Parlamentul rezultat în urma alegerilor de duminică va fi unul dominat masiv de USL. Din calculele făcute de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, citate de EVENIMENTUL ZILEI, reisese că acesta va avea 550 de parlamentari: la Camera Deputaţilor vor fi 382 de aleşi, cu 49 de mandate în plus, iar viitorul Senat va avea 168 de membri, cu un plus de 31 de mandate faţă de numărul actual.
Însă alte estimări USL, citate de ADEVĂRUL, arată că până la anunţarea rezultatelor finale, numărul de parlamentari ar putea ajunge la 581, cu 110 mai mult decât în prezent. În aceste condiţii va fi interesant de văzut ce se va întâmpla în cadrul şedinţelor comune ale celor două camere, atunci când aleşii se reunesc în sala de plen a Camerei Deputaţilor, care are doar 501 de locuri, fiind astfel neîncăpătoare.
Dragnea a găsit însă o soluţie: locurile din sală ar trebui ocupate de parlamentarii care şi-au obţinut mandatul câştigându-şi colegiul de pe locul întâi, iar cei care au ieşit de pe locul doi sau trei ar trebui să stea la balcoane. Cu alte cuvinte, remarcă NAŢIONAL, aceste locuri ( de la balcon) sunt rezervate de drept parlamentarilor PDL. „Noi am introdus un proiect pentru modificarea legii (electorale - n.r.), dar PDL a contestat la Curtea Constituţională. Eu cred că cei care ieşit pe locul doi sau trei ar trebui să stea în sala de plen la balcoane”, a explicat el.
Sistemul electoral trimite în Parlament, pentru următorii patru ani, cu peste 50 de aleşi mai mulţi ca în mandatul 2008-2012. La o cheltuială lunară, cu fiecare parlamentar, de 15.000 de lei, maşină la scară şi şofer, cazare la hotel de lux şi birou parlamentar, bugetul de stat va avea de suferit. O situaţie similară, aminteşte COTIDIANUL, s-a mai întâmplat în primul legislativ postdecembrist, când, pentru un mandat de 2 ani, între 1990 şi 1992, pentru că nu exista prag electoral, în Parlament au intrat 515 aleşi. Ulterior, numărul aleşilor a ajuns între 2008 şi 2012 la 476.
Pe de altă parte, în 2009 românii decideau prin referendum că vor să pună Parlamentul la cură forţată de slăbire, până la cel mult 300 de membri. Nu doar că timp de mai bine de 3 ani clasa politică nu s-a obosit să pună în aplicare voinţa populară, remarcă ROMÂNIA LIBERĂ, dar cu ocazia alegerilor din 9 decembrie 2012, românii s-au pricopsit cu un Parlament obez şi lacom să sugă cât mai multe resurse de la buget.
Astfel, în urmă cu doi ani, un senator îi costa pe români 9900 euro (118.800 euro pe an), iar un deputat 5333 euro (63.996 euro pe an). În 2011 cheltuielile aleşilor neamului au crescut, urmare a majorării cu 15% a indemnizaţiilor acestora. Ca urmare, în 2011 cheltuierile medii ale fiecărui deputat în parte (suma forfetară, indemnizaţia, cazarea în Bucureşti, diurna internă şi transportul intern) au însumat 285.665 lei (67.407 euro pe an).
Aceste calcule făcute de ADEVĂRUL arată că viitorul legislativ va avea un impact bugetar de peste 106 milioane RON (împărţit în următorii patru ani), la care se adaugă cheltuielile efectuate pentru achiziţia a 80 de automobile noi, pentru achiziţia de mobilă, imprimante şi alte echipamente de birou, precum şi pentru adaptarea sălii de plen şi a încăperilor Parlamentului, ca să-i încapă cum se cuvine pe numeroşii noştri aleşi.
Pentru că toate aceste calcule puteau arunca USL într-un scandal chiar înainte de a-şi intra în drepturile conferite de câştigarea alegerilor, preşedintele PSD Victor Ponta a promis, la ANTENA3, că Parlamentul va avea acelaşi buget ca în acest an chiar dacă numărul de parlamentari a crescut în urma alegerilor de la 470 la 580 (!!!) persoane, iar Preşedinţia va avea, ca şi Guvernul, un buget mai mic pentru cheltuieli de protocol.
