Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre paşii făcuţi de România pentru deblocarea dosarului Schengen, rezultatele ministerului în lupta anticorupţie şi despre restructurările din MAI. Ministrul Igaş se referă totodată la restructurarea poliţiei locale, afirmând că există deja semnale pozitive, precum scăderea numărului infracţiunilor şi al furturilor, dar şi creşterea prinderilor în flagrant. De asemenea, ministrul oferă detalii privind câteva dintre prevederile noului Cod rutier, aflat în dezbaterea Parlamentului.AGERPRES: Ce paşi concreţi s-au făcut pentru deblocarea dosarului Schengen?

Traian Igaş: După cum cunoaşteţi, la reuniunea Consiliului JAI din 22 septembrie 2011 nu s-a obţinut unanimitatea necesară adoptării deciziei de eliminare a controalelor la frontierele interne, iar preşedinţia poloneză a amânat votul.

În mod evident, ne-am confruntat cu o situaţie de blocaj din partea a două state membre, care au ignorat toate regulile existente şi faptul că România a îndeplinit criteriile necesare pentru a deveni stat membru.

Cu toate acestea, în perioada care a urmat acestui Consiliu, autorităţile române au continuat demersurile şi dialogul politic, atât cu Olanda, cât şi cu Finlanda, în vederea identificării unei soluţii acceptabile pentru ambele state.

Aş dori să menţionez faptul că în data de 13 octombrie 2011 au avut loc noi dezbateri în Parlamentul European, cu ocazia cărora s-a transmis un puternic mesaj de susţinere a aderării celor două state, România şi Bulgaria. În acest fel, Parlamentul European a reconfirmat atitudinea constructivă şi foarte principială cu care a abordat în mod constant acest subiect.

Mai mult decât atât, cu ocazia Consiliului European din 23 octombrie 2011, preşedintele Consiliului European, domnul Herman van Rompuy, a solicitat introducerea în Minuta reuniunii a unei declaraţii care subliniază necesitatea ca, până în luna decembrie 2011, să se găsească o formulă adecvată de compromis, care să permită aderarea celor două state la spaţiul Schengen în cursul anului 2012.
Integral pe Agerpres