Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Deşi pe ultimul loc în Uniunea Europeană, presa din România a mai primit o lovitură, în timp ce, în întreaga lume e celebrată, pe 3 mai, Ziua Mondială a Libertăţii Presei. „Cadoul“ vine de la Curtea Constituţională, care vrea insulta şi calomnia înapoi, în Codul Penal.

În fiecare an, pe data de 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a libertăţii presei.  Tema propusă pentru 2013 este „Siguranţa de a vorbi: asigurarea libertăţii de exprimare în toate formele de mass-media“, anunţă AGERPRES. În acest an se sărbătoresc, de asemenea, 20 de ani de la proclamarea Zilei mondiale a libertăţii presei de către Adunarea Generală a ONU, în 1993.

În acest timp, anunţă GÂNDUL,  în România, Curtea Constituţională împinge Parlamentul să reintroducă insulta şi calomnia în Codul Penal. Curtea Constituţională a emis o decizie prin care insulta şi calomnia ar putea redeveni fapte penale. Judecătorii CCR au decis, în unanimitate, că „dezlegarea“ dată în 2010 de Curtea Supremă magistraţilor, prin care se clarifica faptul că articolele de lege referitoare la insultă şi calomnie „nu mai sunt în vigoare“, este neconstituţională. Practic, Parlamentul este chemat să repare legislativ ce a făcut în urmă cu 6 ani, când nu a pus în aplicare o decizie obligatorie a Curţii Constituţionale.

Aceasta în condiţiile în care România este pe ultimul loc în UE la libertatea presei. Llibertatea presei din România a fost în declin anul trecut, ajungând la cel mai jos nivel din ultimii 10 ani, se spune în raportul anual „Libertatea presei” al organizaţiei Freedom House, citat de ZIUA VECHE. De asemenea, în topul mondial, este la acelaşi nivel cu Burkina Faso şi Mozambic, sub Botswana şi El Salvador.

Agenţia de Monitorizare a Presei-ActiveWatch, citată de COTIDIANUL, consideră că decizia Curţii va avea ca rezultat „un nou haos legislativ care va avea un impact greu de estimat, inclusiv posibile condamnări ale României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru lipsa de previzibilitate a legilor pe care sunt judecaţi ziariştii“.

În aceste condiţii, JURNALUL NAŢIONAL a lansat o petiţie online împotriva pedepsirii penale a insultei şi calomniei . Demersul intitulat „Nu puneţi botniţă presei!“  este semnat de judecători şi ziarişti şi la el poate adera oricine AICI.

Libertatea de exprimare este cea care face ca averea premierului şi partenerii săi de afaceri să nu fie un secret pentru nimeni. ROMÂNIA LIBERĂ anunţă că Victor Ponta are în cont, în prezent, 58.000 de euro şi 12.000 de lei, faţă de 4.000 de euro şi 12.000 de lei, cât avea la începutul anului. Premierul deţine şi trei apartamente în Bucureşti şi un imobil în judeţul Gorj şi, de asemenea, un teren intravilan de 1371 de metri în comuna Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, şi două maşini, mărcile Citroen şi Fiat.

În baza dreptului la liberă exprimare, GÂNDUL explică şi ce avere ţinea premierul pe numele cabinetului său de avocatură. Astfel, prin desfiinţarea cabinetului de avocatură care îi poartă numele, Victor Ponta a devenit proprietar direct al celor trei apartamente în Bucureşti şi o casă în Gorj şi două autoturisme, dublu decât ce deţinea şi declara până acum în nume propriu. Astfel, pe lângă casa din comuna Baia de Fier, cumpărată în Gorj pentru a-şi stabili domiciliul, în acte, în colegiul din care a fost ales parlamentar, liderul PSD deţine din 2012 un apartament de 94,88 metri pătraţi în Bucureşti, împreună cu soţia, Daciana Sârbu, dar şi altele două de câte 65 de metri pătraţi, în nume propriu.

ADEVĂRUL anunţă că 12 parlamentari au schimbat deja partidul cel puţin o dată, deşi legislatura parlamentară a început doar de patru luni de zile. Noul Parlament s-a constituit în decembrie 2012 şi de atunci zece deputaţi şi doi senatori au schimbat deja partidul din partea căruia au candidat. La Cameră, numărul minim de parlamentari pentru constituirea unui grup este de zece. Partidele din Opoziţie, PDL şi PPDD, au fost principalele victime ale traseismului, pierzând şase, respectiv cinci parlamentari. Un deputat PPDD s-a întors în partid după o săptămână la PC.

Dreptul la liberă exprimare face ca tot ADEVĂRUL să prezinte „Cum îi plătim unui judecător corupt pensie specială de 16.000 de lei pe lună!“ Fostul judecător Florin Costiniu, condamnat definitiv de instanţa supremă, a primit 4 ani de închisoare cu suspendare (cum altfel!) pentru corupţie. Şi ghiciţi ce, în următorii patru ani, judecătorul condamnat în dosarul Voicu va primi pensie specială de magistrat de 16.000 de lei pe lună. În total, coruptul Costiniu va încasa pe perioada „pedepsei“ 768.000 de lei. Mai adăugaţi la asta faptul că Florin Costiniu este avocat, membru activ în baroul Bucureşti, de unde încasează onorarii.
Comentarii

bogdan Insulta si calomnia nu au nimic de a face cu cenzura ! Libertatea presei nu inseamna minciuni si jigniri ! Ziare.ro si Antena 3, cine minte si insulta ttrebuie sa plateasca !

