Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Bugetul pentru acest an a luat în calcul creşterea salariului minim pe economie şi a punctului de pensie, continuarea programelor sociale, dar şi interzicerea investiţiilor noi. Măsuri fiscale anunţate cu doar 10 zile înainte de intrarea în vigoare, nu cu şase luni cum obligă legea, prevăd biruri misterioase ce vor aduce trei miliarde de lei în plus la buget.

Salariul minim brut pe economie va fi majorat în acest an în două etape, cu 50 lei de la 1 februarie, ajungând astfel la 750 lei, iar din luna iulie va urca la 800 lei, au declarat surse oficiale citate de CURENTUL. Decizia a fost luată de Guvern în urma consultărilor cu Fondul Monetar Internaţional  şi a fost confirmată de premierul Victor Ponta, aseară, la ANTENA3.

Programul de guvernare al USL, aminteşte COTIDIANUL, prevede pentru perioada 2013-2016 creşterea salariului minim la 1.000 de lei. Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat după discuţiile cu reprezentanţii FMI, că le-a reproşat acestora transformarea dialogului social într-unul de tip comunist, dat fiind faptul că sindicatele au fost chemate la negocieri după ce se decisese cu privire la salariul minim.

În acelaşi context, liderul Cartel Alfa a mai spus, citat de MEDIAFAX, că principalele cinci confederaţii sindicale au subliniat, la discuţiile cu reprezentanţii FMI, necesitatea majorării salariului minim la 850 de lei. Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată nu va avea o influenţă asupra salariilor personalului din sectorul bugetar, anunţă GÂNDUL. Aceasta deoarece începând cu 1 iunie 2012, acesta a beneficiat de majorarea cu 8% a salariilor de bază, iar începând cu 1 decembrie 2012 a beneficiat de majorarea cu 7,4% a salariilor de bază.

De la 1 ianuarie 2013 şi punctul de pensie va creşte cu 30 de lei, de la 732 de lei la 762 de lei. Majorarea cu 4% a valorii punctului de pensie nu va afecta pensia minimă, care va rămâne la 350 de lei. Astfel, remarcă NAŢIONAL, cei 158.000 de pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi SRI vor avea o pensie medie lunară de 2.473 de lei, în timp ce pensia medie va fi de 791 de le, cea  minimă la 350 de lei iar ajutorul de somaj mediu 487.

ROMÂNIA LIBERĂ susţine că biruri misterioase vor aduce trei miliarde de lei în plus la buget. Guvernul anunţă un pachet de măsuri fiscale ce vor aduce suplimentar bugetului trei miliarde de lei, bani ce vor fi folosiţi la cofinanţarea proiectelor finanţate majoritar de către UE. Şi NAŢIONAL observă un „buget cârpit“, pentru că investiţii noi pot fi iniţiate de autorităţi doar din fonduri nerambursabile, cele din fonduri de la buget fiind interzise.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu crede că proiectul de buget pregătit de Guvernul Ponta nu poate fi pus în practică, adăugând, citat de ADEVĂRUL, că proiectul de buget ar trebui modificat pentru a nu înrăutăţi situaţia din economie. Tăriceanu a precizat că ar fi optat pentru o negociere cu oficialii europeni pentru majorarea marjei de deficit bugetar cu 1%, fonduri care să fie folosite pentru dezvoltare, anunţă CURENTUL.

Şi EVENIMENTUL ZILEI susţine că măsuri fiscale cu impact major şi care nu au fost discutate în prealabil cu mediul de afaceri au fost anunţate de Guvern prin proiecte de ordonanţă. Astfel, regimul microîntreprinderilor se schimbă prin ordonanţa de modificare a noului cod fiscal. Pragul de intrare în categoria micro scade de la 100.000 de euro în echivalent lei la 65.000 de euro iar pentru acestea impozitul de 3% pe cifra de afaceri devine obligatoriu.