Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Salariile şi pensiile vor creşte de anul viitor. Aceasta este o veste bună, chiar dacă nu este vorba de o mărire semnificativă, după cum a explicat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. „Este posibil, în măsura creşterii economice pe care o preconizăm pe anul aceasta şi a măririi încasărilor la buget, este posibil, ca anul trecut, să aibă loc o creştere de salariu, dar care să acoperere eventual inflaţia, nu cred că e vorba de o creştere foarte mare de salarii", a spus ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, marţi, la emisiunea Subiectiv, de la ANTENA3.

În ceea ce priveşte mărirea pensiilor, Câmpeanu a declarat că „la fel şi acestea vor creşte cu procentul care va rezulta prin aplicarea legii“. Însă analistul economic Ilie Şerbănescu consideră că pensiile nu vor putea creşte, iar politicienii au creat iluzii în acest sens. „Politicienii au semănat iluzii, aşteptări false cu privire la creşterea pensiilor. Nu există bani pentru aşa ceva. Nu există, este imposibil“, a comentat Ilie Şerbănescu, tot la ANTENA3.

În altă ordine de iei, Consiliul Superior al Magistraturii şi-a dat avizul pentru o măsură foarte dezbătută în ultima perioadă. A fost făcut  astfel primul pas pentru anularea pensiilor speciale ale judecătorilor corupţi. Vor pierde beneficiile chiar şi judecătorii şi procurorii condamnaţi înainte de intrarea în vigoarea a acestei modificări legale, a anunţat ministrul Justiţiei, citat de ROMÂNIA LIBERĂ.

CSM a hotărât că îşi vor pierde pensiile speciale judecătorii şi procurorii condamnaţi în trei situaţii. Este vorba, după cum explică EVENIMENTUL ZILEI,  despre magistraţii care au fost condamnaţi fie pentru corupţie, fie pentru infracţiuni comise în legătură cu serviciul, fie pentru fapte care aduc atingere prestigiului Justiţiei. În materia faptelor care aduc atingere prestigiului Justiţiei, plenul CSM va analiza fiecare caz în parte pentru a decide dacă i se taie ori nu pensia specială magistratului, care a fost condamnat pentru asemenea fapte.

Totuşi, remarcă JURNALUL NAŢIONAL, până la intrarea în vigoare a modificării va mai trece vreme, deoarece iniţiatorii actului legislativ trebuie să rezolve o problemă de constituţionalitate privind modul cum va fi aplicată măsura. CSM a apreciat că prevederea conform căreia pierd pensia de serviciu inclusiv procurorii şi judecătorii excluşi din magistratură sau condamnaţi definitiv anterior intrării în vigoare a acestei legi este contradictorie Constituţiei, care statuează pe de o parte că o lege nu poate fi aplicată retroactiv şi, pe de altă parte, că dreptul la pensie este apărat.

„În situaţia în care personalul a încasat pensia de serviciu până la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare sau, după caz, a hotărârii prin care s-a dispus sancţiunea excluderii din magistratură, acesta este obligat să restituie diferenţa dintre pensia de serviciu încasată şi pensia din sistemul public de pensii", este articolul care a stârnit nemulţumirea CSM, remarcă şi CURENTUL.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc a explicat că legea se va aplica pensionarilor condamnaţi definitiv nu retroactiv, ci pentru perioada ulterioară intrării sale în vigoare. Demnitarul a explicat că magistraţii care primesc pensia specială în prezent vor beneficia de aceasta doar până când modificarea va fi adoptată.

Judecătorul Florin Costiniu, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare pentru corupţie, primeşte de la statul român 16.000 de lei pensie specială, lunără, după cum a relatat presa centrală. Acesta, susţine ROMÂNIA LIBERĂ, va pierde beneficiile o dată ce modificarea intră în vigoare.

Spre deosebire de „norocosul“ Costiniu, judecătoarea Maria David, de la Instanţa Supremă, nu a reuşit nici să se pensioneze înainte de a fi condamnată, nici să scape de statul după gratii. Eliberată din funcţie ca urmare a condamnării la 4 ani de închisoare, ea a pierdut din start pensia specială. Alt magistrat condamnat definitiv este fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, care a primit 5 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. 

