Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ţigările electronice - dispozitive care produc vapori cu aromă de ţigară şi care conţin sau nu nicotină - sunt prezentate drept o metodă revoluţionară de renunţare la fumat. Bogdana Bursuc, psiholog coordonator în Programul Naţional de Renunţare la Fumat spune însă că ţigara electronică nu este o alternativă viabilă fumători, având şi dezavantajul de a menţine şi chiar întări dependenţa psihică de fumat.

"Ţigara electronică e foarte în vogă, acum. Ca să înţelegem mai bine fenomenul, este util să plecăm de la trei premise. Unu - din toţi fumătorii, 80% vor să se lase de fumat. Doi - oamenii sunt din ce în ce mai educaţi şi mai conştienţi de efectele nocive ale fumatului. Trei - apare ţigara electronică. Este de înţeles de ce foarte mulţi oameni sunt interesaţi de ea. Speră să-i ajute să se lase. Interesul pentru ţigara electronică denotă interesul oamenilor de a renunţa la fumat. Însă ţigara electronică nu este o metodă de a renunţa la fumat şi nici o alternativă viabilă", spune Bogdana Bursuc.

Psihologul susţine că dependenţa psihică, deseori mai acută la fumători decât cea fizică, nu este înlăturată de ţigara electronică.

"Ca să înţelegem acest lucru trebuie să ştim mai multe despre ceea ce înseamnă dependenţa psihologică de fumat, care este de două feluri. Mai întâi avem mecanismul reflexului condiţionat, binecunoscutul reflex pavlovian. Oamenii tind să asocieze fumatul cu o anumită activitate. Bei cafea, fumezi o ţigară. Iei o pauză la serviciu, te duci la ţigară, cobori de la metrou, fumezi o ţigară. Astfel, de câte ori apare activitatea, reflexul este de a aprinde o ţigară. Dacă persoana alege să renunţe la fumat, activităţile zilnice de care vorbeam rămân. În momentul în care ţigara obişnuită este înlocuită de ţigara electronică, reflexul condiţionat rămâne. Dacă folosesc ţigara electronică, mintea mea nu renunţă la nevoia de a fuma. Reflexul de a fuma rămâne", spune Bogdana Bursuc.

"A doua formă de dependenţă psihologică, mai puţin cunoscută este ceea ce numim condiţionarea operantă. Mintea mea observă că dacă fumez, am anumite beneficii - când fumez mă calmez, mă relaxez, socializez etc. Astfel, mintea învaţă că fumatul are o anumită funcţie - de calmare, relaxare etc. Dacă ţigara obişnuită este înlocuită de ţigara electronică, mintea mea nu învaţă nimic nou. Mecanismele psihologice care încurajează fumatul rămân", spune psihologul.

Bogdana Bursuc a lucrat cu oameni care au încercat să renunţe la ţigări obişnuite folosind ţigări electronice şi a observat că nu numai că metoda nu funcţionează, dar că experienţa este una dăunătoare din punct de vedere psihic.

"Vorbim de un ciclu în trei paşi. La început sunt foarte fericiţi că au făcut ceva ca să se lase de fumat. Este perioada în care fumează doar din ţigara electronică. Cu timpul descoperă, însă, că gustul nu este acelaşi şi încep să combine ţigara electronică cu cele obişnuite. Apoi revin doar la ţigări obişnuite. Este cea mai cumplită experienţă psihologică, pentru că mintea se obişnuieşte cu eşecul. Dacă nici măcar ţigara electronică nu a ajutat, mintea mea învaţă neajutorarea", spune psihologul.

Numărul de fumători din România este în scădere

Potrivit unui studiu al Ministerului Sănătăţii realizat în colaborare cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, procentul românilor care fumează zilnic a scăzut de la 29,7% în 2003 la 22% în 2011.
Integral pe Jurnalul NaționalComentarii

ecologist E o ipocrizie mondiala! Ce tot ne afumati cu pericolele tutunului, daca , in continuare , se vinde in draci?! Sa se treaca tutunul pe lista drogurilor interzise si problema se rezolva de la sine!

2 decembrie 2011 7:29

Mihai Dumbrava Iata deci inca o campanie impotriva tigarii electronice. Probabil ca se pregateste inca o scumpire a tigarilor... Ori cetatenii astia de "lupta" impotriva fumatului isi vad amenintate fondurile alocate, fonduri care pana acum au ajutat un numar infim de oameni sa renunte la fumat (ceea ce transforma toate porcariile gen inhalatoare si plasturi in esecuri epice... sa nu vorbesc de Champix ale carui efecte secundare in cele mai multe cazuri au fost devastatoare), dar care lor, celor care freaca menta prin asa zisele institutii, le platesc facturile si le permit tot felul de avantaje. Nimeni de la noi nu a catadicsit sa faca un studiu serios. Si pentru ca nu au facut ei, de frica probabil sa nu constate ca vorbesc aiurea, nici nu ii mentioneaza pe cei care le-au facut. In Africa de Sud, in Noua Zeelanda, in Italia (asta e cel mai recent) si care spun exact contrariul celor sustinute de pulifricii de pe la noi. Pentru a afla adevarul despre tigara electronica incercati va rog www.tigaraelectronicaforum.ro.O sa gasiti cateva articole foarte interesante. Oricum mi se pare cel putin aberant sa duci o asmenea campanie (presupunand ca in spatele acestor latrai nu se afla al'de Philip Morris) fara sa iei in seama posturi precum BBC or publicatii gen New York Times, sau sa nu asculti de glasurile din ce in ce mai multe ale mdicilor care spun ca tigara electronica este o alternativa viabila si infinit mai putin daunatoare. jenant ca in Romania au dreptul sa vorbeasca tot felul de oversputeri, fara insa ca jurnalistii sa incerce sa gaseasca si reversul medaliei. Poate ca au uitat ca o poveste intodeauna are doua variante.... jenant.

1 decembrie 2011 16:00

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.