Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Sistemul bancar european este în pragul colapsului şi poate fi o chestiune de zile până la o catastrofă financiară în Europa. După Grecia şi Italia, acum Spania, Marea Britanie şi chiar locomotiva zonei euro, Germania, încep să aibe probleme şi se împrumută din ce în ce mai mult şi la costuri din ce în ce mai mari. Astfel, sistemul financiar actual, marcat de datoriile băncilor din Europa, nu mai poate rezista pe termen lung, afirmă CAPITAL, care îl citează pe directorul Swedbank, Staffan Dahlbeck.

„Timpul trece foarte repede. Cred că avem la dispoziţie câteva luni, care ar putea fi câteva săptămâni sau chiar zile, până la un faliment nedorit al unei ţări precum Spania sau Italia, faliment ce ar putea trage după sine tot sistemul bancar al Europei şi pe cel nord-american. Aşa că trebuie să acţionăm acum“, a avertizat şi Willem Buiter, economist şef la Citigroup, una dintre cele mai mari bănci din lume. Printre surprizele de pe lista statelor care încep să aibe probleme se află şi Marea Britanie şi Germania.

Bank of England şi-a micşorat prognoza de creştere a economiei pe acest an şi a sugerat perspectiva unei recesiuni de tip W, informează The Daily Telegraph, citat de ZIUA VECHE. Afectate de criza din zona euro, băncile britanice nu mai posedă finanţarea necesară pentru a acorda împrumuturi pentru afaceri, acest lucru amintind de criza care a urmat colapsului băncii Lehman Brothers. Iar CAPITAL afirmă că deşi în Germania oameni au senzaţia că ţara lor nu are nicio problemă, că Germania este lipsită de datorii şi că ceilalţi sunt îndatoraţi excesiv, în realitate, nivelul datoriei germane este îngrijorător.

Avertismentul a fost lansat chiar de președintele consiliului de miniștri ai Finanţelor din zona euro, Jean-Claude Juncker. Acesta a declarat că datoria Germaniei este mai îngrijorătoare decât cea a Spaniei, iar cifrele Eurostat arată că datoria Germaniei este de 83,2% din PIB, în timp ce Spania are o datorie publică de 61%. Dar nu doar Europa are problem foarte mari ci şi SUA. CURENTUL anunţă că datoria publică americană a depăşit 15.000 de miliarde de dolari, adică 99% din PIB-ul Statelor Unite pe anul 2011 şi se estimează că va depăşi 100% din PIB până la sfârşitul acestui an.

Criza s-a extins, după cum afirmă ADEVĂRUL, pentru că aproape toate statele plătesc acum randamente mai mari la obligaţiunile pe 10 ani. Spania reprezintă un motiv mai mare de îngrijorare decât Italia şi Grecia în privinţa sectorului bancar, a datoriei de stat, a şomajului ridicat şi a economiei în stagnare. Rata la care se împrumută Spania a atins ieri nivelul de 6,975%, pe fondul nevozităţii pieţelor faţă de criza din zona euro. Singura ţară care nu are această problemă (încă) e Germania. Dar situaţia economiei bazată pe exporturi nu va mai rămâne la fel în condiţiile în care majoritatea partenerilor comerciali ai Berlinului intră în dificultăţi de ordin financiar.

Şi astfel, pentru că nu se pot împrumuta la dobânzi reduse din pieţe, băncile sunt dependente de Banca Central Europeană. În prezent, legislaţia Uniunii Europene interzice BCE să finanţeze guvernele. Banca a anunţat în repetate rânduri că nu va deveni creditorul de ultimă instanţă al guvernelor din zona euro, care trebuie să schimbe politicile care au creat datorii publice mari şi creştere economică lentă. Paradoxal, după cum remarcă MEDIAFAX, este că până şi FMI se gândeşte să se împrumute, tot de la BCE, astfel încât instituţia internaţională să aibă resurse suficiente pentru susţinerea chiar şi a celor mai mari ţări din regiune.

În aceste condiţii, economistul leton de origine rusă Dmitri Smirnov, citat de FINANCIARUL, prevesteşte apariţia, în următorii 20 ani, la finalul crizei, a unui stat totalitar pe teritoriul Uniunii Europene, ce se va putea compara cu dictatura Uniunii Sovietice, în timp ce actualii membri ai UE îşi vor ceda independenţa în contul datoriilor.


Comentarii

ecologist Cum sa creasca economia?S-a stors tot ce se putea stoarce de la consumatori.Consumatorul n-are ce face cu toate gadgeturile vandute ,nu ca ar avea cineva nevoie,ci pt.ca tampitul de consumator sa scotate banul si sa-si umple casa de tampenii inutile. Si tampitul de consumator cumpara, in speranta ca astfel face sa "creasca economia ".Pana una alta, consumatorul nu face decat sa consume materii prime imposibil de inlocuit.

19 iunie 2015 10:49

cetatean cum, nu stiti?sunt cei care striga din fotoliile lor :Pluusss!Pluuusss!

