Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Până la un punct. Şi într-o singură variantă. Nu m-am lovit la cap şi nu mă interesează să fiu trimis nici consul, nici ambasador ca stipendie pentru plecăciuni ori limbi date în dosul prezidenţial după modelul deja consacrat de jurnalişti ori intelectuali publici de referinţă, până la un moment dat, în această ţară.
De data aceasta, însă, chiar dacă în spatele acţiunii prezidenţiale de redesenare administrativă a României s-ar afla niscaiva gânduri ascunse, pur şi simplu nu mă interesează, deoarece gestul curajos prevalează vicleniei gândului. Orice s-ar spune şi oricât de puţin le-ar plăcea unora sau altora preşedintele Băsescu, mă număr printre cei care nu l-au simpatizat niciodată şi nu m-am abţinut să-mi exprim antipatia în toate formele posibile. De această dată mă număr printre cei care cred că România e mult prea fărâmiţată administrativ-teritorial, iar birocratizarea excesivă a actului administrativ are efecte înfiorătoare la nivelul acţiunii de guvernare locale sau centrale.

Da, cred că cineva trebuie să îşi asume o dată pentru multe zeci de ani de acum înainte redesenarea mirificului spaţiu carpato-danubiano-pontic din punct de vedere administrativ. Este pur şi simplu absurd şi nu cred că era necesară explicaţia penibilă şi, de altfel, mincinoasă cu absorbţia fondurilor europene pentru a justifica o acţiune cât se poate de logică şi, de altfel, curajoasă. În mod normal, am spus-o imediat după 6 decembrie 2009, chiar dacă afectat de pierderea alegerilor de către candidatul pe care eu însumi l-am votat alături de alte 5 milioane şi jumătate de români, că Traian Băsescu are o şansă uriaşă în al doilea mandat să se dovedească un preşedinte cu adevărat responsabil şi jucător. Nu jucător la Cireşica pe terasă şi nici la Golden Blitz între mese, ci pur şi simplu în acţiuni de modernizare cu adevărat a statului. A României.

Un an şi jumătate de la câştigarea alegerilor, respectiv a celui de-al doilea mandat, din punctul meu de vedere, Traian Băsescu s-a ocupat în mare parte de aceleaşi vendete personale şi porcărioare ieftine, ratând până la un punct şansa de a se redefini pe sine şi de a-şi redefini rolul în istoria României. Traian Băsescu din începutul celui de-al doilea mandat nu a fost cu nimic mai bun decât Traian Băsescu din primul mandat. Acum însă, repet, chiar dacă acţiunea sa de reorganizare administrativă a României are şi scopul de a abate atenţia opiniei publice de la situaţia economică şi socială încă precară, voi fi unul dintre cei care nu vor ezita nici o clipă să afirme în mod public că România trebuie reorganizată administrativ!

Cu orice costuri şi cu orice repercusiuni politice pentru cei care vor face asta. Poziţionarea în cărţile de istorie pentru un şef de stat se face tocmai prin astfel de acţiuni. Faptul că în 2003 aceeaşi hartă administrativ-teritorală stătea în biroul dlui Cozmâncă nu mă face decât să spun că îmi pare rău că premierul de atunci, Adrian Năstase, nu a avut "tăria de ouă" să acţioneze în consecinţă, temându-se probabil de reacţia ostilă a baronetului local. Reacţie care, de altfel, nu va întârzia să apară cât de curând şi împotriva lui Traian Băsescu. O să îmi spuneţi probabil că Traian Băsescu de acum e mai puternic decât Adrian Năstase de atunci. Nu cred asta. Încercaţi doar să faceţi un exerciţiu de aducere aminte ca să vă gândiţi câţi ar fi avut atunci tupeul să i se contrapună premierului atotputernic Năstase. Da, susţin reîmpărţirea României în opt regiuni pentru că am în faţă exemplul Germaniei, Elveţiei, Italiei sau al Franţei.

