Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Un studiu condus de un grup de oameni de ştiinţă din Olanda a avut ca rezultat crearea unui virus gripal atât de puternic încât ar putea distruge întreaga civilizaţie. Acest virus este o versiune modificată genetic a celui care a provocat gripa aviară, însă noul H5N1 este de mii de ori mai puternic şi mai contagios, putînd infesta milioane de oameni în acelaşi timp.

Cercetarea a pornit, afirmă ADEVĂRUL, de la curiozitatea de a înţelege mai bine virusul gripei aviare, astfel că virologul olandez Ron Fouchie împreună cu echipa sa au descoperit că doar 5 mutaţii trebuie făcute la gripa aviară pentru a se transmite mult mai uşor. O echipă de cercetători japonezi a avut rezultate asemănătoare într-un studiu separat, anunţă FINANCIARUL. Însă cercetătorii olandezi au şocat lumea, după cum afirmă RING, când au anunţat că vor să facă public modul în care au obţinut „virusul suprem“.

Oamenii de ştiinţă susţin că este o adevărată nebunie publicarea studiului, iar mulţi dintre aceştia sunt de părere că acest studiu nu ar fi trebuit nici măcar demarat. Virusul H5N1, în forma sa cunoscută, a ucis 500 de persoane, după cum aminteşte ROMÂNIA LIBERĂ, dar nu este suficent de puternic pentru a cauza o epidemie globală. Dar virusul în forma sa modificată genetic este cu mult mai periculos. Dacă ar fi folosit ca armă biologică, în mâinile unor persoane deloc avizate, ar putea duce la o catastrofă.Pe de altă parte însă, creatorii „monstrului”, citaţi de RING, susţin că publicarea studiului ar putea fi benefică în sectorul sănătăţii şi chiar ar putea ajuta autorităţile în lupta împotriva bioterorismului.

În momentul de faţă, ambele cercetări,a tât cea olandeză cât şi cea japoneză, sunt evaluate de Consiliul Consultativ pentru Biosecuritate al Statelor Unite (NSABB). Paul Keim, preşedintele NSABB citat de ROMÂNIA LIBERĂ a declarat că „nu pot gândi la niciun alt organism patogen la fel de puternic cum este acesta. Cred că nici măcar antraxul nu este la fel de înspăimântător“. Însă NSABB nu are puterea de a interzice publicarea studiului, ci poate doar sfătui revistele ştiinţifice să nu o facă.