Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

România se situa pe ultimul loc în Uniunea Europeană la absorbţia fondurilor europene, la sfârşitul anului 2012, potrivit unui studiu KPMG efectuat în 10 ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE).

"Deşi rata de contractare a fondurilor structurale în România se apropie de media înregistrată la nivelul statelor membre, ţara noastră se situează, din nou, pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene la finalul anului 2012", se arată într-un comunicat KPMG, remis luni, informează Agerpres.

Pe primul loc la absorbţia fondurilor se află Estonia şi Lituania - cu 59%, urmate Cehia (57%), Letonia (56%), Slovenia (50%) şi Polonia (49%). Un pluton de patru ţări - Slovacia (40%), Ungaria (40%), Bulgaria (34%) şi România (12%) - încheie clasamentul KPMG.

Şi în privinţa gradului de contractare, România este pe ultima poziţie (70%), iar pe prima - Bulgaria (100%).

Potrivit studiului, fondurile structurale şi de coeziune aflate la dispoziţia României, în perioada 2007-2012, au fost de 23,53 miliarde euro, iar proiectele contractate au totalizat 16,36 miliarde euro, ceea ce corespunde unei rate de accesare de 70%. Pe de altă parte, absorbţia a fost de 12%, suma de 2,78 miliarde euro fiind plătită beneficiarilor din ţara noastră.

La finalul anului trecut, cele mai înalte rate de rate de contractare (80%) au fost înregistrate la proiectele de "resurse umane" şi "infrastructură", similare mediei din ECE. La nivelul mediei naţionale, cu 70% rată de absorbţie şi 66%, s-au situat proiectele de "Cercetare-Dezvoltare (R&D) şi Comunicaţii (ITC)", respectiv, "Asistenţă Tehnică".

Specialiştii KPMG susţin că, pentru statele membre UE din Europa Centrală şi de Est, fondurile UE sunt "o resursă esenţială pentru dezvoltarea competitivă şi creşterea economică", având o contribuţie între 11% şi 26% la PIB-ul anual.

Raportul evidenţiază că, în perioada 2007 - 2012, aproximativ 180,9 miliarde euro au fost disponibile pentru a fi cheltuite în vederea îmbunătăţirii coeziunii economice şi sociale, beneficiarii semnând contracte în valoare totală de 149 miliarde euro, ceea ce reprezintă peste 80% din bugetul alocat pentru perioada curentă de programare.

Cercetarea realizată de KPMG se referă la cele mai noi 10 state membre ale UE - Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia - care au aderat între 2004 şi 2007.

KPMG este reţeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanţă fiscală şi în domeniul afacerilor.


Comentarii

XXL cat timp ne conduce basesecu si clica lui suntem abonati la ultimul loc!

14 mai 2013 7:10

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.