Nu mai am nevoie de altele. Este absurdă şi complet ilogică în noua configuraţie europeană existenţa unei unităţi administrativ-teritoriale asemeni judeţelor Sălaj, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Covasna ori Harghita. E cât se poate de logică o configuraţie în care populaţia noii Regiuni de Nord-Vest să se apropie de 3 milioane de locuitori. Da, consider o idee cretină denumirea de Crişana ori Someş pentru o zonă care ar trebui să se numească, cât se poate de clar, Transilvania de Nord ori Ardealul de Nord. Nu prea înţeleg de ce s-ar feri cineva de aceste două denumiri istorice, încercând să impună o denumire care n-a existat în istorie ca şi provincie, străbătută de Crişuri unde se aflau comitatele Zarandului, Bihorului şi Sătmarului, fiind numită doar convenţional Crişana. Păi, dacă e să ne uităm după râuri, Someşul străbate mai multe judeţe decât Crişul.

Cât despre regiunea cu sediul la Braşov, mi se pare la fel, o porcărie, să se numească Centru, şi nu Transilvania de Sud. Un distins jurnalist occidental spunea zilele trecute că cel mai puternic brand al României nu e, din păcate, exploatat aşa cum se cuvine. Brandul nr. 1 ca notorietate în lume cu conotaţie pozitivă (!) în cazul României este TRANSILVANIA. Nu înţeleg de ce cineva se teme de acest cuvânt atât de drag nouă, celor trăitori în ţara de dincolo de păduri... Sper doar ca cele opt regiuni enunţate să rămână 8 şi să nu se transforme în 9, 10, 12, 14 sau 16. Acţiunea de modernizare promovată de la Cotroceni se poate transforma foarte rapid şi fără mari eforturi într-un act devastator pentru PDL şi preşedintele Băsescu în cazul în care aceştia vor ceda pretenţiilor UDMR de enclavizare a Transilvaniei de Sud, prin apariţia vechii regiuni Trei Scaune, ori a Transilvaniei de Nord prin apariţia Partium. Este cât se poate de logic ca Bihor şi Satu Mare să fie alături de Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Cluj, respectiv Covasna, Harghita şi Mureş să fie alături de Sibiu, Braşov şi chiar Alba. Personal, aş fi militat pentru legarea actualului judeţ Alba de Cluj.

Dar poate e doar o sensibilitate personală. Dar pentru ca acţiunea pornită de la Cotroceni să fie cu adevărat una serioasă va trebui continuată inclusiv prin reconfigurarea comunelor, fiind absurd ca astăzi un judeţ precum Cluj să aibă 75 de unităţi administrativ -teritoriale de tip comună, din care unele să aibă sub 2.000, iar altele, doar 600 de "fumuri". Rămâne să vedem dacă ameninţarea trântirii guvernului de către Uniune este mai puternică decât o eventuală dorinţă reală a lui Traian Băsescu de a face în sfârşit un lucru cu adevărat serios pentru această ţară... Aaaa, şi să nu uit, o astfel de chestiune extrem de serioasă nu se face prin asumarea unui act normativ de către Executiv, doar Parlamentul poate adopta o astfel de hotărâre. Altfel, nu văd care mai e rolul Legislativului?

Integral pe Ziua de ClujComentarii

uverscaz syuvTC hgqtdcwmdsyp, [url=http://lttificgwaml.com/]lttificgwaml[/url], [link=http://pocvnbitgpnr.com/]pocvnbitgpnr[/link], http://kjgmdbpghopn.com/

26 iulie 2012 22:03

cornel romani.nu va lasati mintiti inca o data de hotii si mafiotii din u.s.l.hrebenciuc si voiculescu sunt autorii loviturii de stat,pplagiatorul si repetentul sunt doar papusi pe care le joaca alti papusari.vor sa ne intoarca,cu fata spre est.nu sa vedem rasaritul soarelui ci sa vedem apusul democratiei in romania.a inviat si iliescu din somnul cel de veci sa ne invete democratie dupa ce sleahta lui a devlizat Romania.votati nu demiterii.

16 iulie 2012 11:25

muenchenezul Romani,va jucati iar cu focul pe care dupa 29 iulie nu-l veti mai putea stinge asa de usor. Ati mai facut o greseala pe 20 mai 1990 care va adus in situatia disperata de azi.Acum vreti sa-l inlaturati pe singurul om care, prin metodele lui, a incercat sa puna frau jefuitorilor.Noi cei de afara vrem sa va ajutam, prin proteste, pentruca va iubim,dar voi ce faceti?