El a precizat, citat de MEDIAFAX, că fixarea bugetului Parlamentului la nivelul din acest an în condiţiile creşterii numărului de parlamentari presupune acordarea unor salarii mai mici sau acceptarea unor sume forfetare ori cheltuieli reduse.
În plus, dacă va fi din nou prim-ministru, subliniază GÂNDUL, Victor Ponta susţine că este decis să taie din bugetul Administraţiei Prezidenţiale pentru 2013. „Şi la Administraţia Prezidenţială vom face reduceri. Faptul că ditamai avionul stă pe pistă câte trei zile să se plimbe preşedintele la Bruxelles, la Consiliul European... Am fost şi eu la Bruxelles şi am mers cu avionul de linie. Am văzut şi alţi şefi de guvern, în general ţările au un avion. La noi se închiriază de la Tarom ditamai avionul pentru preşedinte şi câţiva din jurul lui. Încercăm să fim mai închişi la buzunar“, a spus Ponta.
Pe de altă parte, ROMÂNIA LIBERĂ observă că această creştere a numărului de parlamentari nu va aduce cu sine şi o imagine mai bună a acestora şi dacă prestigiul şi încrederea în rândul românilor de care se bucură Parlamentul în ansamblul său vor rămâne constante pe viitor, va rezulta o cotă mai mică de respect pe cap de parlamentar. Dar ce mai contează. Până la urmă poate să scadă şi leafa pentru că, susţine COTIDIANUL, cel mai important este faptul că aceştia se vor bucura de imunitate parlamentară.
Alte articole pe același subiect
- EVENIMENTUL ZILEI- Inflaţie de parlamentari
- ADEVĂRUL- Estimare USL: 581 de parlamentari, cu 110 mai mult decât în prezent
- ROMÂNIA LIBERĂ- Cantitatea de aleşi ai neamului pe cap de român creşte.
- NAŢIONAL- Aleşii nu mai au loc în Casa Poporului
- COTIDIANUL- Cât ne costă cei 550 de parlamentari
- ANTENA3- Ponta: Parlamentul rămâne cu bugetul din 2012 chiar cu mai mulţi membri
Comentarii
teodor Ar mai fi solutii, ca ex. sa faca o alta Casa a Poporului mai mare, probabil ca la urmatoarele alegeri sa ajungem pe la 1000 de alesi sau mai multi, sau acesti alesi sa se mute pe rand la Jilava sau Rahova.
11 decembrie 2012 18:35
e sa traiasca USL,asa va trebuie cei care ati votat cu ei,vai de voi cat de dezamagiti veti fi cand ei vor incepe sa guverneze,un lucru e sigur,daca ceredeti ca PDL A TRAS TARA INAPOI cu atat mai mult o sa faca USL si mai rau este ca nu vor avea sprijin de la UE
11 decembrie 2012 15:27
Adaugă comentariu
Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:
- Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
- Accesezi link-ul din mesajul primit.
- Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.
Te-ar mai putea interesa și...
GÂNDUL- Candidatura lui Kovesi are implicaţii uriașe pentru România
15 februarie 2019 11:14ROMÂNIA LIBERĂ- Iohannis cere lămuriri de la Secția de investigare a magistraților, în cazul Kovesi
15 februarie 2019 11:09ANTENA3- Câți ani de închisoare riscă Laura Codruța Kovesi
15 februarie 2019 11:07JURNALUL NAȚIONAL- Suspecta Kovesi, la un pas de suspendarea din magistratură
15 februarie 2019 11:05ADEVĂRUL- Reacţii la dosarul Kovesi. Comisia Europeană: Urmărim îndeaproape ultimele evenimente
15 februarie 2019 11:03Ziarele de astăzi
Ultima manevră a PSD pentru a evita furia românilor
Scene de râsu’-plânsu’, cu parlamentarii și bugetul. Împotriva voinței lui Liviu Dragnea, patru parlamentari PSD și ALDE au votat pentru un amendament al opoziției care dă peste cap calculele bugetare ale coaliției....
Editorial
Kovesi, între România și Europa
Miercuri seara, cu puțin timp înainte să înceapă meciurile din Liga Campionilor, mi s-a părut că aud un rîset prelung peste București, urmat de nenumărate înjurături: Se anunța știrea cu Laura Codruța Kovesi cercetată...