Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Sătui de beton şi de facturile mari la utilităţi, românii sunt tot mai interesaţi locuinţele ecologice, construite în principal din lemn. Au marele avantaj ca sunt gata repede şi au costuri de întreţinere destul de mici, potrivit Realitatea.net.

Dezvolatorii unor astfel de case mizează şi pe energia produsă de soare şi vânt, pentru ca locuinţa să fie independentă energetic, iar facturile la utilităţi cât mai mici, dacă nu chiar zero.

La marginea Bucureştiului, un dezvolator se laudă că a ridicat douăsprezece apartamente pentru a căror încălzire se consumă de două ori mai puţină energie decât ar fi necesară pentru o singură locuinţă construită din beton.

"Se ridică pereţi făcuţi din rădăcini de tufiş crescute special pentru această construcţie. Se injectează la presiuni foarte înalte o spumă făcută în totalitate din vegetale rezistente la vânt de 250 de km/h şi la cutremure de peste 8 grade", spune George Prelea, dezvoltator imobiliar.

Un apartament de două camere costă aproape 45 de mii de euro, cu tot cu TVA. Mai vrea să mai ridice încă 140 de astfel de locuinţe în apropiere.

Cine îşi doreşte facturi zero la căldură şi electricitate poate opta pentru o casă de genul celei construite de o echipă de cercetători de la fundaţia lui Iustin Capră. Curentul electric folosit pentru iluminat sau încălzit este produs cu ajutorul unei mici eoliene şi al panourilor fotovoltaice. Şi asta nu e tot.

"Spre exemplu, căldura produsă de plită, de aragazul casei, este recuperată în loc să fie eliminată prin hotă direct afară trece printr-un schimbător de căldură şi întoarce o porţie echivalentă de aer preincălzit", spune Cătălin Butmălai, coordinator proiecte fundaţia Iustin Capră.

O astfel de casă costă aproape 28 de mii de euro şi are aproape 50 de metri pătraţi. Spaţiul este optimizat la maximum. Deasupra livingului a fost construit un mic pod unde a fost aşezat şi patul. Accesul se face pe scări, care funcţionează şi ca spaţii de depozitare.

Şi un dezvoltator din Cluj a mizat pe energia produsă de soare şi vânt şi a redus astfel cu 40% facturile pentru încălzirea şi iluminarea spaţiilor comune.

În plus, faţadele blocului au fost tratate astfel încât să permită creşterea plantelor căţărătoare.

Integral pe România LiberăComentarii

Paul: Facturile mari la utilităţi îndreaptă CRETINII spre casele "eco", în care vor pläti facturi si mai mari. Cea mai tare ECO-escrocherie de pâna acum e cladirea Oficiului Federal al Mediului din Germania (un acvariu "modern" din aluminiu si sticla, construit pe principiul schimbului "activ" de energie cu mediul). ANUL ASTA, Curtea de Conturi din acea tzara a publicat raportul de control, din care reiese ca ECO-Escrocheria consuma cu 50% MAI MULT decât orice cladire administrativa banala din secolul al XIX-lea. Când tribunalele vor lua la puricat si ECO-Afacerea intoxicarii opiniei publice prin presa, atunci vom afla si cam cât încaseaza ECO-derbedeii de la RL pe o astfel de "stire".

7 mai 2013 23:21

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.