19 iunie 2015 10:34

Suca un lucru este clar : daca toti am fi avut cash in buzunar si bancile nu ar fi existat, atunci totul se regla de la sine. Cheltuiai cat aveai, pe urma te opreai si te duceai sa tragi la coasa ca sa faci alti bani. Asa insa, luand credite de la banci pe nimic (CREDITE !!!!), a ramas neplatita productia, fabricile producatoare, industria toata, partea agro-alimentara si altele. Cand s-a accentuat aceasta smecherie iata ca a venit plataaa... Nu doar Grecia e de vina (are si ea partea ei), ci intregul sistem financiar mondial bazat pe CREDIT se dovedeste a fi gresit. Stiti ce inseamna asta ? Inseamna sfarsitul capitalismului ! Cum scrie la Biblie : El va pune la pamant orice putere, orice imparatie, orice sistem.

22 februarie 2012 7:01

Suca sistemul bancar este vinovat de criza mondiala. Bancile imprumuta cam de 10 ori mai mult decat au ele, in numerar. De aceea se spune ca traim pe datorie. Primim ca plata cecuri, platim cu cecuri din ce avem pseudo-numerar in banca, poti sa traiesti numai din cecuri si o carte de debit cu care sa platesti oriunde. Astfel cash-ul este eliminat, iar acest lucru este evident. Te duci la banca si ceri sa-ti dea o suma mai mare, iar banca iti spune ca nu are cash suficient. Acest lucru se intampla din ce in ce mai des. Care e cauza ? Unde sunt banii ? Nici in banca nu sunt ? Atunci unde ?

22 februarie 2012 6:50

Huiala Toma Nu va mai strofocati cu parerile pentru ca totul este planificat la nivel mondial ! Asa a fost planificat feudalismul, socialismul, comunismul, democratia ! Prin democratie s-a dorit crearea haosului pentru faurirea dictaturii mondiale, mai drastica decat cea conceputa de Hitler ! Hitler si acolitii sai au facut parte din acesti ""papusari mondiali"" dar nimeni nu vrea sa recunoasca ! Asa ca tot din randul ELITEI trebuie sa asteptam o revolutie pentru binele tuturor si nu numai pentru cei bogati !

2 ianuarie 2012 9:27

gyula szigety România o duce rau din cauza legislatiei cretine semi-comuniste care impiedica dezvoltarea comertului prin miile de controale de tot felul si piedici la tot pasul intinse de birocrati ca si cum nu lor li se face un bine ca un anumit sector al populatiei cu spirit antreprenorial produce taxe pentru buget... A face afaceri in România este o cursa cu obstacole – guvernantii si birocratia nu au capacitatea de a intelege ca oamenii de afaceri le fac in primul lor rând o favoare investind in aceasta imensa gaura neagra care este România! Cum este posibil ca o tzara atat de bogata in resurese naturale ca a noastra sa se claseze pe ultimul loc in UE ca nivel de trai!

6 decembrie 2011 14:15

Marian Romania o duce mai rau decat Grecia. De un an nu mai se investeste nimic la noi de catre fonduri sau banci. tOTUL ESTE IN SCADERE SI INVESTITIONAL SUNTEM IZOLATI. sUNTEM O TARA OCOLITA DE INVESTITORI DIN CAUZA NEINCREDERII IN SISTEMUL DE CONDUCERE, A CORUPTIEI, A TAXELOR MARI SI A LEGILOR CONFUZE SI SCHIMBATOARE

21 noiembrie 2011 8:14

Recuperam Datorii recuperamdatorii.ro Recuperam Datorii , legal si gratuit . recuperamdatorii.ro

20 noiembrie 2011 17:04

florin sunt ignorant in chestiuni de economie dar daca americanii sunt indatorati 99%din pib cum pelea mea mai merg inainte ?!De unde bani de investitii,bani de papica si alte alea?

20 noiembrie 2011 13:45

Mizdrache Europenii sunt in colaps cu euroiul ? Pai hai romani, bagati-va si voi, ca tot va tzatzaie kuru'.... Baaaaaa, stati dreaq deoparte, nu va bagati in ceapeul asta de kkt care este UE-ul ! Si ce aveti cu evreii ? Ei au papat banii, sau grecii, irlandezii si italienii ? Stati cuminti alaturi de unchiul Sam, ca o veti duce bine in viitor.

19 noiembrie 2011 2:49

poporulroman Israelul are mancarici in fund si vrea sa ne oblojeasca ranile cu un razboi nuclear cu Iranul . Sper ca Obama sa nu le dea apa la moara astora care dupa ce ca nu au preput nu au nici minte la cap !

