Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Un complot terorist iranian a fost dejucat la Washington de serviciile americane. Responsabili de la Washington afirmă că atentatul avea drept obiectiv uciderea ambasadorului Arabiei Saudite. Teheranul a negat acuzaţiile şi a acuzat la rându-i SUA că încearcă să dezbine lumea musulmană. Potrivit americanilor, conspiratorii au încercat să angajeze un cartel mexican al drogurilor, pentru a-i ajuta să îşi ducă planul la bun sfârşit, scrie Washington Post, potrivit RFI.

Doi bărbaţi, unul cetăţean american naturalizat, dar care deţine şi un paşaport iranian, Manssor Arbabsiar şi Gholam Shakuri, membru al unei forţe paramilitare iraniene, au fost inculpaţi. Primul a fost arestat la sfârşitul lunii trecute la New York, însă al doilea se află în libertate în Iran. Cei doi sunt acuzaţi de complot în vederea uciderii unui demnitar străin şi de complot pentru a comite un act de terorism internaţional.

Planul a fost dejucat în momentul în care Arbabsiar a încercat să-i întâlnească pe membrii cartelului mexican şi în realitate s-a întâlnit cu un colaborator al Agenţiei Americane Antidrog, căruia i-a propus un milion şi jumătate de dolari, pentru uciderea ambasadorului. Arbabsiar a recunoscut apoi anchetatorilor americani că a fost "recrutat, finanţat şi condus de responsabili ai Forţelor Qods", o unitate specială a armatei iraniene. Directorul FBI a precizat că "totul se aseamănă cu un scenariu hollywoodian, dar impactul ar fi fost cât se poate de real".

Integral în Jurnalul Naţional

Integral pe Jurnalul Național