Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

După ce a ţinut prima pagină în media internaţională cu uciderea fostei iubite a preşedintelui, alături de alţi 11 artişti nord-coreeni, la ordinul lui Kim Jong-un, Coreea de Nord este subiectul unor comentarii privind faptul că, în pofida bugetului uriaş de care dispun serviciile secrete americane, această ţară rămâne o „gaură neagră” despre care nu se ştie nimic. În prezent, Phenianul pregăteşte o rampă pentru lansarea de rachete intercontinentale.

Coreea de Nord s-a lansat într-un nou program de construcţie de anvergură la un centru de unde a fost lansată o rachetă cu rază lungă de acţiune în decembrie, arată imagini din satelit ale unui institut de studii americano-coreene. Construcţia cuprinde o nouă rampă de lansare pentru testarea rachetelor balistice mobile, a anunţat Institutul de la Universitatea John Hopkins pe site-ul său 38 North. Lucrările au început la mijlocul anului 2013 şi vizează lansarea satelitului Sohae, numit şi Tongchan-ri.

Sohae a servit la lansarea reuşită a unei rachete Unha-3, condamnată de Occident, care a considerat-o un test deghizat al unei rachete balistice cu rază lungă de acţiune, interzisă prin rezoluţiile ONU. Dar, aceste noi imagini din satelit arată o nouă rută, reconstrucţia unei clădiri destinate trupelor, reluarea construcţiei unui sistem radar şi construirea unei noi rampe. „Phenianul construieşte o rampă plată de lansare, utilizată pentru testarea rachetelor balistice mobile.

O versiune modificată a rachetei cu rază lungă, KN-08, ar putea fi lansată cu mici sateliţi de pe o astfel de rampă.” Phenianul susţine că programul său spaţial este pur ştiinţific, în timp ce Seulul şi aliaţii săi, în special SUA, acuză regimul că dezvoltă rachete intercontinentale, o infracţiune faţă de sancţiunile ONU.

Imposibila detectare

Guvernele Iranului, Chinei şi Rusiei sunt dificil de penetrat, dar cel al Coreii de Nord este fără îndoială cel mai opac. Potrivit New York Times, „serviciile secrete americane, practic nu ştiu nimic despre programele nucleare şi balistice ale Phenianului şi analiştii nu ştiu nimic despre intenţiile liderului nord-coreean, Kim Jong-un”.

Dezvăluirile confirmă afirmaţiile a numeroşi experţi. În decembrie 2011, Seul şi Washingtonul au aflat de moartea lui Kim Jong-il, tatăl lui Kim Jong-un, din media nord-coreeană. Phenianul a construit o uzină tentaculară pentru îmbogăţirea uraniului, care a trecut neobservată timp de un an şi jumătate, până când responsabilii nord-coreeni au arătat instalaţia, la finele lui 2010, unui cercetător american. De asemenea, Nordul a ajutat la construirea unui reactor nuclear în Siria fără a fi detectat de serviciile secrete occidentale, arată New York Times. Coreea de Nord s-a dotat cu arma nucleară în pofida tentativelor marilor puteri de a o descuraja, ca şi a condamnărilor ONU.

Un eşec al serviciilor secrete americane în pofida faptului că, aşa cum arată Washington Post, dispun de o putere financiară colosală, aşa numitul „buget negru” al SUA. În 2012, el era de 55 miliarde dolari, pentru anul bugetar 2013 guvernul a cerut 52,6 miliarde, iar pentru 2014 s-au cerut 48,2 miliarde. Bugetul evaluează „găurile negre” ale serviciilor secrete americane, dosare în care SUA recunosc lipsa informaţiilor. În frunte figurează Coreea de Nord.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.