fi de la Brifcor.

13 decembrie 2011 3:58

Adi-Canada S-o credeti voi ca` ati pus mana pe reteta coca-cola dintr-o analiza` a unei fotografii lasata` acolo din neglijenta`. Probabil ca` nu aveati cu ce va` umple fituica , sau v-au lasat aia fotografia ca momeala` la nas. Credeti voi ca` dupa ce au pazit-o 125 de ani mai ceva ca pe tezaurul SUA , o lasa` acuma la indemana` intr-o carte deschisa` ca sa` o fotografieze cineva mai dibaci ?? Si nu va` mai ingrijorati in privinta toxicitatii coca-cola, americanii , canadienii si alte natii care beau coca-cola pana` fac pe ei si traiesc in medie 85 de ani, iar romanii care au baut brifcor , frutella, quic-cola si alte inventii concepute de savantul de renume mondial, imuscat cu barbatu-so ,cu greu mai apuca` 60-65 de ani. Deci nu stiu cine bea mai sanatos !

13 decembrie 2011 2:17

dankuk Cum adica Coca Cola "este numărul unu mondial pe piaţa băuturilor fără alcool"? Ca zice in formula ca trebuie "alcool (8 uncii), etc..."...:)))

12 decembrie 2011 23:28

Anda O amintire plăcută : BRIFCOR , făcută la Tg. Mureș, o minunăție ! Este greu să le spui celor tineri, pentru că ei nu știu cum arată o băutură naturală, n-au apucat din păcate !

12 decembrie 2011 20:29

Rasputin Brifcor...sau...mai bine zis Fructola...sau.... Quic...sau Braga fratilor...da o in masa de cola...ce nea u ucis astia cu buna stiinta dupa revolutie...dai Doamne mintea romanului cea mai de pe urma...

12 decembrie 2011 18:32

doru habar nu am de ce trebuie sa cumparam Coca-Cola si nu scoatem din dulapuri retetele de buturi racoritoare ce ne au incantat copilaria . Retete romanesti de excelenta

12 decembrie 2011 15:43

brif-cor vax! formula coca-cola...cind o sa se descopere secretul-formula chimica a celebrelor bauturi romanesti inventate de chimista de renume planetar,ci-co si lamaita,atunci sa te ti explozie in massmedia.am inteles ca ceasca a inchis formula secreta intr-o mina parasita care apoi a fost surpata.

12 decembrie 2011 11:32

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.