Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Deşi pe ultimul loc în Uniunea Europeană, presa din România a mai primit o lovitură, în timp ce, în întreaga lume e celebrată, pe 3 mai, Ziua Mondială a Libertăţii Presei. „Cadoul“ vine de la Curtea Constituţională, care vrea insulta şi calomnia înapoi, în Codul Penal.

În fiecare an, pe data de 3 mai, este marcată în întreaga lume Ziua mondială a libertăţii presei.  Tema propusă pentru 2013 este „Siguranţa de a vorbi: asigurarea libertăţii de exprimare în toate formele de mass-media“, anunţă AGERPRES. În acest an se sărbătoresc, de asemenea, 20 de ani de la proclamarea Zilei mondiale a libertăţii presei de către Adunarea Generală a ONU, în 1993.

În acest timp, anunţă GÂNDUL,  în România, Curtea Constituţională împinge Parlamentul să reintroducă insulta şi calomnia în Codul Penal. Curtea Constituţională a emis o decizie prin care insulta şi calomnia ar putea redeveni fapte penale. Judecătorii CCR au decis, în unanimitate, că „dezlegarea“ dată în 2010 de Curtea Supremă magistraţilor, prin care se clarifica faptul că articolele de lege referitoare la insultă şi calomnie „nu mai sunt în vigoare“, este neconstituţională. Practic, Parlamentul este chemat să repare legislativ ce a făcut în urmă cu 6 ani, când nu a pus în aplicare o decizie obligatorie a Curţii Constituţionale.

Aceasta în condiţiile în care România este pe ultimul loc în UE la libertatea presei. Llibertatea presei din România a fost în declin anul trecut, ajungând la cel mai jos nivel din ultimii 10 ani, se spune în raportul anual „Libertatea presei” al organizaţiei Freedom House, citat de ZIUA VECHE. De asemenea, în topul mondial, este la acelaşi nivel cu Burkina Faso şi Mozambic, sub Botswana şi El Salvador.

Agenţia de Monitorizare a Presei-ActiveWatch, citată de COTIDIANUL, consideră că decizia Curţii va avea ca rezultat „un nou haos legislativ care va avea un impact greu de estimat, inclusiv posibile condamnări ale României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru lipsa de previzibilitate a legilor pe care sunt judecaţi ziariştii“.

În aceste condiţii, JURNALUL NAŢIONAL a lansat o petiţie online împotriva pedepsirii penale a insultei şi calomniei . Demersul intitulat „Nu puneţi botniţă presei!“  este semnat de judecători şi ziarişti şi la el poate adera oricine AICI.

Libertatea de exprimare este cea care face ca averea premierului şi partenerii săi de afaceri să nu fie un secret pentru nimeni. ROMÂNIA LIBERĂ anunţă că Victor Ponta are în cont, în prezent, 58.000 de euro şi 12.000 de lei, faţă de 4.000 de euro şi 12.000 de lei, cât avea la începutul anului. Premierul deţine şi trei apartamente în Bucureşti şi un imobil în judeţul Gorj şi, de asemenea, un teren intravilan de 1371 de metri în comuna Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi, şi două maşini, mărcile Citroen şi Fiat.

În baza dreptului la liberă exprimare, GÂNDUL explică şi ce avere ţinea premierul pe numele cabinetului său de avocatură. Astfel, prin desfiinţarea cabinetului de avocatură care îi poartă numele, Victor Ponta a devenit proprietar direct al celor trei apartamente în Bucureşti şi o casă în Gorj şi două autoturisme, dublu decât ce deţinea şi declara până acum în nume propriu. Astfel, pe lângă casa din comuna Baia de Fier, cumpărată în Gorj pentru a-şi stabili domiciliul, în acte, în colegiul din care a fost ales parlamentar, liderul PSD deţine din 2012 un apartament de 94,88 metri pătraţi în Bucureşti, împreună cu soţia, Daciana Sârbu, dar şi altele două de câte 65 de metri pătraţi, în nume propriu.

ADEVĂRUL anunţă că 12 parlamentari au schimbat deja partidul cel puţin o dată, deşi legislatura parlamentară a început doar de patru luni de zile. Noul Parlament s-a constituit în decembrie 2012 şi de atunci zece deputaţi şi doi senatori au schimbat deja partidul din partea căruia au candidat. La Cameră, numărul minim de parlamentari pentru constituirea unui grup este de zece. Partidele din Opoziţie, PDL şi PPDD, au fost principalele victime ale traseismului, pierzând şase, respectiv cinci parlamentari. Un deputat PPDD s-a întors în partid după o săptămână la PC.

Dreptul la liberă exprimare face ca tot ADEVĂRUL să prezinte „Cum îi plătim unui judecător corupt pensie specială de 16.000 de lei pe lună!“ Fostul judecător Florin Costiniu, condamnat definitiv de instanţa supremă, a primit 4 ani de închisoare cu suspendare (cum altfel!) pentru corupţie. Şi ghiciţi ce, în următorii patru ani, judecătorul condamnat în dosarul Voicu va primi pensie specială de magistrat de 16.000 de lei pe lună. În total, coruptul Costiniu va încasa pe perioada „pedepsei“ 768.000 de lei. Mai adăugaţi la asta faptul că Florin Costiniu este avocat, membru activ în baroul Bucureşti, de unde încasează onorarii.