Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Mai bine de zece străzi din comuna băcăuană Prăjeşti vor purta numele neamurilor primarului Eugen Antica.

Edilul comunei băcăuane Prăjeşti, Eugen Antica, a decis ca mai multe uliţe din comuna pe care o păstoreşte să poarte numele neamurilor sale. Deoarece acestea erau prea puţine faţă de numărul total al străzilor, edilul a făcut un „cadou" spre veşnica pomenire şi câtorva consilieri locali al căror nume vor fi înscrise pe tăbliţele afişate pe gardurile localnicilor. Aşa se face că strada pe care a locuit Petrache Antica, tatăl edilului, va purta numele Petrache, strada Regina este viitorul nume al uliţei pe care a copilărit Regina Antica, bunica sa, strada Deleanu este numele bunicului matern, strada Paulina reprezintă numele soţiei şi a unei verişoare iar strada Iancului vine de la porecla altei verişoare primare de-a edilului.

2. Consilierul local Gheorghe Burcă spune că l-a lăsat pe primar să-şi facă mendrele mai mult de ruşine.

Proiectul de hotărâre de Consiliu Local a primit un prim gir al consilierilor, însă membrii Comisiei Judeţene de Atribuire de Denumiri au decis să mai amâne „botezul" deoarece nu s-a făcut dovada că străzile vor purta, cu adevărat, numele unor personalităţi locale. Însă, edilul de la Prăjeşti este mândru de ideea sa şi afirmă că după ce vor contabiliza toate datele de la recensământul populaţiei, decizia sa va fi rapid pusă în practică.

Consilierii locali afirmă că au fost de acord cu ideea primarului Antica, însă recunosc faptul că au accceptat propunerea doar ca să nu-l supere. „Ne-a adunat pe toţi şi ne-a întrebat ce idei de nume de străzi avem. Cum noi suntem mai ruşinoşi, nu am propus nimic. Atunci, a început să spună el numele neamurilor sale. Aşa ne-am trezit cu străzile Petrache, Regina, Iancului, Deleanu sau Paulina", a afirmat Gheorghe Burcă, consilier local.

Petrache, vechi zarzavagiu

Sătenii şi-l amintesc pe Petrache Antica, tatăl edilului, ca pe unul dintre cei mai vechi zarzavagii din zonă. "Îmi vine-n minte cum Petrache vindea mereu răsad de ardei. Zicea că are şi răsad de gogoşari, şi de capia, şi de ardei iuţi. Însă nu era chiar aşa! Dacă cumpărai de la el orice fel de răsad, tot ardei iuţi îşi ieşeau în grădină. Mare şmecher...", râde Ana Cadăr, localnică şi fostă colegă de clasă primară cu edilul. „Umbla încălţat cu un papuc negru şi cu altul maro. Dacă îi zicea cineva că s-a încălţat greşit, Petrache avea o vorbă: «lasă, să zică lumea că sunt necăjit!»", mai povesteşte femeia.

Despre Deleanu, sătenii nu spun mare lucru, decât că era agricultor. Ştiu că o stradă va purta numele bunicului de după mamă a lui Antica, însă nu-i deranjează. „Poate să-i pună ce nume o vrea! Poate să-i zică şi strada Ion! Da, Deleanu a fost bunicul primarului de după mamă, doar toată lumea ştie!", a afirmat Cătălina Simon (78 de ani), o altă săteancă.
Integral pe AdevărulComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.