Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministrul Culturii spune că este nevoie de un cadru special pentru ca statul să suţină localitatea tulceană.

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat că încearcă să redea un statut special oraşului Sulina. ”Există interesul de a asigura un statut special oraşului Sulina. L-a avut multă vreme, l-a pierdut în decenii şi ar trebui să-l recapete din cu totul alte motive - rareori se întâmplă la noi în ţară să ai un sit de mare prestigiu, dar comunitatea să fie foarte mică şi să nu mai fie ea singură capabilă să susţină situl. Şi atunci, evident, este nevoie de un cadru special”, a declarat vineri, în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Tulcea, ministrul Culturii, Daniel Barbu, citat de Agerpres. Oficialul guvernamental a subliniat faptul că investiţiile pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu din oraşul Sulina au în vedere îmbunătăţirea vieţii localnicilor. „Este important ca oraşul să fie mult mai pitoresc, atractiv pentru vizitatori, ca oamenii să simtă că au o viaţă de calitate, că au un viitor şi demnitate de persoane. Vom încerca să găsim soluţiile pentru ca Sulina să devină un oraş vibrant”, a menţionat ministrul Daniel Barbu.

La rândul său, directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului (INP), Alexandru Muraru, a subliniat implicarea ministrului în susţinerea proiectelor de reabilitare a monumentelor şi a menţionat că instituţia pe care o conduce a alocat în acest an aproape 300.000 de euro pentru reabilitarea a trei biserici din oraşul Sulina şi pentru execuţia unor lucrări la cetatea Dinogeţia. „Sumele sunt potrivite pentru numărul de obiective pe care îl are judeţul Tulcea, dar îl comparăm cu Bucureştiul unde sunt 2.000 de monumente istorice, iar suma este doar uşor mai ridicată decât cea de aici”, a precizat directorul general al INP, Alexandru Muraru.

Ministrul Daniel Barbu şi directorul general al INP, Alexandru Muraru, au inaugurat vineri Biserica catolică „Sfântul Nicolae” din oraşul Sulina, la finele evenimentului susţinând o conferinţă de presă în oraşul Tulcea. Biserica catolică “Sfântul Nicolae” din Sulina, clădire de patrimoniu în care se află o pictură de Michelangelo Merisi da Caravaggio, a fost sfinţită în anul 1863 şi a fost res­taurată pentru prima dată în 1931. Stilul construcţiei este de tip italian, specific celei de-a doua jumătăţi a secolului al IX-lea, fiind realizată din piatră de Malta şi cărămidă, iar o parte din vitraliile bisericii sunt originale. În interiorul bisericii, se află 14 picturi care simbolizează “Calea Crucii”, unii din autorii acestora nefiind încă identificaţi. Lucrările de res­taurare a lăcaşului de cult au început în anul 2009, valoarea totală a acestora fiind de 3,38 milioane de lei.

Integral pe România Liberă