Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Camera inferioară a Parlamentului ceh a autorizat vineri utilizarea în scopuri terapeutice a canabisului, consumul fiind condiţionat totuşi de eliberarea unei reţete electronice pentru a împiedica abuzul, relatează AFP.

Această măsură va permite folosirea canabisului medical pentru "pacienţi care au nevoie şi care îl folosesc deja destul de des în contradicţie cu legislaţia în vigoare, din păcate", a afirmat unul dintre promoterii proiectului, Pavel Bem (dreapta), medic şi fost primar al Praga.

Conform acestuia, folosirea canabisului medical poate atenua simptomele unui număr mare de boli, printre care şi cancerul, boala Parkinson, scleroza în plăci, psoriasis şi eczema atopică.

Bem a subliniat că legea nu permite "prevestirea unei viitoare legalizări a canabisului pentru utilizarea recreativă".

Textul, care va fi dezbătut curând în cadrul Senatului (camera superioară), a fost adoptat prin votul a 126 de deputaţi dintre cei 154 prezenţi, în cadrul camerei inferioare cu 200 de locuri .

Noua lege va autoriza prin urmare cultivarea privată a canabisului numai după o perioadă de tranziţie de 12 luni, timp în care substanţa va fi importată.

Republica Cehă este una dintre statele europene cele mai liberale în ceea ce priveşte canabisul. Persoanele care posedă până la 15 grame de marijuana sau cresc până la cinci plante nu riscă decât o amendă.

Procentajul tinerilor consumatori de canabis în Cehia a coborât de la 20,3 la sută în 2010 la 16,1 la sută în 2011 conform Observatorului naţional al drogurilor.


Comentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.