Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, vineri, la Sibiu, că puterea de cumpărare a românilor este foarte mică, chiar şi în comparaţie cu ţări recent intrate în UE, România având nevoie de "circa 25-30 de ani" pentru a ajunge la media europeană, informează Mediafax.

Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbely Laszlo, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe pe teme economice, desfăşurată la Sibiu, că a comparat puterea de cumpărare a locuitorilor din România, Polonia, Bulgaria şi Ungaria, constatând că în România puterea este foarte mică şi există "diferenţe foarte mari" faţă de celelalte state europene, chiar şi unele recent intrate în UE.

"E clar că diferenţa e mare faţă de România şi Bulgaria, dacă ne comparăm cu Bulgaria. Bulgaria a avut o perioadă benefică după acea criză puternică din 1996, mi se pare, când a intrat mai ales Germania şi a impus nişte reguli foarte clare, dar se vede că aceste măsuri au avut efecte nu numai financiare, dar şi economic benefice. După analizele pe care le-am făcut, România ar ajunge la media Uniunii Europene în circa 25-30 de ani", a spus Borbely.

Potrivit acestuia, "pentru reducerea decalajul ar trebui ca România să reuşească să aibă o viteză de creştere mai mare decât ţările faţă de care ar trebui să existe şanse de reducere din decalaj".

"În ciuda fondurilor de pre-aderare şi a celor structurale şi de dezvoltare rurală, la paritatea puterii de cumpărare se înregistrează tendinţe defavorabile. Paritatea puterii de cumpărare din România, în perioada 1995-2011, s-a putut compara doar cu cea a Bulgariei. Se poate constata că, aproximativ de la momentul începerii finanţărilor pentru perspectiva financiară 2007-2013, avantajul Poloniei a crescut abrupt şi s-a menţinut aproape constant şi în perioada de vârf a crizei financiare, iar avantajul Ungariei asupra Poloniei, deşi s-a redus considerabil, rămâne constant", a susţinut el.

Potrivit sursei citate, "cea mai mare provocare a României în următoarea perioadă sunt banii europeni", gradul de absorbţie până în 2020 fiind "crucial".

El s-a arătat "îngrijorat" că "sunt bani foarte puţini pentru investiţii şi o economie, dacă nu are seva care ar trebui să fie banii pentru investiţii, funcţionează mai greu".

Borbely Laszlo a participat, vineri, la Sibiu, alături de specialişti din mediul economic şi bancar, la o conferinţă cu tema "Anul economic 2013: perspective şi oportunităţi".

Integral pe România LiberăComentarii

Borbely filozofează pe teme economice, precum musca așezată pe un căcat mare! 2 Nu știu de ce bolșevicul Ponta nu a prezentat starea națiunii la preluarea guvernării, adică acel cuantum total al datoriei externe naționale la acel moment, precum și prezentarea evoluției statistice a datoriei respective pentru fiecare guvernare în parte începând cu 1990 și până-n prezent. Așa tot norodul putea să afle care guvernare și-a bătut joc grosolan de țară jefuind bugetul de stat prin cheltuieli iresponsabile și risipă. Nu de alta, dar dacă toate guvernările între 1990-2008 au făcut o datorie externă națională de 60 miliarde euro timp de 18 ani de zile, guvernarea PDL a făcut o datorie externă națională de alte 60 miliarde euro în numai 3 ani jumătate între 2008-2012, jaf de la bugetul statului și bătaie de joc în toată regula. Iar între 2008-2012 Băsescu a guvernat peste premier și peste parlament înglodând România în datorii de acele 60 miliarde euro, pentru că Emil Boc și MR Ungureanu n-au fost altceva decât niște slugi nemernice și niște marionete credincioase Chiorului. Mama voastră de ticăloși și de nemernici!

11 mai 2013 3:04

Borbely filozofează pe teme economice, precum musca așezată pe un căcat mare! 1 Nu știu ce studii de economice are nea Borbely, dar toată polologhia teoriei lui idioate care pare elevată la prima vedere, e de fapt nimic altceva decât vorbe goale. Dar acești politruci ai lu pește prăjit, ne tot fut la cap cu teorii tâmpite de acest gen, așa cum ne aburește idiotul de Băsescu cu macroeconomia și cu statele unite ale Europei, niște lozinci cretinoide de trei parale. Problema e mult mai simplă decât pare la prima vedere. Ca să se ajungă la puterea de cumpărare europeană, nu trebuie altceva decât o nouă lege a salariului minim majorat conform standardelor europene. Dar în același timp se impune ca guvernoiul să caute să achite datoria externă totală treptat și pe cât posibil repede, concomitent cu reducerea drastică a cheluielilor din bugetul statului a administrației de stat și de guvern, președinție, etc.

11 mai 2013 3:04

Prodan Nicolae Ai fost ani la rand, ai facut parte din guvernul Romaniei, ce ai facut pentru Romania? NIMIC, ABSOLUT NIMIC, IAR ACUM AI TUPEU SA VORBESTI CA ROMANIA, TARA MAI BOGATA DECAT GERMANIA SI ANGLIA LA UN LOC, DAR MITE DE UNGARIA, STA NU PROST CI FOARTE PROST LA SUBIECTUL ARTICOLULUI. Stau si ma intreb, de unde acest tupeu jegos, chiar fata de bozgorii vostri, cum poti sa le vorbesti si sa-i si privesti in ochi? RUSINE!

10 mai 2013 21:19

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.