Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Victor Ponta vrea să revoluţioneze statistica românească. Premierul se face că nu pricepe cum calculează Institutul Naţional de Statistică datele economice ale României, cu toate că acesta lucrează exact cum spune UE. INS face întâi o estimare-semnal, apoi una provizorie şi abia ulterior una definitivă.

Aceasta e cea mai exactă, dar vine cu foarte multă întârziere: uneori peste un an. Însă şi un student cunoaşte această metodologie de raportare, afirmă ZIUA VECHE. Intrigat că din PIB au „dispărut“ 22 de miliarde de lei, premierul Victor Ponta a anunţat schimbarea conducerii Institutului Naţional de Statistică pentru aceată „greşeala gravă" comisă în calcularea PIB, pe 2011, arătând că are nevoie ca la INS să lucreze oameni pe care se poate baza.

Însă Reprezentanţii INS, citaţi de AGERPRES, susţin că, potrivit Regulamentului de transmitere de către toate statele membre la Eurostat a agregatelor macroeconomice, conform Sistemului European de Conturi SEC 95, România calculează şi transmite pe parcursul a 21 de luni, pentru indicatorii anuali, trei versiuni de estimare: provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) şi definitive (la 21 luni).

Fiecare dintre variante se bazează pe metode distincte, în funcţie de disponibilitatea la momentul dat a surselor de date pe baza cărora se calculează aceşti indicatori. Mai exact, subliniază CURENTUL, diferenţele rezultate nu sunt erori de calcul, iar instituţia aplică ad-literam la nivel naţional prevederile regulamentelor UE în domeniu.

Însă reacţia dură a premierului Victor Ponta la aflarea veştii că va trebui să reducă cheltuielile publice cu un miliard de lei, în acest an, dintr- o presupusă eroare a Institutului Naţional de Statistică, este uşor de înţeles. Pentru noul Executiv, observă EVENIMENTUL ZILEI, a început cea mai dificilă perioadă din mandatul de patru ani pe care l-a câştigat recent. Finanţele vor trebui să găsească bani pentru a achita datorii de peste 3 miliarde de euro la Banca Mondială şi FMI.

Pe de altă parte, COTIDIANUL afirmă că FMI ne-a chinuit degeaba şi că austeritatea a fost o greşeală. Economistului-şef al FMI, Olivier Blanchard, a făcut câteva aprecieri în privinţa efectelor austerităţii, afirmând că Fondul a judecat greşit impactul austerităţii asupra economiilor europene. FMI nu a înţeles cum eforturile de austeritate ale guvernului ar submina creşterea economică, spune economistul.

Guvernul nu are însă timp să reproşeze ceva FMI-ului, pentru că adevărata împărţire a Puterii între PSD şi PNL abia începe, anunţă GÂNDUL. Peste 3.300 de posturi de conducere, destinate exclusiv oamenilor de partid, îşi fac loc în aceste zile în organigramele ministerelor pentru a răsplăti liderii din teritoriu care au scos aproape 70% în alegeri. Principiul e simplu, afirmă ZIUA VECHE: PSD şi PNL ar trebui să aibă paritate.

Aproape 60 de secretari de stat, în jur de 120 de preşedinţi de agenţii, toţi cu cabinetele, secretarii personali şi consilierii lor, adică alţi 1.250 de oameni de partid. Pe lângă ei, remarcă NAŢIONAL, 85 de prefecţi şi subprefecţi, 160 de şefi în companii naţionale, peste 1.200 de directori în deconcentrate. Aşa arată, în linii mari, eşalonul al doilea al guvernului, disputat de filialele USL.

În acest timp, remarcă ANTENA3, preşedintele Traian Băsescu încalcă protocolul semnat cu USL. Numirile din justiţie riscă să pună l între paranteze acordul de colaborare semnat de Victor Ponta cu Traian Băsescu după doar 24 de zile de la oficializare. În pactul preşedinte-premier cei doi se angajau să evite nu doar "expresiile dure", ci şi "atacurile de orice fel". Nemulţumirile din tabăra USL au plecat de la refuzul lui Traian Băsescu de a-i desemna la şefia Parchetului General şi a DNA pe Tiberiu Niţu şi Ioan Irimie, procurorii propuşi de Mona Pivniceru şi avizaţi negativ de CSM.