NAŢIONAL anunţă că ieri, secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis şi suspendarea din funcţia de judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti a Veronicăi Cîrstoiu, cunoscută drept „judecătoarea spăgară”, într-un caz în care suma vehiculată pentru soluţionarea favorabilă a unor dosare se ridică la un milion de euro.Comentarii

vasile Bine ca aveti bani pentru salarii si pensii nesimtite,care cica nu pot fi taiate fiind drepturi castigate. PROSTII PENTRU PROSTI.AU SCHIMBAT ALTII REGIMURI,AU FACUT NATIONALIZARI IAR NOI NU PUTEM SCHIMBA NISTE SALARII SI PENSII NESIMTITE DATE DE NISTE LEGI INCORECTE CREATE PENTRU CATEGORII FAVORIZATE CARE ISI FAC SINGURI LEGI CU FEL SI FEL DE PRIVILEGII PE BANII ADUNATI DE LA CEI SARACI.De ce mai avem un parlament de 600 oameni care au 705 din sufragii, sa faca legi bune ,sa le anuleze sau corecteze pe cele abuzive sau discriminatorii.Cu minustri ca doamna Canpeanu este greu sa faci revolutie in sistem.Primul ministru spune una min istrul il contrazice. Ce sa mai intelegi? unii vor sa aiba salarii europene iar restul salarii de mizerie.

22 august 2013 8:27

VALIc Asa e ..pe vremuri Facultatea de Drept era de ras....Ce drept sa aperi si contra cui....? Contra PCR-ului....te pricopseai cu niste procese vai de lume..gainarii....ca restul tot politrucii le manareau...Dar vremurile sau schimbat ...cine a gandit repede ..chiar si cei cu Politahnica ...sau orientat dupa vremuri...si nu..nu din furat ....Am muncit cinstit, problema e ca nu in Romania....am avut sansa extraordinara sa putem arata cine suntem si ce gandin noi ca Romani ....Afara .., companiilor straine....aveti ideie cati Romani muncesc afara ?? si sunt profesionisti desavarsiti...apreciati de marile companii....???// Cine a stat si sa multumit cu frimituri ..de la stat .....asta e.....acum plangeti..

22 august 2013 6:50

Prodan Nicolae Adevarat Ecco homo, din aceasta cauza a fost numit pe vremuri ministru si din acelasi motiv a si fost revocat din functie foarte, foarte repede. Este ca si un creitic literar, nu stie sa scrie da, da tare si critica pe cei care stiu. Eu unul nici macar nu-l ascult, schimb canalul TV cand vorbeste el.

21 august 2013 12:45

Ecco homo Serbanescu le stie pe toate. Si ce ascunde pisica

21 august 2013 12:35

Ce falusu' lu' Hector Costiniu are pensie de zece ori mai mare decat un inginer constructor sau inginer de uzina. Pe vremea cand eram la Politehnica, Facultatea de drept era de rasul curcilor. Si nu se pot compara studiile. Politehnistii faceau proiecte in toti anii, incepand cu anul doi, " dreptacii" "frecau menta" pe 6/3

21 august 2013 12:26

Lute Trebuie marite si pensiile si salariile mici iar cele nesimtite stopate daca nu reduse.Fiecare om are o singura gura dar unii au si obrazul din acelasi material ca curul.Nu pot exista chiar asa diferente .

21 august 2013 12:22

pensionar sarac Lasati ca si PDL UDMR sa moara pensionari dupa 41 ani munca parca bani din taxe, inpozite am furat noi, noi am facut vile conace, noi facem cunparaturi in VIENA DUBAI, si cunparam apartamene in Miami,nu FACEM CAVOU CU AUR CA DOMNI RROMI, CARE AZI MAINE MURIM DE SARACIE CA AM LUCRAT PENTRU Romania NU AM FURAT NU AM CIORDIT DIN STARINATATE SI DIN AVUTIA Romaniei.Asta e trist daca esti corect muncitor moru de foame daca ai furat toata viata esti cineva in societatea de carton al ROMANIEI .

21 august 2013 11:20

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.