Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În mediile politice a început să se vorbească despre o nouă “vară fierbinte”, chiar înainte de publicarea raportului The Economist Intelligence Unit care printre cele trei riscuri privind stabilitatea României enumera şi un potenţial conflict între preşedinte şi premier. Victor Ponta a spus deja că Traian Băsescu nu a respectat pactul de coabitare, liberalii şi-ar dori o nouă suspendare, iar preşedintele abia aşteaptă să-şi reia rolul de principal jucător.Războiul dintre preşedinte şi premier ar putea pune între paranteze armistiţiul încheiat între beligeranţii de vara trecută şi care a nemulţumit ambele părţi. Cel mai mare perdant al unei noi bătălii ar fi Victor Ponta, care a recuperat cu greu bunăvoinţa internaţională şi care, în ciuda relativei stagnări economice, se află în creştere de popularitate. Traian Băsescu ştie că prin redeschiderea ostilităţilor îi pune pe ceilalţi în offside, în vreme ce el marchează puncte pentru noul său partid Mişcarea Populară, mai ales că arată cu degetul afacerile încercate de guvern în ultima perioadă: privatizarea CFR marfă este doar cea mai problematică, dar există şi alte idei controversate de pe urma cărora statul român n-ar fi avut nimic de câştigat. Cauza bătăliei care începe nu este doar campania electorală de anul viitor sau bătălia diverselor grupări pentru marile afaceri, cele din energie, spre exemplu, ci mai ales resetarea scenei politice înaintea prezidenţialelor. Mai este, oare, Victor Ponta favoritul sistemului sau tânărul premier care promitea să înveţe repede, a început să facă greşeli?

Victor Ponta s-a grăbit să adoptate în guvern privatizarea CFR Marfă, deşi preşedintele l-a avertizat că Gruia Stoica, investitorul român care a câştigat licitaţia, alergând singur, nu are cele 202 milioane de euro, bani pe care s-a angajat să-i plătească. Premierul crede că dacă trimite hotărârea de privatizare către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării scapă de responsabilitate, dar s-ar putea să aibă surprize, fiindcă informaţiile despre corupţie pe care le primeşte şeful statului ajung şi la Victor Ponta.

În fond de ce-ar vrea neapărat Victor Ponta să vândă CFR Marfă cuiva care nu are destui bani? Este vorba despre o ambiţie politică sau despre beneficiile unui grup de interese? Dosarul penal al omului de afaceri Gruia Stoica a fost luat în râs de Victor Ponta, dar Traian Băsescu s-a întrebat dacă nu cumva investitorul nu va începe să taie “zecile de mii de vagoane” pentru a le vinde la fier vechi şi a-şi achita în acest fel datoriile la băncile care eventual îl vor credita. Ce l-a făcut pe primul ministru să-l reevalueze pe fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu şi să spună despre el că a fost “bun” şi “foarte eficient”, chiar după ce liderul liberal a primit, în primă instanţă, o pedeapsă cu închisoarea pentru acte de corupţie?

Victor Ponta este trist pentru că nu ştie ce i se pregăteşte în dosarul privatizării CFR, nu ştie ce se ascunde în spatele lui Omar Hayssam şi nu ştie nici măcar ce mutări vor face aliaţii săi politici. Televiziunile amicilor Dan Voiculescu (Antena 3) şi Sebastian Ghiţă (RTV) îl flatează şi îl sabotează în acelaşi timp, ca şi cum ar avea scopuri diferite de cele ale premierului. Liberalii cer pe mai multe voci o nouă suspendare, încercând în acest fel să recupereze din frustrările acumulate în ultimul an, dar şi să reducă din avansul substanţial luat de PSD.

Victor Ponta încearcă să facă faţă jocurilor bizantine ale diverselor grupări aflate în tovărăşie cu el, dar e pe cale să piardă teren. Vocea Rusiei îl avertizează pe premier, că Omar Hayssam, cetăţeanul româno-sirian acuzat de terorism şi de tot felul de inginerii financiare, poate deveni un fel de “opţiune nucleară” în conflictul dintre palate. Oficiosul moscovit consideră că va fi în avantaj, cel care a “controlat” aducerea româno-sirianului la Bucureşti, în vreme ce fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe, Mihai Răzvan Ungureanu a spus foarte clar că aducerea lui Omar Hayssam în România a fost pregătită mai de mult şi că premierul nu ştia mai nimic despre acestă operaţiune.Ca şef al guvernului, Victor Ponta a aflat deci post-factum despre anumite detalii ale acţiunii secrete prin care Hayssam a fost “repatriat”, dar date fiind condiţiile secrete în care s-a desfăşurat operaţiunea, probabil că era normal ca aceasta să fie cunoscută de cât mai puţini actori sau doar de cei care-şi puteau asuma responsabilitatea politică în cazul eşecului. Tristeţea premierului s-ar putea să nu aibă, totuşi, legătură doar cu bătălia sa pentru imaginea de politician fac totum sau cu eventualele nerguli din privatizarea CFR Marfă, sugerate de Traian Băsescu. În spatele celor câtorva erori făcute de premier s-ar putea să se afle oameni pe care Victor Ponta a mizat şi care l-au abandonat. Preşedintele este unul dintre ei, fiindcă l-a lăsat să creadă că el este “moştenitorul” şi apoi l-a atacat pe neaşteptate, fără ca în schimb să aibă cu adevărat un alt pretendent viabil pentru fotoliul de la Cotroceni.

Integral pe România Liberă