Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Salariile şi pensiile vor creşte de anul viitor. Aceasta este o veste bună, chiar dacă nu este vorba de o mărire semnificativă, după cum a explicat ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. „Este posibil, în măsura creşterii economice pe care o preconizăm pe anul aceasta şi a măririi încasărilor la buget, este posibil, ca anul trecut, să aibă loc o creştere de salariu, dar care să acoperere eventual inflaţia, nu cred că e vorba de o creştere foarte mare de salarii", a spus ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, marţi, la emisiunea Subiectiv, de la ANTENA3.

În ceea ce priveşte mărirea pensiilor, Câmpeanu a declarat că „la fel şi acestea vor creşte cu procentul care va rezulta prin aplicarea legii“. Însă analistul economic Ilie Şerbănescu consideră că pensiile nu vor putea creşte, iar politicienii au creat iluzii în acest sens. „Politicienii au semănat iluzii, aşteptări false cu privire la creşterea pensiilor. Nu există bani pentru aşa ceva. Nu există, este imposibil“, a comentat Ilie Şerbănescu, tot la ANTENA3.

În altă ordine de iei, Consiliul Superior al Magistraturii şi-a dat avizul pentru o măsură foarte dezbătută în ultima perioadă. A fost făcut  astfel primul pas pentru anularea pensiilor speciale ale judecătorilor corupţi. Vor pierde beneficiile chiar şi judecătorii şi procurorii condamnaţi înainte de intrarea în vigoarea a acestei modificări legale, a anunţat ministrul Justiţiei, citat de ROMÂNIA LIBERĂ.

CSM a hotărât că îşi vor pierde pensiile speciale judecătorii şi procurorii condamnaţi în trei situaţii. Este vorba, după cum explică EVENIMENTUL ZILEI,  despre magistraţii care au fost condamnaţi fie pentru corupţie, fie pentru infracţiuni comise în legătură cu serviciul, fie pentru fapte care aduc atingere prestigiului Justiţiei. În materia faptelor care aduc atingere prestigiului Justiţiei, plenul CSM va analiza fiecare caz în parte pentru a decide dacă i se taie ori nu pensia specială magistratului, care a fost condamnat pentru asemenea fapte.

Totuşi, remarcă JURNALUL NAŢIONAL, până la intrarea în vigoare a modificării va mai trece vreme, deoarece iniţiatorii actului legislativ trebuie să rezolve o problemă de constituţionalitate privind modul cum va fi aplicată măsura. CSM a apreciat că prevederea conform căreia pierd pensia de serviciu inclusiv procurorii şi judecătorii excluşi din magistratură sau condamnaţi definitiv anterior intrării în vigoare a acestei legi este contradictorie Constituţiei, care statuează pe de o parte că o lege nu poate fi aplicată retroactiv şi, pe de altă parte, că dreptul la pensie este apărat.

„În situaţia în care personalul a încasat pensia de serviciu până la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare sau, după caz, a hotărârii prin care s-a dispus sancţiunea excluderii din magistratură, acesta este obligat să restituie diferenţa dintre pensia de serviciu încasată şi pensia din sistemul public de pensii", este articolul care a stârnit nemulţumirea CSM, remarcă şi CURENTUL.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc a explicat că legea se va aplica pensionarilor condamnaţi definitiv nu retroactiv, ci pentru perioada ulterioară intrării sale în vigoare. Demnitarul a explicat că magistraţii care primesc pensia specială în prezent vor beneficia de aceasta doar până când modificarea va fi adoptată.

Judecătorul Florin Costiniu, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare pentru corupţie, primeşte de la statul român 16.000 de lei pensie specială, lunără, după cum a relatat presa centrală. Acesta, susţine ROMÂNIA LIBERĂ, va pierde beneficiile o dată ce modificarea intră în vigoare.

Spre deosebire de „norocosul“ Costiniu, judecătoarea Maria David, de la Instanţa Supremă, nu a reuşit nici să se pensioneze înainte de a fi condamnată, nici să scape de statul după gratii. Eliberată din funcţie ca urmare a condamnării la 4 ani de închisoare, ea a pierdut din start pensia specială. Alt magistrat condamnat definitiv este fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, care a primit 5 ani de închisoare pentru trafic de influenţă. 

NAŢIONAL anunţă că ieri, secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis şi suspendarea din funcţia de judecător în cadrul Curţii de Apel Bucureşti a Veronicăi Cîrstoiu, cunoscută drept „judecătoarea spăgară”, într-un caz în care suma vehiculată pentru soluţionarea favorabilă a unor dosare se ridică la un milion de euro.