Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Guvernul Ungariei se aşteaptă ca autorităţile române să se plieze legislaţiei europene privind extragerea aurului şi să respecte bunurile de mediu şi culturale puse în pericol de proiectul minei de la Roşia Montană, se arată într-un comunicat comun al Ministerului de Externe şi Ministerului dezvoltării rurale citat de Agerpres.

Bunurile de mediu şi culturale fac parte din patrimoniul central-european, se subliniază în comunicatul care precizează că Ungaria a luat act cu îngrjiorare de decizia din 27 august a guvernului român.

Exploatarea zăcămintelor aurifere folosind tehnologia cu cianuri implică riscuri uriaşe şi pune în pericol puritatea apei şi diversitatea biologică, notează de asemenea cele două ministere, amintind de deversarea de cianură din anul 2.000, petrecută la o altă mină de aur din România care aproape că a distrus planctonul în partea ungară a Tisei.

De aceea, guvernul ungar a protestat împotriva folosirii tehnologiei cu cianuri pe lângă toate forumurile posibile, se mai menţionează în comunicatul citat.