Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Senatul ceh a aprobat miercuri o lege, deja adoptată de deputaţi, care autorizează folosirea terapeutică a canabisului pentru a reduce efectele anumitor boli grave, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Aprobată de 67 de senatori din cei 74 prezenţi la vot, legea ar trebui să fie promulgată de preşedintele Cehiei, pentru a intra în vigoare.

Destinată atenuării simptomelor bolilor precum cancerul, maladia Parkinson, scleroza multiplă, psoriazis şi atopica, canabisul nu va fi accesibil decât prin reţetă electronică, în scopul de a preveni abuzurile.

Republica Cehă va fi nevoită să importe acest "medicament" în următorul an, până ce Institutul naţional de control al medicamentelor va elibera licenţe, valabile pe o perioadă de maxim cinci ani, cultivatorilor locali.

Conform noii legi care nu prevede decontarea marijuanei prin asigurarea de sănătate, Institutul va delimita zonele de cultivare şi va scoate la licitaţie ofertele fermierilor.

Republica Cehă, tară de aproximativ 10,5 milioane de locuitori, este una dintre ţările europene cele mai liberale când vine vorba de cannabis. Indivizii care posedă până la 15 grame de marijuana sau cultivă până la 5 plante, nu riscă decât o amendă.

Procentajul consumatorilor de cannabis în rândul tinerilor, în Cehia, a scăzut de la 20,3% în 2010 la 16,1% în 2011, potrivit Observatorului Naţional al Drogurilor.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.