Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Pentru prima dată după foarte multă vreme, Traian Băsescu vorbeşte despre „interesul legitim“ al Moscovei  dar precizează că nu au loc tratative bilaterale româno-ruse legate de soarta Moldovei şi că „există un prag de neîncredere între Bucureşti şi Moscova“. „Moldova trebuie să lupte pentru fiecare palmă de pământ care îi aparţine, indiferent de aranjamentele din fosta URSS, a mai afirmat, citat de COTIDIANUL, şeful statului, înaintea vizitei pe care o face în Republica Moldova.

Traian Băsescu se arată din nou „preocupat“ de integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Într-un interviu acordat pentru ROMÂNIA LIBERĂ şi Radio Europa Liberă înainte de a pleca spre Chişinău, şeful statului român a declarat că Republica Moldova ar putea ajunge din urmă România în viitorii 10-12 ani şi tot atâţia ani i-ar fi necesari pentru a deveni ţară membră a Uniunii Europene. Abia după ce trece de acest prag s-ar putea pune problema reunificării, crede Traian Băsescu, sigur de faptul că Republica Moldova va semna în luna noiembrie, la Vilnius, Acordul de asociere şi Acordul de liber schimb cu UE.

Întrebat ce părere are despre faptul că majoritatea posturilor de televiziune din Republica Moldova fac în această perioadă o campanie insistentă în care prezintă avantajele aderării Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică ca soluţie în locul UE, Băsescu a răspuns ironic, după cum remarcă COTIDIANUL. „N-am văzut moldoveni cu ochii oblici, ce să caute în Uniunea Eurasiatică? Cetăţenii Republicii Moldova sînt la fel ca cei din România. Sînt două ţări independente, dar cred că opţiunea de suflet e cea de a reveni acasă, adică în Europa", a declarat acesta.

În contextul unei noi reuniuni în formatul 5+2 pe tema crizei din Transnistria, negocierile  durează de mulţi ani şi nu au dus la niciun rezultat, constată JURNALUL NAŢIONAL. Traian Băsescu are o explicaţie şi pentru această situaţie: „Cei de care depinde rezultatul nu vor să rezolve problema sau vor să o rezolve altfel decât Chişinăul, actorul care trebuie să decidă: nici Federaţia Rusă, nici Ucraina, nici SUA, UE nu pot decide în locul Chişinăului asupra integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Or, poziţia Republicii Moldova nu este încă acceptată de toate părţile“.

Traian Băsescu: Cred că Moscova ar putea să fie rezonabilă în raport cu Republica Moldova şi să lase decizia ca viitorul acestei ţări să fie hotărât la Chişinău, nu la Moscova, nu la Bruxelles, nu la Bucureşti sau la Washington.
ROMÂNIA LIBERĂ: Aveţi semnale că Moscova ar putea fi rezonabilă?
Traian Băsescu: Nu, nu am.

Preşedintele Traian Băsescu se află astăzi într-o vizită oficială în Republica Moldova. Pe agenda vizitei figurează convorbiri cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă, precum şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi cu primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Potrivit unor informaţii obţinute de EVENIMENTUL ZILEI, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), condus de Vladimir Voronin, pregăteşte pentru astăzi o serie de proteste faţă de vizita lui Traian Băsescu.

În opinia liderului PCRM, venirea din 17 iulie a preşedintelui României reaminteşte de prima vizită la Bălţi a mareşalului Ion Antonescu care a avut loc pe 17 iulie 1941. Vladimir Voronin, aminteşte ADEVĂRUL, şi-a mai exprimat nemulţumirea în cadrul unei şedinţe recente a Parlamentului. „Cine l-a invitat în Moldova pe acest Băsescu, nu ştiu cine mai este în România. El niciodată nu a recunoscut Moldova. El nu recunoaşte însăşi denumirea de moldoveni şi limba moldovenească. Nu văd niciun sens ca această persoană, încă nu se ştie dacă e trează sau bată, să vină la noi”, spunea atunci liderul PCRM.


Comentarii

Lingaul Ma uit si ma intreb ce e asta,fata de presedinte sau de betiv buhait ,la fel ma uit cat esi de diplomat.La scoala care o are ,cred ca i se cere prea mult .Cu cine s-a pupat de s-a rupt dupa ce a luat primul mandat in prima vizita externa,va las sa va reamintiti.

17 iulie 2013 23:46

val Javra Ordinara nu stie istorie nici de clasa a IV-a. Aproape indiferent de vointa popoarelor situatia tarilor a fost hotarita in majoritatea cazurilor de marile puteri, prin tratate internationale in care au fost obligate sa semneze. Asa ca el latra degeaba, doar sa-i impresioneze pe cei din interior, dar sigur enerveaza marile puteri.

17 iulie 2013 23:32

ridichescu Cornel Ternea: fie ca-ti place tie sau nu Basescu e presedintele in functie, unanim aparat de Vest cand lindicii cu care pactizezi au sarit sa-l dea jos anul trecut.

17 iulie 2013 22:18

dan ia sa-l mai pupati toti in c*r, dar pe rand. Rusia a fost, este si va fi o nenorocire pentru natiunea romana. Atitudinea lui basescu fata de ciuma asta numita rusia, este singurul lui plus. Asta in principiu pentru ca rusia nu a fost niciodata rezonabila fata de romania si nu va fi vreodata. Orice lider al acestei natii in loc sa faca plocoane in fata rusilor mai bine ar lua atituidine, pentru ca intr-adevar, capul plecat sabia nu-l taie, dar nicicand nu vei fi privit altfel decat ca un umil servitor, dator ca din pozitia in care este sa ofere la comanda placeri efemere. Partea tragica este ca la ora asta romania se divide intre cei care se cearta cui sa o sugem mai tare - rusilor sau UE, si din dilema asta natia asta spalata pe creier nu o sa scape prea curand. Cate-odata mi-as dori sa avem si noi ceva sange sarbesc in vene....

17 iulie 2013 17:46

Tagore Vezi ca mai sunt turbatzi care pun botu` la golaniile tatarului ? Ori sunt slugile. Las` ca vine scadenta...bosketar ordinar...

17 iulie 2013 14:10

socialistu lefter Cind ai pueterea pe care o are Moskva, nu trebuie sa fii si rezonabuil. Cu atit mai mult cind ai si o Coloana a 5-a puternica, atit in Moldova cit si in Romania: COMUNISTII! Care, iata, fac "eforturi" (n-asa, Cornelush al lui Ternea?)

17 iulie 2013 13:15

GAGAUZUL si TATARUL Asta e in stare sa declare razboi Rusiei !!! Auziti "ochi oblici" . "uniune Asiatica " etc. !! Dar despre originea LUI , de ce nu ne vorbeste ???

17 iulie 2013 11:18

Cornel Ternea Cat il mai lasam pe asta sa delireze si sa ne strice toate relatiile internationale? In ce calitate exprima ipochimenul asta tot felul de pareri si emite venin la adresa altor state indiferent care ar fi acestea? In paranoia lui schizoida distruge tot ceea ce construiesc altii! Asta uraste poporul roman pentru ca l-a demis! ba mai mult, a doua oara nu l-a ales pe el! Baconschi sa traiasca, prietenii stiu de ce! :)

17 iulie 2013 11:16

Daniel pt. pensionar sarac: PT. CA ROMANIA ARE DEJA UN STEAG SI O LIMBA OFICIALA, TATAIE !!!

17 iulie 2013 11:01

pensionar sarac De ce condamnam pe unguri daca vor steagul lor si linba lor???????

17 iulie 2013 10:44

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.