Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Căderea într-o criză economică severă la nivel global similară Marii Depresiuni din anii '30 este o posibilitate foarte reală, scrie Financial Times. Pe de altă parte, FT spune că istoria, progresul civilizaţiei şi predispoziţia mult mai redusă la radicalizare politică în statele dezvoltate fac puţin probabil un nou război mondial.

"Se strică treaba din nou? Adică se strică rău - mare depresiune, război mondial? Genul de eveniment cataclismic despre care generaţia mea a învăţat să creadă că îşi are locul doar în cărţile de istorie", se întreabă editorialistul Financial Times Gideon Rachman.

Situaţia din Europa prevesteşte rău, îngrijorare împărtăşită de ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski şi de preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
"Dacă euro explodează, Europa va exploda. Este garanţia păcii pe un continent care a trecut prin războaie teribile", a afirmat recent Sarkozy, iar oficialul polonez a spus luni seara la Berlin: "Ne aflăm pe marginea prăpastiei".

Politicienii europeni au apelat de multe ori la perspectiva războiului ca la o sperietoare, pentru a promova proiectul european, însă astfel de ameninţări pot fi cu greu luate în serios în Europa de Vest de o generaţie pentru care pacea şi prosperitatea reprezintă normalitatea şi totul a mers spre mai bine în utlimele decenii.

Mai mult, globalizarea din ultimii 30 de ani a dus speranţele la pace, prosperitate şi un nivel de trai rezonabil dincolo de rezervaţia privilegiată din Vest, iar lumea pare acum un loc cu atât mai sigur şi mai omogen - clasele de mijloc care se ridică încet-încet în Asia şi în Europa de Est îmbrăţişească confortul şi principiile capitalismului. Pacea globală, care în timpul Războiului Rece părea dependentă de ameninţarea armelor nucleare, pare acum garantată de comerţ şi consumerism.
Integral pe AdevărulComentarii

Prof . Univ . Dr . Aurelian Minculescu Anunturile astea alarmante pornesc de la bancherii care vor sa le fie recapitalizate bancile cu bani publici proaspat tipariti . Criza va mai dura inca 2 ani , in 2014 Europa va renunta la moneda unica , toate statele vor reveni la vechile monede si viata va merge inainte . Nu va fi nici un razboi , din pacate insa in viitorii 2 ani o vom duce greu ( somaj , inflatie , etc ) .

30 noiembrie 2011 9:06

Parsifal Daca germanii ajung la fel de saraci ca est-europenii o sa avem din nou in Europa 70 de milioane de nazisti. Neamtul nu sta degeaba cu stomacul gol. Si nici rusnacii. Daca Europa pica, nu mai cumpara nimeni petrolul rusesc si o sa faca foamea si rusii. Razboiul e ca si facut.

29 noiembrie 2011 23:43

Emigrant Pai acum 1 an se sustinea sus si tare ca o depresiune economica nu este probabila sau posibila.. nu cumva este mai mult o avertizare pentru cei care inteleg semnalul de alarma ? Apropo, o mare depresiune nu numai ca este posibila dar ea a inceput din 2008 desi toti neaga acest fapt. Si din pacate, criza va dura cam 30 de ani, simplu lucrurile sunt diferite comparativ cu anii 1930 cand petrolul era mai ieftin decat apa minerala. Mult succes!

29 noiembrie 2011 22:35

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.