18 noiembrie 2011 21:52

petre In opinia CIUMEI PORTOCALII romanest n-avem nici o problema avem crestere economica . Ce mai vreti mai romanasi. Ciocu mic si TRAITI BINE cum va zis capitanu

18 noiembrie 2011 20:54

IOAN Planeta e la dispozitia unor familii (un grup restrans de oameni ce detin aproape tot monopolul..... Toti suntem datori CUI ??? cine e asa de destept ??? de ce credeti ca in SUA sunt miscarile alea numite ocupati WORLD STREET ??? Sunt semne ca lumea vede... Din pacate tot cei multi si prosti vor plati repornirea planetei

18 noiembrie 2011 20:50

Reticentul Nu va mai faceti atatea griji, daca toata lumea e datoare, LUMEA are la dispozitie un mecanism extrem de simplu si verificat periodic cu precizie de ceasornic (ca erele glaciare): LUMEA isi executa camatarii si ciclul se reia de la zero. Eventual cu ajustarea scarii sociale de valori, caci evident este gresit ca poza porno a unei fufe sa fie apreciata cam cat hrana zilnica a un milion de oameni. Asta cu munciti mai mult si traiti mai putin e de la prosti pentru prostii, care nici macar nu realizeaza ca solutia lor duce si la propria extinctie.

18 noiembrie 2011 20:10

poporulroman @Ritza degeaba iti pui poalele in cap si iti bati fundul ca tu nu ai nici o vina shi vinovati sunt numai geto-dacii ca sunt prea mandrii si nu va suporta marlaniile, pt ca eu locuiesc in America si aici exista aceasi stare de spirit fata de voi. I s-a facut lumii lehamite de ifosele vostre si de falsurile voastre , fie ele religiose, istorice sau financiare. Oamenii nu mai pot fi imbroboditi ca acu 60 de ani . Watch out !

18 noiembrie 2011 19:37

Eu In loc sa va plangeti ca v-au dat bani camatarii, mai bine v-ati intreba CE ATI FACUT ca sa meritati banii aia... de unde atatea masini, electronice, excursii in straintate si case luxoase cand nimeni nu mai produce nimic UTIL, toat romanul vrea sa fie bugetar si sa suga la tata statului. Cand vi se spune ca ar fi cazul sa mai si munciti pentru ceea ce consumati, vi se ridica parul pe ceafa si incepeti sa halucinati despre conspiratii mondiale.

18 noiembrie 2011 19:18

Ratza Pentru "itic"! Stimate traco-geto-dacule, daca ti-e frica ca vin strulii si va jupoaie (cum au facut-o de-a randul veacurilor cu saracii de voi, atunci dati adunare la toata romanimea din lume, inchideti granitele ermetic si infaptuiti o societate traco-geto-daco-mioritica multilateral dezvoltata - fara straini si fara struli. Lumea intreaga v-ar fi recunoscatoare.

18 noiembrie 2011 18:05

itic Eu cred ca o parte din neamurile lui Strul. Ei sunt bancherii care au acaparta bancile mondiale.

18 noiembrie 2011 17:16

Marinel ..ce vreti mai ..ni sa spus ca traim bine .......astia treb. sa aiba dreptate (daca au zis au zis)

18 noiembrie 2011 15:51

Obreja Doru Pai aceste crize financiare-economice au fost special create de ELITA bogata a lumii pentru a se crea o banca monetara planetara, un guvern mondial, Parlament mondial, armata mondiala, servicii secrete mondiale si asa mai departe. Istoria bogatilor mondiali l-au criticat timp de o suta de ani pe Hitler ( care a fost tot opera lor ) pentru fascism-dictatuta-geniocratie ( """Eugenie"") insa nimeni din actuala mass-media nu face vorbire de genocidul mondial al Imperiului American, de democratia desantata care a dus planeta Pamant spre robie-sclavie, iar acum se pregatesc ""masuri severe de lichidare a 2/3 din populatia globului !

18 noiembrie 2011 15:48

atotstiutorul Auzi taica cred ca Basescu e de vina

18 noiembrie 2011 15:08

un cioban No fi atent...dupa grecia ...urmeaza italia...spania dar tara noastra ba...nu e interesant cum masmedia cenzureaza totul?...noi o ducem mai bine decat toti...o tara de prosti...carora le place sa fie prostiti...doar sa aiba un servici usor si ceva de furat...

18 noiembrie 2011 14:31

dreaq Este necesara o noua miscare... miscarea celor care refuza sa mai plateasca pentru "investitiile" bancilor. Guvernul trebuie sa nu mai acopere creditele neperformante ale bancilor luand de la oamenii de rand banii, oamenic are unii n-au avut in viata lor un credit la banca.

18 noiembrie 2011 13:20

pensionar BANI SUNT LA CEI LACOMI, INBOGATITI MILIADRAI FARA MUNCA, CU INGINERI FINANCIARE, IN TOP CELOR MAI BOGATI, DIN TOATE TARILE EUROPENE SI SUA.

18 noiembrie 2011 12:31

Catalin "Sistemul bancar european este în pragul colapsului şi poate fi o chestiune de zile până la o catastrofă financiară în Europa", si ce bine se simt ziaristii marunti ca au paine.... Sunteti de-a dreptul ridicoli...

18 noiembrie 2011 11:51

Zamucles Toată planeta trăieşte pe datorie! Dar cine împrumută banii? Cum cine? Camatarii. Aia mari ale caror slugi se aduna anual prin diverse statiuni de lux. Ce nu e clar?

18 noiembrie 2011 9:16

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.