Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Jandarmii de la Gruparea Mobilă, coordonaţi de procurorii DNA Timişoara au descins în această-dimineaţa, la mai multe palate ţigăneşti din zona Parcului Rozelor din Timişoara. Forţele speciale au fost nevoite să foloseasca forţa pentru a intra în unele locuinţe. Palatele, toate evaluate la minimum un milion de euro, sunt situate în zona utracentrală, care a fost acaparată în ultimii zece ani de aşa-numiţii "romi de catifea".

Aceştia conduc reţele de cerşetori, dar se ocupă şi cu comerţul de maşini de lux şi alte bunuri din această categorie. Percheziţiile s-au făcut după ce autorităţile din Germania dar şi din alte ţări vest-europene s-au sesizat vizvai de faptul că majoritatea acestor romi au dublă cetăţenie, cu nume diferite în actele străine faţă de cele româneşti.

Principalele suspiciuni sunt de trafic de persoane, spălare de bani şi alte infracţiuni din sfera financiară. Cei mai mulţi dintre romii vizaţi trăiesc, de exemplu în Germania şi Italia din ajutorul social de stat, însă conduc bolizi de sute de mii sau chiar un milion de euro, ale unor mărci de lux precum Ferrari, Lamborghini, Porsche sau Bentley, înmatriculate în general în Germania.

În România, aceştia au vile ultracentrale în care, pe lângă valoarea imobilului, au investit sute de mii de euro în uşi şi mobilier sculptat din lemn de valoare, feronerie fină, precum şi aparate electronice şi electrocasnice din gama de lux. Procurorii DNA Timişoara însoţiţi de trupele speciale de intervenţie ale Jandarmeriei şi de poliţişti au făcut aceaste descinderi ca parte dintr-o acţiune internaţională de amploare care vizează mai multe reţele infracţionale transfrontaliere.

Descinderile de astăzi au fost făcute în baza mandatelor emise de Tribunalul Timiş şi la solicitarea procurorilor germani, care investighează un dosar de evaziune fiscală în care sunt implicaţi membrii mai multor familii de ţigani din Banat. Prejudiciul estimat în acest dosar se ridică la peste un milion de euro.


Integral în Jurnalul Naţional

Integral pe Jurnalul Național