Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premierul Victor Ponta a anunţat că USL va face o comisie de revizuire a Constituţiei, care va fi condusă de Crin Antonescu. Aparent, noua funcţie de „părinte al noii Constituţii“ îi ridică lui Crin Antonescu o minge la fileu pentru alegerile prezidenţiale. Însă, deoarece nu este jurist, Crin Antonescu se poate trezi responsabil pentru orice prevedere eronată introdusă în noua Constituţie, ceea ce nu îl va ajuta în cursa pentru Palatul Cotroceni.

Liderul PNL Crin Antonescu va fi preşedintele comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei, iar referendumul va avea loc în septembrie, a declarat premierul Victor Ponta, citat de ZIUA VECHE. El a menţionat că preşedinţia comisiei parlamentare de revizuire a Legii fundamentale revine, în mod normal, USL, iar în paralel cu forul legislativ se va mai constitui unul, constituţional, compus din reprezentanţi ai societăţii civile, afirmă RING.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, citat de ANTENA3, a anunţat care sunt principiile după care va fi modificată Constituţia. Este vorba de o clarificare a atribuţiilor preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului în Legea Fundamentală, dar şi despre împărţirea pe regiuni administrative a României.

Pe de altă parte, EVENIMENTUL ZILEI susţine că prezidenţiabilul Crin Antonescu va fi pus să-şi taie singur din potenţialele sale prerogative. Astfel, preşedintele va fi constrîns printr-un articol special să desemneze un premier propus de partidul, coaliţia sau actorul electoral care a câştigat cele mai multe mandate. Apoi reprezentarea în structurile europene se face de primul- ministru, preşedintele rămânând titularul politicii externe şi comandantul suprem al Armatei.

Şi regula numirii procurorului-şef al DNA şi al şefului Parchetului General va fi schimbată în noua Constituţie în sensul excluderii ministrului justiţie, dar şi a preşedintelui din această procedură, selecţia urmând să aparţină doar CSM, susţine GÂNDUL. Printre modificări nu este însă şi cea referitoare la reducerea numărului de parlamentari la 300, stabilită prin referendum, deşi există două decizii ale Curţii Constituţionale în acest sens şi un raport al Comisiei de la Veneţia.

Poziţia lui Crin Antonescu în fruntea comisiei de revizuire ar presupune, după cum susţine CURENTUL, o „autoritate politică şi instituţională“, dar şi o modalitate de a-şi consolida poziţia de candidat la alegerile prezidenţiale.

 Însă pentru revizuirea legii fundamentale a unui stat democratic, modern, este normal ca la conducerea comisiei de revizuire să fie numit un expert în domeniu, din mediul academic. Ei bine, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, Ponta l-a anunţat pe Crin Antonescu, deşi e de notorietate că actualul preşedinte al Senatului  nu este expert în cunoaşterea Constituţiei şi a legislaţiei. Antonescu a recunoscut, la ANTENA3: „Nu sunt jurist, dar revizuirea Constituţiei este un act pur politic, nu un act notarial“.

ROMÂNIA LIBERĂ susţine că  dacă şeful unei comisii de revizuire a Constitiţiei este un necunoscutător într-ale legislaţiei se poate interpreta că premierul Victor Ponta - fost procuror, deci cunoscutor şi bun interpret al textelor de lege – nu vrea să-şi asume vina ci vrea să dea vina pe Crin Antonescu.

Mai mult, afirmă NAŢIONAL, postura de preşedinte al comisiei parlamentare responsabilă cu modificarea Constituţiei este o capcană întinsă liderului liberal, din moment ce firea sa capricioasă şi lipsa calităţilor de mediator vor da naştere la conflicte care îi vor dăuna mediatic.

Concluzia scepticilor: orice ieşire necontrolată sau ironie deplasată venită din partea preşedintelui Comisiei însărcinate cu modificarea Constituţiei nu va face decât să erodeze imaginea lui Antonescu, nicidecum să-i ridice mingea la fileul prezidenţial.