Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Liderul USL, premierul Ponta a afirmat că ştie la cine s-a gândit preşedintele Băsescu pentru a prelua conducerea Guvernului, dar a precizat că nici Ioan Rus, Liviu Dragnea sau Călin Popescu Tăriceanu şi nici George Maior, actual director SRI şi fost senator PSD, nu vor accepta o astfel de propunere, potrivit Mediafax.

În cazul lui George Maior, premierul Ponta şi-a argumentat afirmaţia că acesta ar refuza să preia postul de prim-ministru prin faptul că este "de 100 ori mai deştept ca MRU".

Ponta a mai susţinut, la Realitatea TV, că USL se află pe un trend ascendent în ceea ce priveşte opţiunea electoratului, pe fondul ieşirilor publice ale preşedintelui Traian Băsescu care provoacă reacţia celor care se simt "umiliţi" de şeful statului, şi a precizat din nou că USL îl va propune pe el, ca unic candidat, pentru postul de prim-ministru.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că modalitatea în care va face consultările de la Palatul Cotroceni de după alegerile din 9 decembrie rezultă din art.103 al Constituţiei şi Legea partidelor 14/2003, adăugând că nu se va întâmpla varianta în care USL va veni şi va spune un nume.

Băsescu a arătat şi că va organiza în curând o nouă conferinţă cu presă dedicată special modalităţii de organizare a consultărilor politice de după alegeri.

"Cele ce veţi citi în Legea 14/2003 se pun lângă articolul 103 şi se află cum se desfăşoară legal consultările. Pentru că am convingerea că nu sunteţi foarte la curent cu legea 14/2003, vă promit o conferinţă de presă în care să fim în cunoştinţă de cauză şi unii şi alţii, să analizăm efectele nocive ale propagandei USL legate de cum cum vin ei cu tot USL-ul la Cotroceni, spun un nume şi pleacă. Nu se va întâmpla aşa ceva. Vor trebui să respecte Constituţia şi legea partidelor, cu definiţiile în lege, aşa cum ele sunt", a declarat Băsescu, în conferinţa de presă de luni seară, de la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă va desemna un premier de la PDL în eventualitatea în care democrat-liberalii vor câştiga mai multe mandate decât PSD, Băsescu a răspuns că nu crede că se va întâmpla aşa la alegeri. "O să fiu foarte sincer cu dumneavoastră, o să vă spun că nu cred. Nu cred, aşa că nu are rost să presupun inutil", a spus Băsescu.

Pe de altă parte, el a precizat că nu va obstrucţiona procesul de consultări politice de după alegeri. "În intenţia mea este să respect Constituţia şi legea. Pentru că nerespectarea duce la nişte distorsiuni foarte grave ale unui proces de consultare constituţional care are ca rezultat desemnarea unui prim-ministru. Deci lucrurile nu sunt la latitudinea preşedintelui. Preşedintele trebuie să dea şansa consultării şi nu să o obstrucţioneze", a afirmat el.

De asemenea, Băsescu a subliniat că guvernele nu se fac după sondajele actuale, ci după majoritatea din Parlament.

Preşedintele a menţionat că va avea grijă să desemneze un prim-ministru care poate obţine majoritatea voturilor în Parlament.

"Voi face consultări, că voi respecta Constituţia şi mai ales voi avea grijă să desemnez un prim-ministru care poate obţine majoritatea voturilor în Parlament. Pentru mine obiectivul este să desemnez un prim-ministru care să îşi poată forma un Cabinet şi o majoritate parlamentară, pentru că eu doar tatonez, responsabilitatea politică de a trece cabinetul prin Parlament este a prim-ministrului desemnat", a spus Băsescu.

Totodată, preşedintele a afirmat că va respecta "litera şi spiritul Constituţiei" şi nu va abdica de la acestea doar de dragul de a avea o înţelegere cu USL privind guvernarea.

Articolul 103 din Constituţie stabileşte că "preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament".