9 iulie 2012 11:53

muenchenezul Romani,va jucati iar cu focearul pe care dupa 29 iulie nu-l veti mai putea stinge asa de usor. Ati mai facut o greseala pe 20 mai 1990 care va adus in situatia disperata de azi.Acum vreti sa-l inlaturati pe singurul om care, prin metodele lui, a incercat sa puna frau jefuitorilor.Noi cei de afara vrem sa va ajutam, prin proteste, pentruca va iubim,darvoi ce faceti?

9 iulie 2012 11:44

lica Pacat ca dupa 22 de ani romanii nu au invatat ca schimbarea sefului e bucuria prostului

8 iulie 2012 18:49

nelu Nu inteleg cum de puteti unii dintre voi vedea doar intr-o directie ,dece vreti sa corectati o greseala cu alta greseala mai mare ,daca vreti sa fiti respectati eu cred ca itii ar trebui sa respectati si voi pe ceilalti si nu sa denigrati

8 iulie 2012 12:59

Jigodii Aşa cum stau lucrurile azi, pe cine mai doare în cot de graniţe. Indiferent de idei, întotdeauna avem pro- contra. Locuitori ai judeţului România să nu ne mirăm că lupta pentru ciolan este din ce în ce mai aprigă. Păcat că doar căţeii visează că vor ajunge la un ciolan mai mare în timp ce jigodiile se înfruptă.

8 iulie 2012 11:43

Mihai A mai existat in Romania o situatie in urma cu cativa zeci de ani cand cei care nu erau "pro" comunisti, erau considerati "dusmani ai poporului"! Atunci nu era vina romanilor, caci nu ei si-au ales soarta de a fi sub influenta URSS. In '90 insa, cand cea mai mare parte a "oamenilor liberi" a votat tot cu acesti comunisti (chiar daca acum se numeau FSN) si l-a huiduit pe Coposu, vina apartine acestui popor de idioti! Si daca in '90 aveam scuza de a nu cunoaste ce inseamna democratia, astazi nu mai avem nicio scuza! avem doar prostia!! Dupa 22 de ani sustinem o coalitie politica ce ameninta drepturile elementare!! ca de exemplu acela de a avea o alta opinie decat puterea!!! libertatea de opinie!! ati auzit-o dobitocilor?!! cand Ponta, Antonescu si toti needucatii vor conduce tara, cand manelistul din coltul blocului va fi omul de admirat (caci votul lui e simplu de obtinut caci nu are cine-stie-ce minte sau cunostinte), cand idiotii vor vedea ca nu le va fi mai bine ci mai rau va fi prea tarziu! pentru ca din cauza prostiei lor (se stie vorba 'ceea : "prosti da' multi!"), vom suferi cu totii! ne-am intors la FSN! bravo!!! de bien ce era i-am si schimbat pe FSNisti!! si inca atunci nu ne era bine, desi nu era criza mondiala! Niciun politician din Romania nu da doi ani pe multime!! dar prostimea chiar crede ca Antonescu, Ponta si toti comunistii le vor binele!!!

7 iulie 2012 17:23

Greu vom scapa de ciuma Voiculesacu. Greu de crezut ca in viitorul apropiat vom scapa de ciuma rosie, aceasta plaga are un imens bazin electoral de analfabeti,bugetari,asistatii social,pensionari, intr-un cuvant , tot ce sta cu mana intinsa sa i se dea , e un elector USL. Ceilalti care nu depindem de bugetul de stat,oamenii liberi care ne castigam painea prin munca noastra, toti aceia care nu ne-am refugiat in politica deoarece am esuat profesional, toti aceia care gandim liber fara a ni se explica ce se intampla de catre asa zisii ziaristi de la realitatea sau antene trebuie sa protestam, sa informam lumea civilizata de restauratia violenta care se petrece in Romania. Legea e calcata in picioare...un exemplu doar; legile cu caracter electoral nu se modifica prin ordonanta de urgenta-----au schimbat in acest mod legea referendumului. Treziti-va ROMANI !!!

