Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

O amplă operaţiune de spionaj a avut drept ţintă mai multe state din Europa, printre care şi România. Atacul cibernetic „Octombrie Roşu“ a vizat în România instituţii şi ambasade străine şi este în atenţia SRI de mai mult timp. Scopul pare să fie sustragerea de date secrete de la servicii guvernamentale, institute de cercetare sau grupuri industriale, anunţă ANTENA3.

România a fost supusă de mai mulţi ani unor atacuri cibernetice lansate de o entitate supranumită „Octombrie Roşu“, iar beneficiarul informaţiilor furate ar fi localizat în Rusia. România, afirmă ZIUA VECHE, a fost prima ţară din zonă atacată şi au fost vizate patru IP-uri ale unor instituţii si ambasade străine din Bucureşti. În spatele unui singur IP se pot afla mii de computere.

Atacul a fost deconspirat de specialiştii de la Kasperski Lab din Moscova şi Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Informatică, dar hakerii nu au fost încă prinşi, susţine NAŢIONAL. Conform raportului de analiză al Kaspersky Lab, „Operaţiunea Octombrie Roşu, pe scurt «Rocra», a avut o activitate susţinută încă din anul 2007 şi este în continuare activă în ianuarie 2013“.

SRI şi STS au reuşit blocarea informaţiilor care vizau securitatea naţională, după cum spun surse specializate, citate de ROMÂNIA LIBERĂ.  Sorin Sava a declarat că atacurile au fost descoperite încă din 2011 şi că acestea au vizat atât instituţii guvernamentale, dar şi firme private, în special cele din domeniul cercetării ştiinţifice.

„Atenţie, nu este vorba de informaţii clasificate, ci de informaţii confidenţiale”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, potrivit GÂNDUL. Acesta a explicat că informaţiile clasificate nu sunt stocate pe reţele conectate la Internet. „Orice serviciu care lucrează cu informaţii clasificate nu şi le ţine stocate pe reţele cu acces la Internet tocmai pentru a nu fi supuse unor astfel de atacuri“. Cu alte cuvinte, informaţii strict secrete, de importanţă naţională, nu au fost sustrase. Cel mult informaţii confidenţiale, care sunt stocate şi pe reţele conectate la Internet.

Principalul obiectiv al atacatorilor a fost acela de a colecta date şi documente secrete de la organizaţiile afectate, inclusiv informaţii de importanţă geopolitică, date de acces în reţelele securizate sau clasificate şi date din dispozitive mobile şi echipamente de reţea, a precizat Kaspersky.

Potrivit sursei citate şi de JURNALUL NAŢIONAL, informaţia furată din reţelele infectate a fost deseori folosită pentru a obţine acces la sisteme adiţionale. De exemplu, parolele de acces şi numele de utilizatori furate au fost compilate într-o listă specială şi utilizate de câte ori atacatorii aveau nevoie să ghicească parole de acces în alte locaţii.

Kaspersky Lab a detectat în total 251 de sisteme unice infectate de acest virus. Dintre acestea fac parte în special ambasade, consulate, organizaţii guvernamentale şi centre de cercetare din Europa de Est, America de Nord, dar şi state din vestul Europei, precum Franţa, Germania şi Luxemburg, afirmă ADEVĂRUL.

Belgia şi Elveţia  ar fi fost supuse celor mai multe atacuri cibernetice iar ROMÂNIA LIBERĂ aminteşte că în Belgia sunt cele mai multe instituţii ale Uniunii Europene, între care Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana, iar Elveţia este ţara băncilor.

De referinţă sunt şi atacurile cibernetice împotriva Estoniei din primăvara anului 2007, cele din timpul operaţiunii ruse din Georgia, în 2008, şi multe altele înregistrate ulterior, care, afirmă CURENTUL, au demonstrat că omenirea se confruntă cu un nou tip de război.