Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

De fiecare dată când sugerează că nu va ţine cont de rezultatul votului popular de pe 9 decembrie atunci când îl va desemna pe viitorul premier, Traian Băsescu nu face altceva decât să le întindă o capcană lui Victor Ponta şi, mai ales, lui Crin Antonescu şi Dan Voiculescu. Aproape mecanic, cei trei intră în jocul preşedintelui şi reacţionează exact aşa cum îşi doreşte acesta. Care este miza acestui meci politic?

Dacă USL va obţine majoritatea în Parlament după scrutinul de duminica viitoare şi va merge la Cotroceni cu o propunere de premier bătută în cuie - şi anume Victor Ponta -, preşedintele nu are la dispoziţie nici o altă variantă decât desemnarea liderului PSD pentru formarea guvernului. Asta bineînţeles dacă între timp, în urma unor jocuri de culise, nu se formează în interiorul USL un alt centru de putere, apropiat preşedintelui, care să promoveze un alt premier. Este exact lucrul de care se teme cel mai tare Dan Voiculescu, după cum singur a avertizat într-o emisiune la Antena 3, în urmă cu aproximativ trei săptămâni. Dacă ordinea în USL rămâne cea stabilită în acest moment, Băsescu nu poate încălca Constituţia, care spune totuşi suficient de explicit cum se desemnează premierul. Chiar dacă în ieşirile publice o interpretează în fel şi chip, Băsescu ştie mai bine ca oricine că nu are dreptul legal să refuze nominalizarea majorităţii parlamentare. O eventuală încălcare a legii fundamentale i-ar aduce, inevitabil, o nouă suspendare şi de data aceasta, pe bună dreptate, nu va mai fi sprijinit de nici un reprezentant al lumii civilizate, din SUA sau Uniunea Europeană. Lumea occidentală se supune de obicei regulilor jocului democratic, motiv pentru care nu ar sprijini niciodată încălcarea rezultatului unui vot popular.

„Nu voi ceda responsabilitatea constituţională de a desemna viitorul prim-ministru către un partid, indiferent cât de mare ar fi acesta. Semnificaţia gestului ar fi mult prea puternică, iar acţiunea grav neconstituţională", a declarat preşedintele într-un interviu acordat Evenimentului Zilei şi publicat luni.

De ce promite totuşi Băsescu, de fiecare dată când e întrebat, că nu va ţine seama de decizia majorităţii parlamentare?

Primul răspuns plauzibil este acela că preşedintele vrea să măsoare din când în când gradul de coeziune al forţelor politice care compun USL. Atunci când a ieşit public şi a spus că se aşteaptă la trădări atât din PSD, cât şi din PNL după 9 decembrie, Dan Voiculescu a dat semnale clare, atât preşedintelui, cât mai ales electoratului, că Uniunea Social Liberală nu este chiar atât de solidă pe cât sugerează liderii acesteia. Voiculescu a făcut mai mult decât atât, a indicat care sunt marile slăbiciuni ale alianţei, cea mai evidentă fiind dorinţa de putere a unor lideri care nu sunt deocamdată în prim-plan.

Al doilea efect al declaraţiilor preşedintelui îl reprezintă poziţionările imediate ale liderilor USL. Astfel, spre exemplu, de fiecare dată când Băsescu vorbeşte despre desemnarea viitorului preşedinte, Crin Antonescu ameninţă automat cu demararea procedurilor de suspendare, imediat după 9 decembrie, lucru care a început să-i irite deja pe mulţi dintre oamenii importanţi din USL, cum ar fi, de pildă, Călin Popescu Tăriceanu. Cu cât sunt mai mulţi cei care nu-l suportă pe Antonescu, cu atât scaunul acestuia este mai ameninţat.

Prin declaraţiile sale, Traian Băsescu vizează o reacţie directă şi în rândul electoratului. Pentru alegătorii USL mesajul subliminal poate fi acela că „degeaba votaţi USL, pentru că oricum numirea guvernului este responsabilitatea mea". Având în vedere precedentele, cu desemnarea lui Emil Boc chiar şi atunci când PDL nu deţinea majoritatea, mulţi alegători USL ar putea fi descurajaţi să mai meargă la urne pe 9 decembrie. De asemenea, Traian Băsescu se adresează şi electoratului ARD, care, în condiţiile slăbiciunii evidente a liderilor acestei alianţe, văd în Traian Băsescu singura salvare pentru întoarcerea rezultatului alegerilor.

