Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat luni neconstituţional decretul preşedintelui Nicolae Timofti de însărcinare a premierului demisionar Vlad Filat cu formarea unui nou guvern, decizie care schimbă în întregime coordonatele jocului de putere de la Chişinău.

Cei şase judecători ai Curţii Constituţionale au decis că decretul de nominalizare a lui Filat este neconstituţional pentru că „prim-ministrul unui guvern demis prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie este incompatibil cu exercitarea funcţiei şi se află în imposibilitate definitivă de a continua exercitarea mandatului“. Curtea a conchis că „menţinerea unui prim-ministru demis pentru acte reprobabile constituie o sfidare a principiilor statului de drept şi a principiilor referitoare la integritate şi pune în pericol stabilitatea instituţiilor democratice“. Imediat, membrii Partidului Liberal Democrat al lui Filat au denunţat caracterul „politic“ al hotărârii şi au subliniat precedentul potenţial periculos pe care îl creează aceasta prin intervenţia deschisă ­într-un proces care ar trebui să fie exclusiv politic, cum este acela de desemnare a prim-ministrului. Dar, chiar aşa suspectă cum e, hotărârea a fost luată în unanimitate de toţi cei şase judecători ai Curţii, după cum a remarcat Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, într-o declaraţie pentru „România liberă“. Mai mult – atrage atenţia Dungaciu –, preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, provine din PLDM, partid al cărui vicepreşedinte a fost până în 2011, iar un alt judecător, Tudor Panţîru, fost deputat PSD în Parlamentul României până anul trecut, este un constituţionalist renumit, care a funcţionat în structuri similare în Kosovo şi Bosnia-Herţegovina şi a cărui independenţă poate fi cu greu pusă la îndoială.

Trecut pe linie moartă

Decizia Curţii Constituţionale a reprezentat lovitura de graţie dată lui Filat, care cu numai câteva ore înainte comisese în public o voltă politică şi morală spectaculoasă, cerându-şi scuze de la oligarhul Vlad Plahotniuc pentru calificativul „mafiot“ pe care i-l adresase. Această „împăcare“ publică trebuia să-i asigure lui Filat voturile Partidului Democrat, care, împreună cu cele ale PLDM şi ale unui număr de şapte dezertori din Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu, ar fi trebuit să formeze o nouă majoritate. De altfel, Ghimpu şi PL (cei care au şi contestat decretul lui Timofti la Curtea Constituţio­nală) păreau să fie victimele jocurilor de culise din politica moldoveană, după ce, în ultima lună, mai mulţi lideri au părăsit partidul sau au fost excluşi, iar leadership-ul lui Ghimpu a fost contestat.

După pronunţarea hotărârii Curţii, Filat avea două opţiuni. Să arunce totul în aer şi să convoace alegeri anticipate sau să treacă pe linie moartă şi să lase locul unui alt lider al PLDM să formeze un nou guvern – într-o formulă AIE 3 – care să continue procesul de reforme în vederea aderării la UE. Ieri, Filat părea că a înţeles mizele, pentru că nu a evocat posibilitatea alegerilor, declarând în schimb: „Vreau să vă anunţ că am convenit cu preşedintele Timofti ca în ziua de joi să fie desemnat un prim-ministru interimar (…). La finalul consultărilor din cadrul partidului, vom face publică decizia noastră“. Potrivit lui Dungaciu, cele mai bune şanse pentru a fi nominalizaţi în funcţia de premier le au ministrul de Externe, Iurie Leancă, un diplomat apreciat în Europa, şi – potrivit unei cutume politice moldovene – ministrul Justiţiei, în prezent, tânărul avocat Oleg Efrim.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.