Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ţigările electronice - dispozitive care produc vapori cu aromă de ţigară şi care conţin sau nu nicotină - sunt prezentate drept o metodă revoluţionară de renunţare la fumat. Bogdana Bursuc, psiholog coordonator în Programul Naţional de Renunţare la Fumat spune însă că ţigara electronică nu este o alternativă viabilă fumători, având şi dezavantajul de a menţine şi chiar întări dependenţa psihică de fumat.

"Ţigara electronică e foarte în vogă, acum. Ca să înţelegem mai bine fenomenul, este util să plecăm de la trei premise. Unu - din toţi fumătorii, 80% vor să se lase de fumat. Doi - oamenii sunt din ce în ce mai educaţi şi mai conştienţi de efectele nocive ale fumatului. Trei - apare ţigara electronică. Este de înţeles de ce foarte mulţi oameni sunt interesaţi de ea. Speră să-i ajute să se lase. Interesul pentru ţigara electronică denotă interesul oamenilor de a renunţa la fumat. Însă ţigara electronică nu este o metodă de a renunţa la fumat şi nici o alternativă viabilă", spune Bogdana Bursuc.

Psihologul susţine că dependenţa psihică, deseori mai acută la fumători decât cea fizică, nu este înlăturată de ţigara electronică.

"Ca să înţelegem acest lucru trebuie să ştim mai multe despre ceea ce înseamnă dependenţa psihologică de fumat, care este de două feluri. Mai întâi avem mecanismul reflexului condiţionat, binecunoscutul reflex pavlovian. Oamenii tind să asocieze fumatul cu o anumită activitate. Bei cafea, fumezi o ţigară. Iei o pauză la serviciu, te duci la ţigară, cobori de la metrou, fumezi o ţigară. Astfel, de câte ori apare activitatea, reflexul este de a aprinde o ţigară. Dacă persoana alege să renunţe la fumat, activităţile zilnice de care vorbeam rămân. În momentul în care ţigara obişnuită este înlocuită de ţigara electronică, reflexul condiţionat rămâne. Dacă folosesc ţigara electronică, mintea mea nu renunţă la nevoia de a fuma. Reflexul de a fuma rămâne", spune Bogdana Bursuc.

"A doua formă de dependenţă psihologică, mai puţin cunoscută este ceea ce numim condiţionarea operantă. Mintea mea observă că dacă fumez, am anumite beneficii - când fumez mă calmez, mă relaxez, socializez etc. Astfel, mintea învaţă că fumatul are o anumită funcţie - de calmare, relaxare etc. Dacă ţigara obişnuită este înlocuită de ţigara electronică, mintea mea nu învaţă nimic nou. Mecanismele psihologice care încurajează fumatul rămân", spune psihologul.

Bogdana Bursuc a lucrat cu oameni care au încercat să renunţe la ţigări obişnuite folosind ţigări electronice şi a observat că nu numai că metoda nu funcţionează, dar că experienţa este una dăunătoare din punct de vedere psihic.

"Vorbim de un ciclu în trei paşi. La început sunt foarte fericiţi că au făcut ceva ca să se lase de fumat. Este perioada în care fumează doar din ţigara electronică. Cu timpul descoperă, însă, că gustul nu este acelaşi şi încep să combine ţigara electronică cu cele obişnuite. Apoi revin doar la ţigări obişnuite. Este cea mai cumplită experienţă psihologică, pentru că mintea se obişnuieşte cu eşecul. Dacă nici măcar ţigara electronică nu a ajutat, mintea mea învaţă neajutorarea", spune psihologul.

Numărul de fumători din România este în scădere

Potrivit unui studiu al Ministerului Sănătăţii realizat în colaborare cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, procentul românilor care fumează zilnic a scăzut de la 29,7% în 2003 la 22% în 2011.
Integral pe Jurnalul Național