Revenirea preşedintelui Traian Băsescu la ideea că numele Procurorului General şi al şeful DNA ar trebui să vină din partea CSM şi nu a ministrului Justiţiei este tratată de preminerul Victor Ponta cu ironie. „Cred că preşedintele Băsescu e un om ambiţios şi vrea să-şi bată propriile recorduri de inconsecvenţă“, a comentat, citat de GÂNDUL, primul-ministru soluţia preşedintelui lansată vineri, la alegerile din CSM.

Procurorul Oana Schmidt-Hăineală a fost aleasă vineri în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Hăineală a fost aleasă cu 10 voturi pentru, în timp ce contracandidatul său Mircea Aron a obţinut 8. Dar ministrul Justitiei a spus ca procurorul Oana Hăineală a fost ales presedinte al CSM printr-un viciu de fond, anunţă JURNALUL NAŢIONAL.

Alegerile tensionate de la Consiliul Superior al Magistraturii au arătat cât de important este pentru ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, să-şi impună oamenii la conducerea instituţiei care, teoretic, apără independenţa justiţiei, propulsează magistraţi în funcţii de conducere şi face promovările la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ. Dacă Mona Pivniceru reuşeşte să-şi impună oamenii la conducerea CSM, ar putea avea suficiente pârghii pentru a-i salva pe oamenii politici cu dosare penale.Comentarii

socialistu lefter Se poate pune intrebarea; "Cine a furat SOARELE?" Ca un prezentator a prognozat, odata, ca va fi soare, dupa citeva zile a revenit si a spus ca va fi soare - dar si oarece nori, ca in final sa avem o ploaie mocaneasca de-o zi intreaga! Pacat ca acel idiot cu prognoza nu a fost dat adfatra, linsat, pus sa plateasca soarele disparut... Ca aveam de gind sa mergem la tirg si, cind colo, tirgul nu s-a mai tinut. Si am pierdut milioane "fara numar" - ghesefturile pe care le-am fi facut. Sa fim despagubiti! (orice asemanare cu povestea cu Plagy si INS e doar o intimplare: e vorba tot despre o prognoza)

9 ianuarie 2013 8:05

Mariana Se confirma experimentul facut de FMI pe Romnia si populatia acestei tari, experiment crud si fara manajamente facut cu ajutorul cozii de topor Basescu si acolitilor sai care de 8 ani isi bat joc si dispretuiesc poporul din care fac parte ca si cum ei ar apartine altei entitati. Este rusinos si umilitor ca Romania s-a imprumutat la FMI cu 22 milirde Euro si nu se stie ce s-a facut cu ei , nu s-a prezentat un raport clar in Parlament.PANA LA URMA ACESTI BANI TREBUI PLATITI DE OAMENII ACESTEI TARI CARE AU FOST INDATORATI LA GREU FARA VOIA LOR. Aceasta este ticlosia oferita de conducatorii si PDL poporului care i-a ales IN 2004.

8 ianuarie 2013 8:33

Reticentul De ce vinologule Kiroga?! Ai scris putin sa pari intelept, cum fac cei multi, sau nu stii sa te exprimi decat printr-o tacere asurzitoare?!...

8 ianuarie 2013 1:13

Reticentul Eu cred ca Voineagu a produs intentionat date false pe care le-a si diseminat in spatiul public, ceea ce se cheama infractiune. Pentru aparatorii sai intreb si eu, PIBul Germaniei (de zece ori pibul Romaniei), calculat ca si Voineagu, cum tot UE, da rateu de 200 miliarde de euro?! Mira-m-as foarte.

7 ianuarie 2013 19:26

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.