Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ca să închidă gura liberalilor, care oricum se plâng tot timpul că sunt o cantitate neglijabilă la guvernare, premierul Victor Ponta le-a aruncat un ciolan zdravăn: Autoritatea de Supraveghere Financiară. Această mega-structură va fi fi condusă de eminenţa cenuşie a PNL, Dan Radu Ruşanu, care devine astfel şef peste o piaţă de 15 miliarde de euro.

Salariile din Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, care include Comisiile de Supraveghere a Asigurărilor, Valorilor Mobiliare şi Pensiilor Private, vor fi încadrate în standardele BNR, afirmă premierul Ponta, care arată că în aceste autorităţi se câştigă lunar, în prezent, 62.000 lei-188.000 lei. Premierul Victor Ponta, observă JURNALUL NAŢIONAL, a reluat ideea că directorii unor companii de stat, care câştigă salarii de circa 13.000-14.000 de lei, ar trebui impozitaţi suplimentar în condiţiile în care un medic rezident sau un profesor debutant sunt remuneraţi lunar cu doar 1.100 lei.

GÂNDUL anunţă că salariul cel mai mare câştigat în luna martie în companiile de stat din energie este de 18.000 de lei, adică aproximativ 4000 de euro, şi îi aparţine directorului general al FDEE Electrica Distribuţie Munenia Nord S.A. În top se află de asemenea, cu aproximativ 14.000 de lei lunar, director general adjunct Romgaz (14.306 lei), directorul general al Nuclearelectrica (14.851 de lei), dar şi directorul general de la Complexul Energetic Oltenia (13.455 de lei).

De fapt, susţine EVENIMENTUL ZILEI, Victor Ponta foloseşte „salariile nesimţite” ca muniţie împotriva PNL. El a făcut publice salariile directorilor din companiile de stat pentru a demonstra că aceştia câştigă mai bine decât un ministru şi merită să fie impozitaţi suplimentar.

Premierul Victor Ponta, aminteşte CURENTUL, a declarat anterior, în mai multe rânduri, că bugetarii cu salarii de peste 4.000 lei ar trebui taxaţi, cu o taxă de „solidaritate“ de 10% aplicată asupra diferenţei ce depăşeşte această valoare, iar cu banii astfel strânşi să fie acoperite proiecte sociale, precum recalcularea pensiilor militare. În urmă cu două săptămâni, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat însă că PNL se opune „categoric“ introducerii taxei de solidaritate.

Acum, deşi le-a bătut obrazul pe motiv că nu sunt solidari cu guvernarea, Victor Ponta a răsplătit atitudinea ostilă a peneliştilor, oferindu-le pe tavă Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Astfel, ASF a ajuns pe mâna lui Dan Radu Ruşanu, secondat de Daniel Dăianu, în timp ce ANAF-ul va fi adjudecat, cel mai probabil, de Gelu Ştefan Diaconu, afirmă NAŢIONAL.

Prin înfiinţarea mega-structurii Autoritatea de Supraveghere Financiară, liberalul Ruşanu va fi şeful unei pieţe de 15 miliarde de euro, susţine COTIDIANUL. Cunoscut ca „emineţa cenuşie a PNL”, Ruşanu este la al patrulea mandat de parlamentar din partea liberalilor.

Pe de altă parte, CAPITAL anunţă că Dan Radu Ruşanu nu poate ocupa, cel puţin în acest moment, funcţia de preşedinte al noii Autorităţi de Supraveghere Financiară pentru că este incompatibil. Soţia şi fiica lui Dan Radu Ruşanu sunt acţionari semnificativi la o societate comercială listată la Bursa de Valori Bucureşti, Internaţional SA Sinaia, societate care administrează o unitate hotelieră din Sinaia. În aceste condiţii, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, Dan Radu Ruşanu nu poate fi membru în conducerea ASF, dat fiind că Autoritatea se ocupă de supravegherea societăţilor listate.