6 mai 2013 23:50

mangafaua Pai sa avem pardon! Existenta si prestatia CCR in Romania sunt o insulta si o calomnia la adresa Justitiei si Dreptului care zice asa: "Principiile dreptului sunt: a trai cinstit, a da fiecaruia ce este al sau si a nu vatama pe altul". In care dintre acestea credeti ca se regaseste CCR???? RUSINE NATIONALA!!!!!!

6 mai 2013 22:34

bono minunat! pe toate rahaturile de televiziunu vezi maimutze gen becali ,vadim care behaieee....

6 mai 2013 10:03

pădureanul după ce au furat aproape tot( ceva păduri și relații de baronariat județean recte regional dacă au mai rămas) acum vor să interzică să se mai pomenească ceva despre aceste lucruri sub amenințarea calomniei și insultei. Nu se vor bucura de porcăriile făcute.!!

5 mai 2013 0:50

Bine de stiut S-a vazut clar cine si cum se pozitioneaza. Oamenii lui besescu au dorit sa puna botnita vocilor critice, in frunte cu minunatul de vasilica, mare jude cu loc de munca necunoscut. E bine, tovarasi. Dati-i inainte, distribuind dreptati la tot poporu`, cu lopata, cu polonicu`, cu lingurita, cu pipeta. Dreptate marca besescu-pdl. Si sa mai tineti minte: "Le style, c’est l’homme meme". Daca vii din stramosi cu sapca de panza trasa pe ochi, daca in facultate ti s-a bagat in cap ca "justitia pune aplicare politica partidului si secretarului sau general", tu nu poti face altfel. Un vechi proverb rusesc zicea: nici un om nu poate sari peste umbra lui. Adica n-ai sa-ti depasesti niciodata educatia, mediul in care ai trait, valorile pe care le-ai asimilat. Geaba` mariri, pozitii inalte, bani multi- ramai ceea ce ai fost dintotdeauna. Se cheama matricea socio-culturala individuala, la fel de personalizata precum codul ADN. Bine de stiut cu ce soi de lingai politici ai de-a face. Spune-mi cu cine te insotesti si pe cine aperi, ca sa-ti spun cine esti. Atat si nimic mai mult. Pentru ca aici nu-i vorba de antene sau de basisti, ci de un principiu: libertatea de a spune ce gandesti. In momentul in care ti se neaga, aia e dictatura imputzita. Daca un politist sau securist gandea asa nu m-as fi aratat mirat. Gravitatea exceptionala a situatiei vine de la nivelul la care se afla indivizii astia.

4 mai 2013 14:45

Lae Sunt frumosi,nu insa si adevarati numirea lor fiind una politica.

4 mai 2013 8:58

padureanul Atunci cînd intr-o meserie nu esti bun,cind nu te atrage pentru că nu o pricepi sau că cere muncă multă atunci evadezi și devii infractor sau politician (variantă de infractor apărat de lege).Cînd faci politică eligibilă paralel cu o meserie ce presupune pregătire juridică (nu și pricepere) poți ajunge judecător la curtea constituțională. Dacă se va face parlament unicameral cu maximum 50 (cincizeci) de parlamentari plătiți cu salariul mediu pe economie curtea constituțională ar trebui să se intrunească o singură dată pe lună pentru o îndemnizație simbolică de 1(un) leu ei fiind incadrați de fapt la judecătorii cu salariu obișnuit.Uite așa s-ar mai putea reduce risipirea banului public și nu numai în vreme de criză !!! Nu le-ar mai arde de modificări legislative acestor trîntori cu pretenții!!

3 mai 2013 19:00

hihihi @13.57: frumosule, esti sigur ca nu sunt oglinda?

3 mai 2013 18:15

Prodan Nicolae JURNALUL NATIONAL - este nevoie de a face diferenta intre "insulata si calomnie" si "dreptul la libera exprimare". Tu ma insulti sau ma calomniezi, eu iti "intorc" si celalat obraz, NU, o sa te pocnesc si la figurat dar si la propriu daca esti langa mine sau, te caut. De dreptul la libera exprimare si cu dovezi concludente, DA, sunt de acord. Deci MARE ATENTIE LA uzarea cuvintelor „Nu puneţi botniţă presei!“, ai gresit TE TOC! Imi pare rau dar, te credeam altfel.

3 mai 2013 14:05

@hihihi bai moaca stramba, tu nu iei o pauza de la mancat rahat bashinos nici in vinerea mare?? bietul de tine...

3 mai 2013 13:57

boy E FOARTE BINE CE FACE CURTEA CONSTITUTIONALA ..SA VEDEM CE MAI FAC GENUL DE LATRINE VADIM SI BECALI!

3 mai 2013 13:39

hihihi Romania e ultima la presa in Europa din cauza haznalei. Si avand in vedere ca romanul e limbist si pentru sefu' spune orice prostii, trebuie sa fie educat cu forta. Asta nu va opri stirile despre afacerile grupului infractional organizat, ca acelea nu sunt nici insulte, nici calomnii, cum nu sunt nici despre judecatorii penali, care lucreaza pentru acest grup. Insa Badea si Gadea vor avea de platit, iar haznaua probabil va avea soarta OTV-ului, care era in fapt mult mai putin nociva, insa deranja piata haznalei.

3 mai 2013 11:56

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.