7 iulie 2012 12:37

latrina=usl bai onanisti usl-isti, daca noi suntem cei care pupa in cur pe basescu si "sleahta portocalie", de ce nu demonstrati voi, cei drepti, cei cinstiti, cei neprihaniti, ca sunteti mai presus de noi si nu mai postati. daca noi suntem pupincuristi, voi care stati toata ziua la panda, doar-doar va aparea un articol contra basescu, si va napustiti ca niste viermi, sa va postati ineptiile, voi ce sunteti? voi pe cine pupati in cur???

26 iunie 2012 13:21

Bunul,omenosul,securistul BASE Latratori ai net-ului pro-basisti,securisti la post,platiti din banii contribuabililor,lista cu numele vostru real este intocmita si veti fi acuzati de POLITIE POLITICA si va mananca OCNAAAA! cUrand ,ff curand!!!

25 iunie 2012 12:28

edgar Hai ca asa-i. SA TRAITI DOMN PRESEDINTE. In privinta umilintei IMI PLAC GLUMELE BUNE. CACI CAM MULTI UMILITORI nu mai dorm LINISTITI ca go lani si le pa daturi USL de teapa lui ponta ti ga nul bo rat penal care s-a pus pe etnia roma vanghele, gelos pe mizil si crin evazionistu talpa lui patriciu puscariasu si hei ti ganii bo rati voiculestii astia deja ard in ghe na iadului si hai sa fim seriosi tovarsul satanei iliescu asta e aproape de HAGA si mai frate ce de sechestre si atacuri de cord toti dia volii care au chinuit ROMANII ghemuiti CHINUITI acum in USL spart de UNPR si cu viziune de PUSCARIE. HAI SA TRAITI si mai povestiti de umilinta in timp ce latraii ard in iad.

12 martie 2012 19:39

george dumitrescu daca nu aveti in amintire ororile savirsite de unguri cu populatia romaneasca ramasa sub ocupatia lor piriviti pe you tube si va veti cruci .asa ca lasati totul pe mina lui base si a "patrihotilor" de la cluj. vezi autorul articolului.ce mai doriti domnilor "romini de la cluj? ati fost indesati pe toate gaurile cu de toate. bani investitii din bani publici prioritar,strazi stadion timp in care restul tarii primea la rectificari"ciuciulica" su nu este bine sa faceti "politica cu delicatese" ,

20 februarie 2012 15:22

Catalin Daca Iliescu a confiscat Revolutia Romana , Ponta si Antonescu au confiscat Sarbatoarea Unirii Principatelor Romane profitand de faptul ca la Iasi si la Focsani s-au instalat baronii USL Nichita si Oprisan. Pacat de sangele varsat in Piata Universitatii de catre adevaratii revolutionari , ocupata acum de mercenarii uslamisti care fac jocul criptocomunistilor

25 ianuarie 2012 23:42

viorelgh ia-l acasa daca esti de acord cu el

24 ianuarie 2012 16:59

marin Dati cautare pe harta hidrografica a Romaniei si ce veti vedea ...acelea sunt regiunile Romaniei ...fie ele mari sau mici ! asa sa stiti si altfel nu ! SE DA DE LUCRU DE LA BIROCRATI CU STUDII INALTE ... LA MUNCITORI NECALIFICATI ! iNCEPETI SA GANDITI DOMNILOR ROMANI!

21 ianuarie 2012 1:18

Jos Tiranul Nici nu stiu si nici nu vreau sa aflu cum e mai bine ptr. tara regionalizarea; un singur lucru e clar: daca porneste de la maleficul nostru presh-e-dinte, e ca are El interese. ARGUMENT: tot ce a facut pana acum a fost doar ptr. el si gasca sa si inavutire lor uriasa si nimic ptr. interesul "roman'lor". "Sa traiti bine" la puscarie! A... nu uitati, ultima sambata din fiecare a treia luna, vine bashescu la Universitate sa se intalneasca cu 'boborul"! Mincinosul ordinar si javrele cel sustin!

