Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe [ X ]

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat pentru Digi24 că a primit prima sesizare în cazul scandalului de la liceul din Covasna, unde o elevă a fost ameninţată după ce a purtat bentiţa tricoloră în 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, potrivit Digi24.ro.
Petiţia, care a ajuns ieri la sediul CNCD, este semnată de un parlamentar din Covasna, Marius – Lucian Obreja, care îl reclamă pe inspectorul general al Inspectoratului Şcolar General Covasna, Kerestely Irma, pe directorului Grupului Şcolar „Korosi Csoma Sandor”, Simon Istva, şi pe profesoara/diriginta elevei, Bajkuj Mihaela, pentru discriminare etnică.

„Există o petiţie depusă şi urmează să derulăm procedura legală: urmează audieri, după care soluţionare. În audieri vom invoca problema că s-a făcut o plângere în numele altei persoane. Petiţia e depusă de un parlamentar în numele fetiţei, ca atare, dacă părinţii fetiţei nu-şi asumă petiţia, ea va fi respinsă”, a declarat Asztalos Csaba.

"Conform celor declarate de către eleva Sabina Elena Muruianu, decizia purtării bentiţei tricolore a venit în urma celor întâmplate pe data de 30 noiembrie 2012, când elevii de la secţia română de la grupul Şcolar Korosi Csoma Sandor au fost nevoiţi să facă o cerere la directorul şcolii pentru a intona Imnul Naţional al României, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Pe tot parcursul intonării imnului, elevii de la secţia maghiară, îmbrăcaţi în tricouri cu harta Ungariei Mari, purtau doliu şi au adus injurii, au arătat semne obscene celorlalţi elevi. Directorul Grupului Şcolar, Simon Istva,, inspectorul şcolar general de la ISJ Covasna, Kerestely Irma şi niciun cadru didactic nu au avut vreo reacţie, iar acţiunile elevilor de la secţia maghiară au fost considerate ca fiind de natură instigatoare, muşamalizându-se evenimentul. Prin compararea celor două evenimente se poate observa o diferenţă de clară de abordare a două cazuri similare. Soluţionarea sau nesoluţionarea incidentelor s-a făcut pe criterii etnice", se scrie în sesizarea trimisă CNCD.

Petiţia ar urma să se dezbată de către Colegiul CNCD, cel mai probabil, în următoarele trei săptămâni.

Integral pe România LiberăComentarii

radu Pana cand creuzetul acesta -UE-de natiuni,de etnii si minoritati atat de diferite nu va topi in el bunele si relele generate de catre naravuri istorice mai mult sau mai putin comune ,din care sa rezulte un aliaj de calitate asa cum s-a dorit,nu va fi cu adevarat liniste!Pana atunci insa ,nu trebuie sa transformam obraznicia in virtute si toleranta in slabiciune!

30 martie 2013 10:09

val Ma mira ca tocmai RL, relateaza toate fazele acestei intimplari. Din cele relatate se pare ca situatia este mai grava decit a fost prezentata pina acuma. De ce in Romania este necesar sa faci cerere sa cinti imnul national? Un fapt deosebit de grav, peste care multi trec cu usurinta este reactia unor copii. Se vede clar ca ura interetnica este cultivata in familiile maghiarilor din acele locuri, dar si din celelalte. Eu cred ca nu mai trebuie privite cu ingaduinta toate magariile pe care le fac maghiarii in tara asta, care totusi se numeste Romania.

28 martie 2013 23:57

ROMAN din Canada- DRAGI PARINTI AI SABINEI, NU CUMVA SA VA LASATI INDUPLECATI DE CINEVA CA ,SA NU VA ASUMATI DEPUNEREA PETITEI DE CATRE PARLAMENTARUL LUCIAN OBREJA. ESTE STRIGATOR LA CER CEACE AU FACUT ACEI HULIGANI ,JIGNIND-O PE SABINA SI IMPLICIT ""TRICOLORUL!!!! NU MERITA IERTATI !!!

28 martie 2013 23:09

ROMAN din Canada- DRAGI PARINTI AI SABINEI, NU CUMVA SA VA LASATI INDUPLECATI DE CINEVA CA ,SA NU VA ASUMATI DEPUNEREA PETITEI DE CATRE PARLAMENTARUL LUCIAN OBREJA. ESTE STRIGATOR LA CER CEACE AU FACUT ACEI HULIGANI ,JIGNIND-O PE SABINA SI IMPLICIT ""TRICOLORUL!!!! NU MERITA IERTATI !!!

28 martie 2013 23:09

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.