Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Festivalul „George Enescu“ îl readuce la Bucureşti pe cunoscutul dirijor Mariss Jansons. În cadrul seriei „Marile orchestre ale lumii“, pe 21 septembrie, de la ora 19.30, la Sala Palatului va avea loc concertul susţinut de Royal Concertgebouw Orchestra, sub bagheta lui Mariss Jansons, avându-l ca solist pe Emanuel Ax – laureat Grammy şi considerat unul dintre cei mai reputaţi pianişti contemporani, profesor la prestigioasa Juilliard School.

Programul include Concertul Numărul 3 pentru Pian şi Orchestră în Do minor Op. 37 de Ludwig van Beethoven.

Cotidianul britanic „The Guardian“ scria în anul 2012 că Mariss Jansons ar putea fi, potrivit multora, chiar „cel mai bun dirijor din lume în acest moment“. Jansons este laureat al unui premiu Grammy şi dirijor principal al Royal Concertgebouw Orchestra, la rândul ei înTop 10 al celor mai bune orchestre din lume, potrivit unei ierarhii Gramophone din anul 2008. Dirijorul deţine distincţia „Crucea de onoare a Austriei pentru ştiinţă şi artă“, cea mai înaltă distincţie acordată în acest domeniu. Anul trecut şi în anul 2006, Mariss Jansons a dirijat prestigiosul Concert de Anul Nou de la Viena.

Dirijor din tată-n fiu

Mariss Jansons s-a născut pe 14 ianuarie 1943 în Letonia ocupată de sovietici. Mama sa, evreică, a fost forţată să se ascundă pentru a putea naşte şi avea să se stingă din viaţă câţiva ani mai târziu, în ghetoul din Riga. Tatăl, Arvid, era dirijor, iar Mariss Jansons şi-a petrecut copilăria la Opera din Riga. Din 1960, Arvid Jansons a fost dirijor asistent la Orchestra Filarmonică din Leningrad sub Evgeni Mravinski, iar tânărul Jansons participa la repetiţiile tatălui. „Obişnuiam să-mi construiesc instrumente din două beţe şi să fac muzică în felul meu. Dar n-am fost de unul singur, încă de timpuriu am luat lecţii de dirijorat şi am asistat la repetiţiile şi concertele tatălui“, povestea Mariss Jansons pentru cotidianul britanic „The Guardian“.

Dedicarea pentru muzică, pasiunea şi consumul enorm pentru interpretările live au făcut ca destinul fiului să fie în oglindă cu cel al tatălui. În 1984, Arvid Jansons a murit pe scenă, de infarct, în timp ce dirija. 13 ani mai târziu, Mariss Jansons suferea un infarct la Oslo, în timp ce dirija opera „La Bohème“. „Membrii orchestrei mi-au spus că încă încercam să dirijez partitura lui Puccini, prăbuşit la podea. Probabil că aşa făceam, dar nu îmi mai amintesc nimic“, declara Jansons pentru „The Guardian”. După recuperare, dirijorul, astăzi în vârstă de 70 de ani, şi-a reluat activitatea care presupune nu doar turnee în întreaga lume, ci şi multă muncă administrativă şi de creaţie.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.