17 ianuarie 2012 7:52

MYKI sUBSCRIU CU CE AFIRMA DL BIBU.

12 ianuarie 2012 23:59

bb.dk Ardeleanca @ nu esti dupa cum gindesti

6 ianuarie 2012 19:36

Florius Daca Baronii locali in numar de 42 de persoane pierd jucariile dragi lor cine vor fi cei 7,8,9 sau 10 noi copii cu jucarii???oricum birocratia, feudalismul, nepotismul se vor reduce la maxim 25% deci este foarte bine. Presedintele vrea foarte mult dar ceilalti ce vor face?? Sper sa izbandeasca domnul Presedinte.

13 decembrie 2011 12:10

Ardeleanca De orice il puteti acuza pe Basescu,dar nu de LIPSA DE CURAJ!Ginditi-va daca a avut curajul ceilalti presedinti sa faca ce a facut el!Am ajuns la concluzia ca nu a facut destul,in sensul ca nu a avut PUTEREA sa dea de pamint cu toti infectii din politica si nu numai!Cu regret spun ca avem nevoie de O MINA DE FIER,INDIFERENT A CUI VA FI.Cit despre noua impartire administrativa,noi ardelenii,am avea numai de cistigat!Am scapa de toti "miticii" care ne sug resursele si am fii ,in 10 ani,cu 100 de ani inaintea sudului si estului Romaniei.De ce n-ar rasari soarele si de la CLUJ?sau din alt oras ardelean?Ginditi bine,ardeleni! Sanatate sa avem si vom face noi ce trebuie facut!

28 noiembrie 2011 9:03

romeo cantor cred ca mai multi moldoveni sunt la timisoara, oradea, cluj, ce spui? doar ca si-au schimbat accentul, ce sa mai spunem de brasov-iasov

15 noiembrie 2011 0:34

Maria Domnul Tracicus ! Cred ca nu puteti fi agramat ! ma-m ?????? SAU m-am ???????

7 noiembrie 2011 21:52

Teleguta Degeaba repeta mereu lingvistii ! Totdeauna vor exista indivizi fara legatura cu limba romana care vor folosi agramata sintagma "ca si". Halal !

29 octombrie 2011 20:04

bibu Din punct de vedere istoric eu stiam ca avem 9 regiuni,chiar daca unele nu mai sunt intregi.Ar face bine domn presedinte sa pacaleasca pe Rusi(asta fiind partea cea mai grea) sa nu recunoasca semnatura dictatului de la Viena... Dupa care cu Italienii si nemtii poate ne mai descurcam ca sa mai recuperam ceva daca de la ucrainieni nu putem iar moldova e inca prea mafiotita ca sa ii convina sa se "incadreze"...Nu de alta da' nu mai "iese" nu mai "curge".Asa ca nu vad de ce numai 8 regiuni... mai vreau si Bucovina de nord si vestul ardealului,si banatul sarbesc si samd.Eu sunt pentru 9 regiuni si nici opt nici 7 nici 10 si sa nu uit de cadrilater... si de sudul Dunarii... Pana la urma poate ma contrazic si gasesc inca vreo regiune istorica pierduta in ceata istoriei de fel si fel de lideri belicosi cu natia si lingai cu dusmanii...

22 octombrie 2011 21:45

Cantor Cu Ardealul e destul de clar, dar, ce te faci cu "moldovenii" din Constantza??? Nu-i asta o bolunzånie?

17 octombrie 2011 15:38

Tracicus Din greseala un P.S la primul comentariu lam expediat la oalta stire. revin cu completarea de rigoare si ini cer de doua ori scuze . La inceputul primului comentariu ma-m adresat la persoana intaia. Va rog sa considerati acest fapt ca un gest de prietenie dar si deosebit respect. A.C T

16 octombrie 2011 1:53

Tracicus Te felicit din toata inima DOMNULE.Nu stiu cine esti si si nici nu ar fi relevant daca as sti. Dar, cu suguranta, valoarea domniei voastre ,prin ceace spuneti (si cred fara tagada) va situeaza;ca un demn urmas ai marilor nostri inaintasi ARDELENI.Va multimesc

16 octombrie 2011 1:38

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.