Nu în ultimul rând, preşedintele vizează ecourile în plan extern ale ameninţărilor făcute de liderii USL. Deja, unul dintre aceştia, Crin Antonescu, a devenit aproape nefrecventabil de către cancelariile occidentale, având în vedere dispreţul cu care vorbeşte despre „prietenii occidentali ai lui Băsescu" care l-ar putea salva de o nouă suspendare, dar şi faptul că singurul proiect politic serios de care şi-a legat numele până acum este încercarea de demitere a preşedintelui.

Integral pe România LiberăComentarii

@Florica Florico tata, tu pe buletinul de vot ai intrebarea "il vrei/nu pe Ponta Premier?" Eu nu cred...Constitutia este foarte clara (si aici ma indepartez de dl Bejan): Presedintele numinalizeaza din partidul/alianta majoritara, pe cl care PROBABIL va avea sustinerea majoritatii - iar Majoritatea (cea aleasa de tine!) are dreptul sa aprobe sau sa respinga numinalizarea. Asta spune Constitutia - pina cind USL o va schimba. Deci, Basescu va trebui sa nominalizeze, in urma consultantelor, un premier de la USL - dar DELOC pe Ponta. Chiar poate refuza sa il numeasca pe Ponta, foarte intemeiat: ar fi in DEZINTERESUL Romaniei: mitoman, plagiator recunoscut, lipsit de credibilitate in UE, incompetent atit in actul guvernarii cit si in alegerea cabinetului, santajabil. Nu poti accepta sa nominalizeze absolut orice vrea muschii Majoritatii - daca vin cu Catalin Voicu? Dar cu Dogaru? Dar cu Stan?, Dar cu Nastase, direct din Inchisoare? De ce mi Vantu sau Fane Spoitoru? Ca "asa a decis poporul"... Asa ai decis?

4 decembrie 2012 13:29

Florica Domnule ziarist, ai sesizat bine,Basescu il doare in cot,ce doreste poporul, el vrea numai sa continue distrugerea Romaniei, prin jaful generalizat sub guvernele BOC-UNGUENTU, prin promovarea non-valorilor, gen Udrea, Roberta , lazaroiu, Iordache, etc. ne arunca in fata Europa ,il iubeste,Pai cum sa nu il iubeasca, ca Europa a pus mana pe toate bancile si resursele tari,petrol,gaze, apa, etc, si le e frica sa nu mai poate sa ne stoarca si sa ne transforme intr-o semicolonie. Spuneti voi alegatori ce resurse sau banci mai sumt ale romanilor, oare acest presedinte hulit de 87% din populatia tari, vrea sa ne prosteasca din nou, cum af acut de cand este la putere, cred ca romanii s-au trezit si asa ca si la referendum cand 7,4 milioane i-au spus sa plece si acum la ceste alegeri vom vota la fel.

4 decembrie 2012 9:25

Mircea G....Next presedinte MAI TOVARASUL PONTA CU TOVARASUL DAN VOICULESCU CE A TRECUT TOATE CONTURILE DIN STRAINATATE IN NUMELE VOSTRU SI ACUM E MULTI MILIARDAR IN EURO HI SICTIR REFERITOR LA TOVARASUL DAN VOICULESCU........SI VOI CE ATI FACUT GENOCID IN ROMNIA CU ILIEVICI ACUM SUNTETI MARI POLITICIENI VA VENI SI RANDUL VOSTRU PE CURAND LEGEA 18 INCA NUI DESFINTATA SA STITI..... SUNTETI NUMARATI PE DEGETE CEI CE ATI FURAT TARA ............ ACUM aveti bani si va bateti joc de presedinte nerusinatilor si mucosul de Victor Ponta sasi masoare cuvintele adresate presedintelui alfel va fi tras la raspundere comunistule.......

4 decembrie 2012 2:45

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.