Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Ministerul Finantelor a publicat ieri- partial – bugetul de stat pentru anul 2013. Sunt prevazute majorarea salariului minim si a punctului de pensie, continuarea programelor sociale, dar si interzicerea investitiilor noi.


Bugetul de stat pe 2013 prevede venituri de 98, 2 miliarde de lei si cheltuieli de 116,3 miliarde de lei, asadar s-a antecalculat ca statul va cheltui cu 18,2 miliarde de lei mai mult decat va aduna.

Principalele noutati

Printre noutatile bugetului pe anul curent se numara:

- majorarea salariului minim brut pe economie, de la 700 de lei la 750 de lei de la 1 februarie, respectiv la 800 de lei din luna iulie;

- majorarea cu 4% a valorii punctului de pensie, de la 732 de lei la 762,1 lei. Cei 158.000 de pensionari platiti prin Ministerul Apararii Nationale, Ministerul de Interne si SRI vor avea o pensie medie lunara de 2.473 de lei. Cine vrea, poate compara aceasta cifra cu pensia medie a celorlalti pensionari, care va fi de 791 de lei, sau cu cea minima, care ramane la 350 de lei, ori cu ajutorul de somaj mediu, de 487 de lei in 2013.

Lapte, miere, fructe in scoli

In acest an vor fi alocate sume pentru continuarea programelor „Laptele si cornul”, „Fructe proapete in scoli” si „Miere pentru scolari” (aviz pentru „abonatii” la fonduri publice!). De asemenea, sunt alocate sume importante pentru cresterea si educarea copiilor prescolari, inclusiv prin finantarea creselor de stat. Astfel, pentru continuarea tuturor acestor programe sociale sunt alocate peste 12 miliarde de lei, iar pentru constructia de drumuri judetene si comunale, doar 368 de milioane de lei (ies vreo cateva zeci de kilometri de drum).

Interdictii si obligatii

Investitii noi pot fi initiate de autoritati doar din fonduri nerambursabile, cele din fonduri de la buget fiind interzise. Pe de alta parte, autoritatile locale sunt obligate sa-si plateasca vechile datorii facand altele, prin contractarea de imprumuturi de la Trezorerie.

Integral pe NaţionalComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.