Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Mulţi tineri bulgari sunt indignaţi de campania de descurajare a românilor şi bulgarilor de a merge în Marea Britanie şi susţin că preferă să rămână în ţara lor, relatează The Guardian, în ediţia electronică de vineri, citat de Mediafax.

O tânără pe nume Raliţa Behar a scris în această săptămână o scrisoare în numele concetăţenilor săi bulgari care a ajuns pe primele pagini ale ziarelor naţionale şi a generat o dezbatere pe care liderul UKIP (UK Independence Party) Nigel Farage abia dacă şi-ar fi imaginat-o, comentează cotidianul britanic.

"Deşi încerc să înţeleg îngrijorările voastre privind imigraţia, trebuie să recunosc că eu consider comentariile voastre neadevărate şi oarecum insultătoare", afirmă tânăra care a studiat în Marea Britanie, trăgându-l la răspundere pe liderul UKIP în legătură cu "informaţiile false" pe care le-a răspândit în apărarea viziunilor sale.

Farage ar trebui să viziteze Bulgaria "ca oaspete al meu şi al familiei mele, aşa încât să îi putem explica cât de mult s-a schimbat ţara noastră în ultimii 20 de ani", afirmă ea.

Presa britanică a anunţat în această săptămână că Guvernul ia în considerare, între alte opţiuni, lansarea unei campanii publicitare negative în România şi Bulgaria, în încercarea de a-i convinge pe potenţialii emigranţi să nu vină în Marea Britanie după anularea restricţiilor, la sfârşitul lui 2013.

"Consider că este un pic ofensator că Marea Britanie crede că trebuie să îi înveţe pe români şi bulgari că străzile sale nu sunt pavate cu aur, nu cred că este cineva care să creadă aşa ceva", susţine Ivan Bardarov, în vârstă de 22 de ani, student la Ştiinţe Politice la Universitatea Americană din Bulgaria.

"Deşi mi-am depus dosarul şi am primit un loc în Marea Britanie, am decis să nu merg pentru că eu cred că este mult mai important să stau aici şi să fac ca lucrurile să meargă mai bine", susţine Desislava Aleksandrova, studentă la aceeaşi universitate.

Cel mai rău lucru, susţine ea, este că această campanie este o nouă lovitură pentru moralul bulgarilor. "Nu este doar faptul că vrem cu toţii să ne mutăm în Marea Britanie şi să cerem ajutoare sociale. Este cu adevărat rău pentru bulgari pentru că noi înşine nu suntem foarte mulţumiţi cu ţara noastră", a adăugat ea.

"Trebuia să merg în Anglia pentru o săptămână sau două dar acum nu mai vreau să merg", susţine şi Silvia Simeonova, studentă la design vestimentar, o reprezentantă tipică a tinerei generaţii care nu a cunoscut comunismul şi este însetată de schimbare.

Nici în sate dorinţa de a pleca din ţară nu este mai mare. "Poate că viaţa este mai bună acolo dar străzile nu sunt pavate cu aur", susţine Stoian Arnaudov, care deţine un magazin în Kocerinovo, cu vedere spre munţii Rila.

"Multe persoane ar putea să vrea să meargă în Anglia, dar nu îşi permit. Nu au bani nici măcar să facă o excursie", afirmă el.

Oficialii şi analiştii susţin că teama britanicilor faţă de un val de imigranţi după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii sunt nefondate. Cel mai mare val de imigranţi, generat de disperare a trecut deja, insistă ei, citând statisticile care arată că declinul populaţiei cu aproape două milioane după căderea comunismului.

În acelaşi spirit de protest a fost înfiinţată şi o pagină de Facebook, intitulată "Not OK for the UK", care are ca fotografie de fundal o imagine cu Adunarea Naţională şi cu pavaj galben, alături de textul: "Străzile bulgare sunt pavate cu aur". De la crearea sa, la 28 ianuarie, pagina a strâns 3.500 de preferinţe, afirmă postul de radio Darik News.

Integral pe România LiberăComentarii

val 1 Britanicii iar se cred buricul pamintului, ca toata lumea ar dorii sa locuiasca in Anglia. Ei probabil nu au vazut mailurile cu fetele bete moarte intinse pe caldarim sau in alte locuri, sau probabil asta considera ca este normal si de mare civilizatie.

2 ianuarie 2014 12:00

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.