Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Premiul Nobel pentru Pace a fost câştigat de trei persoane. Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee şi Tawakkul Karman sunt cele trei laureate din 2011.

Cele trei au primit premiul "pentru lupta non-violentă pe care au dus-o pentru siguranţa femeilor şi pentru dreptul femeilor de a participa în mod activ la clădirea păcii".

Leymah Gbowee este un activist pentru pace din Africa, responsabilă pentru organizarea unei mişcări care a pus capăt celui de-al doilea război civil din Liberia.

Înainte de decernarea premiului, singurul acordat de Norvegia, principalul favorit era considerată a fi Ellen Johnson Sirleaf, primul şef de stat femeie din Africa. Ea a fost aleasă preşedinte în Liberia, după mai mult de 14 ani de război civil.

Printre personalităţile cu şanse foarte mari la Premiul Nobel pentru Pace se numărau şi Sima Samar, prima femeie care a devenit ministru în Afganistan. Medic de profesie, Sima este şi preşedintele Comisiei Independente pentru Drepturile Omului din Afganistan.

Evenimentele din nordul Africii recomandau pentru Premiul Nobel două femei pentru activitatea dinaintea şi din timpul protestelor din Tunisia şi Egipt.

Lina Ben Mihenni este un blogger din Tunisia, care a criticat guvernul înainte de revolta poporului, modalitatea paşnică în care a decis să protesteze o făceau un candidat solid pentru Premiul Nobel.

Israa Abdul-Fattah este un activist pentru democraţie din Egipt, iar premiul pentru ea ar fi însemnat o recunoaştere internaţională care ar fi adus un sprijin mişcărilor populare di lumea arabă.