Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

În timp ce Victor Ponta se împăunează la Bucureşti cu rezultatele iluzorii ale programului economic al USL, oficialii de la Bruxelles au respins pentru a doua oară programul pentru absorbţia fondurilor europene. CE critică lipsa de coerenţă a planului Guvernului pentru banii UE.

România a fost din nou taxată la Bruxelles pentru colaborarea deficitară de care dau dovada ministerele în relaţia cu Ministerul Fondurilor Europene. Datorată fie raţiunilor politice ce ţin de bucătăria internă a USL, fie incompetenţei, aceasta colaborare deficitară poate costa România miliarde de euro, anunţă COTIDIANUL.

Ultra-profesionistul ministru al fondurilor europene, după cum îl numeşte CURENTUL pe pesedistul Eugen Teodorovici, ca şi guvernul Ponta în ansamblu, nu au primit notă de trecere din partea Comisiei Europene , fiind trimişi să-şi refacă temele peste vară şi să se întoarcă la toamnă cu ele, în speranţa că vor reuşi să-i convingă pe oficialii de la Bruxelles că au un program serios, coerent, pentru atragerea banilor europeni.
 
Avertismentul a fost etichetat de prim-ministrul Victor Ponta drept „o mică petardă“. Premierul, citat de AGERPRES, a precizat că rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 21% şi a adăugat că începe să creadă că obiectivul unei rate de absorbţie de 50%, până la finele anului, nu este unul prea ambiţios.

Dar Comisia Europeană a atenţionat Guvernul de la Bucureşti că proiectul Acordului de Parteneriat transmis către Bruxelles, care va reglementa modul de utilizare a banilor comunitari pentru 2014-2020, este incoerent şi fără priorităţi clare, solicitând ca documentul să fie refăcut „peste vară“, până în luna septembrie, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ. Cu alte cuvinte, am rămas corigenţi şi trebuie să ne prezentăm în toamnă cu un nou program, sperând că a treia oară va fi cu noroc.

De asemenea, remarcă GÂNDUL, oficialii CE au solicitat clarificări cu privire la mecanismele financiare, detalii suplimentare cu privire la propunerile de alocare financiară (7 miliarde euro pentru programele regionale fiind considerată o sumă mult prea mare), precum şi o evaluare clară a capacităţii de absorbţie şi o listă cu viitoarele investiţii teritoriale integrate.

Guvernului de la Bucureşti a fost atenţionat că o eventuală respingere a acestui proiect de către Comisia Europeană, în urma consultărilor inter-servicii care vor avea loc, riscă să conducă la întârzieri în adoptarea viitoarelor programe operaţionale şi în implementarea lor chiar de la începutul anului viitor, fapt ce ar crea noi probleme în absorbţia fondurilor europene, anunţă ADEVĂRUL.

Nu este pentru prima data când Comisia Europeană critică proiectul Acordului de Parteneriat pentru viitoarele fonduri structurale pentru exerciţiul bugetar 2014-2020. În aprilie 2013, aminteşte COTIDIANUL, presa publica o scrisoare trimisă de directorul general adjunct din DG Regio, Normunds Popens cu o lună mai devreme, în care caracteriza drept lipsite de minimă credibilitate şi calitate propunerile făcute de ministerele din România.

Cert este, după cum susţine EVENIMENTUL ZILEI, că lipsa unei strategii la nivelul Guvernului, a ministerelor şi a autorităţilor locale riscă să întârzie cu doi ani absorbţia celor aproape 40 de miliarde de euro alocate României în perioada 2014-2020.