Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Diplomatul suedez Raoul Wallenberg, mort în 1947, a devenit, luni, primul cetăţean de onoare al Australiei, în semn de recunoaştere a meritelor pe care le-a avut în salvarea a mii de evrei în timpul Holocaustului, mulţi dintre ei fugind chiar în ţara de la Antipozi.

Wallenberg era deja cetăţean de onoare al SUA, Canadei, Ungariei şi Israelului, iar Australia a decis să-i acorde acest titlu în 2012, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea sa.

Acordarea titlului de cetăţean de onoare este „o expresie de profundă gratitudine pentru tot ceea ce naţiunea noastră a câştigat când mulţi dintre cei salvaţi de Wallenberg au venit în aceste locuri”, a declarat premierul Julia Gillard.

„Suntem aici, astăzi, să sărbătorim ceva excepţional în spiritul uman. În condiţiile în care tot mai mulţi dintre martorii celui de-Al Doilea Război Mondial ne părăsesc, este vital, este imperativ să păstrăm vie memoria şi exemplul unor individualităţi precum Raoul Wallenberg”, a mai spus Gillard, în timpul ceremoniei desfăşurate la Canberra.

Trimis de guvernul ţării în Budapesta ocupată de nazişti, în iulie 1944, Wallenberg a salvat zeci de mii de evrei maghiari în ultimele luni ale conflagraţiei mondiale, oferindu-le paşapoarte care îi protejau.

Soarta lui Wallenberg este învăluită de mister. Ultima oară a fost văzut în viaţă pe 17 ianuarie 1945, atunci când trupele sovietice au alungat din Budapesta trupele germane şi pe cele maghiare pro-naziste.