Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Elevi ai Colegiului Mircea cel Bătrân au câştigat un concurs internaţional cu tema „Toleranţă, integrare sau convieţuire?“

Elevii Colegiului Naţional “Mircea cel Bătrân” care au participat la cea de-a XI-a ediţie a concursurilor de creaţie literară în Italia au fost premiaţi. În competiţia internaţională, intitulată „Marco& Alberto Ippolito”, au intrat 26 de elevi mircişti, cu 29 de lucrări. România a obţinut rezultate foarte bune la fiecare secţiune a concursului desfăşurat la Reggio –Calabria. Este vorba de 12 distincţii acordate elevilor mircişti pentru poezie, fotografie sau eseuri.

Sute de elevi şi dascăli la un loc

Tema din acest an a fost “Toleranţă, integrare sau convieţuire?”. „În cadrul proiectului a existat şi posibilitatea de a desfăşura o cercetare sociologică şi de a organiza dezbateri în echipe mixte formate atât din profesori, cât şi din elevi, din toate ţările participante”, a precizat coordonatorul proiectului, prof. psiholog Irina Ermolaev. “Tema propusă anul acesta, toleranţa, a fost abordată din două perspective. Înainte de plecarea în Italia, toleranţa la nivel poate teoretic prin creaţiile pe care s-au străduit elevii să le realizeze, şi la nivel practic în momentul în care au ajuns acolo, pentru că a trebuit, formând grupuri mixte, cu elevi din diverse ţări, să dea dovadă de toleranţă, să se integreze şi să dovedească că reuşesc să convieţuiască cu personalităţi şi culturi diferite”, a menţionat responsabilul cu traducerile în limba franceză, prof. Florentina Gheorghe.

Adolescenţi care scriu despre viaţă

Toţi participanţii au fost felicitaţi, ieri, de către directorul CNMB, prof.dr. Vasile Nicoară. Trei dintre elevii câştigători au fost invitaţi la festivitatea de premiere din Italia. Este vorba de Andra Răfoi, care a obţinut premiul I pentru poezia „Bis”, Elena Dima care a primit premiul al III-lea pentru eseul „Aripi către societate” şi Robert Miştovschi, câştigător al Premiului Presidente pentru poezia „Where billions are just one”. În Italia, elevii au interacţionat între ei, au stabilit legături, au împărătăşit domenii comune de interes. „A fost o experienţă frumoasă pentru mine. A trebuit să socializăm foarte mult şi să cunoaştem foarte mulţi oameni diverşi, dar asemănători prin toleranţă şi integrare, prin dorinţa de a fi cât mai apropiaţi. Este uşor să scrii poezie dacă ai dorinţă şi chemare de a face acest lucru”, ne-a spus Andra Răfoi, cea care a obţinut şi anul trecut acelaşi loc I, pentru poezia „Joc”. Creaţiile elevilor au fost publicate, şi în acest an, într-un volum special.

Dunărea uneşte elevii

În cadrul festivităţii de ieri, directorul Vasile Nicoară a anunţat şi câteva dintre manifestările deosebite ce se vor derula în această săptămână, cu prilejul Zilelor Colegiului. Dintre acestea, se distinge desfăşurarea Proiectului European „Dunărea uneşte” („Donau verbindet”), organizat de către Germania, cu elevi din statele dunărene. Cu acest prilej, joi, 23 mai, începând cu ora 10.30, va fi organizată la colegiu o expoziţie cu postere din nouă ţări dunărene. În aceeaşi zi, dar la ora 17.00, la Teatrul “Oleg Danovski” va fi pusă în scenă, printre altele, o piesă de teatru ce arată problematizat migraţia din Europa.

Integral pe România LiberăComentarii

Up date: Tinerii constanteni au primit drept premiu câte un spray cu miros (duhoare) de tzigan (împutzit, de etnie rroma) si câte un organ amputat de la câte un sodomist decedat de SIDA, accesorii cu care tinerii s-au declarat doritori sa exerseze spre a se putea perfectiona în mesteshugul tolerarii intolerabilului.

21 mai 2013 23:36

Paul: E firesc. În general, "tolerantii" ideologici se tolereaza destul de bine între ei, fiind în schimb deosebit de intoleranti cu cei decretati ca fiind "intoleranti" de catre lobby-ul "tolerantilor" (centrala de la care "tolerantii" primesc ordine referitoare la cei pe care se cade sa-i tolereze sau nu). Era de aceea de asteptat sa se apuce acuma sa se si premieze între ei, nu?

21 mai 2013 23:31

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.