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Integral pe România LiberăComentarii

edgar USL si-au facut adaposturi dar pe Romani cine-I apara. Cio ri bo rate si urate Ne spalate amarate Iata ca PUTERE ati luat Peste ro ma ni de ca cat USL go lani tam piti Cri minalii pu treziti Buli basi de Romanie Ponta titulesc scar bos Crin un castro pa duchios Ce o sa fie? Ce-o sa fie? Cu c acat ne-om apara In razboi cu America Europa si Lumea Ca BLEST TEMUL reusa Sa distruga-o Romanie ce curand n-o sa mai fie. USL de cio ri borate Cu moar te or sa o-mpute In siciu PPDD Cio rile cio cli ce E

4 decembrie 2012 13:39

socialistu lefter Basescu face o mare eroare: vorbeste despre Lege in casa spinzuratului! Cui, dintre cei "7.4 milioane" le pasa de legitimitate? Ce conteaza pt Ponta, dovedit plagiator - decui HOT intelectual, despre Constitutie, legi, Stat de Drept? El are MULTIMEA! De ce i-ar pasa lui Mazare de Lege - daca el e votat de 4 mandate de cretinii care se bucura de puii lui vineti umflati cu apa, de curvele si barurile lui zgomotoase? De ce le-ar pasa pontacilor in slujba lui Hrebe si Mahalache - cind nu pot deschide dulapurile sa nu le cada vreun schelet in cap? Acestia, toti, spun: NOI suntem majoritatea si fuck off! Asa e, ei sunt majoritatea. De aceea Romania este ultima in Europa, alaturi (putin in fata - dar extremd e putin) de Albania! Iar pe plan mondial, alaturi de Benin si Cjad... Bai, "majoritatea", unde pastele mamii voastre vreti sa ne mai duceti? In Yakutia?

4 decembrie 2012 10:27

citizen Daca mai stergeti comentarii nu mai postez.

4 decembrie 2012 8:25

citizen Macar recunoaste ca e prost. Ce e mai rau e ca este si fudul si se baga unde nu-i de el. "În cazul lui George Maior, premierul Ponta şi-a argumentat afirmaţia că acesta ar refuza să preia postul de prim-ministru prin faptul că este "de 100 ori mai deştept ca MRU"."

4 decembrie 2012 8:24

cornel NU INTELEG DECE SE LUPTA UNII PENTRU FUNCTII IN STAT AVIND IN VEDERE CA CEI MAI MULTI PUSCARIABILI DE ACOLO SE RECOLTEAZA OARE MERITA CITIVA ANI "SOIM" SI RESTUL VIETII IN RAHAT?

4 decembrie 2012 7:26

XXL Milioane de romani nu mai zic nimic pentru ca asteapta votul. Aceasta e linistea dinaintea furtunii.

4 decembrie 2012 5:58

fefeleaga ochelarist oligofren ce esti..ia-ti plagiatu si pleac-acasa..degetelu-n gura si suge tzitza bonei filipineze pina te calmezi de tot...

4 decembrie 2012 1:29

contribuabilu` Daca Guvernatoru` mai iasa de vreo doua ori pe media in aceasta saptamana, USL face 70% !

4 decembrie 2012 1:12

D Cê nu intelegi Val, nu e asa de greu,usl pun primul ministru numai daca au majoritatea , cu 49% base da cartile si né scapa de hotii uslaci

4 decembrie 2012 0:06

val Foarte interesant, Bashinescu trebuie mentinut neaparat, ca vad ca este singurul om din stat care poate citi si intelege constitutia. Toti ceilalti cetateni, juristi, etc sint niste dobitoci, numai Javra Ordinara are dreptate. Am mai scris si sint convins ca Bashinescu face diverse manevre la care nici nu ne gindim, doar doar isi pune la conducere oamenii lui care au dosare, pe care ii poate santaja. Eu mai sper sa nu-i mai reuseasca manevre cum a fost cea cu voturile de la Paris, cind seara era presedinte Geoana iar dimineata Bashinescu. Poate se trezesc multi oameni sa-si dea seama cit de malefic este pt tara aceasta Javra Ordinara, care trebuie inlaturata cu orice pret de la conducerea tarii si vor vota in asa fel incit PDL-eprele cu al lor ARD sa ia sub 15%

3 decembrie 2012 23:45

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.