Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Preşedintele Vladimir Putin i-a zdrobit pe liderii opoziţiei ruse prin metodele de tip sovietic, dar nu va putea opri şi modernizarea societăţii. O nouă mişcare de protest, pornită de jos a început să se formeze, scriu jurnaliştii de la Der Spiegel într-o amplă analiză despre mişcarea populară din Rusia.

Mişcarea populară din Rusia, condusă de un Consiliu de Coordonare, în fruntea căruia se află cunoscutul avocat şi blogger Alexei Navalny, are din ce în ce mai mulţi adepţi printre tinerii moscoviţi.

Navalny, ales recent preşedinte al Consiliului de Coordonare, conduce un grup "colorat" format dintr-un poet evreu, extremist de dreapta, un economist liberal şi Sergei Udalzov, neo-stalinist.

Membrii grupului sunt uniţi de un scop major: înlăturarea lui Putin de la Kremlin, scrie Der Spiegel.

Navalny şi Consiliul de Coordonare

Navalny a fost ales preşedinte printr-un vot pe Internet şi i-a surclasat pe scriitorul Dmitrii Bykov şi pe campionul mondial la şah Garry Kasparov.

Campania de alegere a preşedintelui Consiliului a fost una cât se poate de serioasă. Televiziunea de opoziţie Dozhd a găzduit dezbateri, de tipul celor "americane", ale celor trei candidaţi.

Proaspătul preşedinte consideră că acest Consiliu reprezintă un pas înainte pentru coeziunea din cadrul opoziţiei.

"Comitetul nostru ar trebui să coordoneze eforturile a milioane de oameni care aşteaptă schimbări. Comitetul reprezintă ceva ce nu a mai existat niciodată în ţara noastră", a explicat Navalny, citat de săptămânalul german.

O scânteie de speranţă

De-a lungul deceniilor, opoziţia nu a fost niciodată unită. Reprezenta un grup de certăreţi, cu orientări politice diferite, care îşi scoteau ochii unii altora, potrivit jurnaliştilor germani.

În ciuda diferenţelor, noul consiliu a creat speranţă atât în rândul populaţiei, cât şi dincolo de graniţele ruseşti, iar vechea opoziţie divizată a făcut acum front comun împotriva lui Putin.

Deşi opoziţia a făcut progrese considerabile în ultimii ani, presa rusă ia în derâdere votul pentru alegerea noului comitet de conducere al Consiliului de Coordonare.

"Numai 81,808 de ruşi, adică mai puţin de 10% din populaţia de 142 de milioane, au participat la votul de pe Internet. Un rezultat bun, dacă ar fi vorba despre Insulele Seychelles", scrie ziarul rusesc Moskovsky Komsomolets, citat de Der Spiegel.

Din noua conducere a Consiliului de Coordonare fac parte un fost colonel KGB, Gennady Gudkov, exclus din Duma (Parlamentul rus- n.red.), dar şi Kseniya Sobchak, fiica unui fost maior din Sankt. Petersburg, unul dintre mentorii lui Putin.

Totuşi, lideri importanţi ai opoziţiei, precum fostul prim-ministru Mikhail Kasyanov şi parlamentarul de stânga Ilya Ponomarev, au boicotat alegerile din cadrul Consiliului de Coordonare, mai ales din cauza lui Navalny.

"Are un program economic neo-liberal de inspiraţie oligarhică şi naţionalistă. Dacă ar veni la putere (Navalny- n. red.), ar fi mai rău decât Putin", a spus Ponomarev, citat de Der Spiegel.

Luptele continue

Lupta dintre vechea Rusie şi cea nouă este veche de generaţii. Războiul de pe frontul rusesc nu se dă doar între opoziţie şi putere, ci mai ales în interiorul opoziţiei.

Un tânăr jucător de poker, Maxim Kaz, face parte dintr-o nouă generaţie şi se luptă cu gândirile comuniste din opoziţie, în special cu Sergei Udalzov, apropiat al lui Navalny.

Kaz a învăţat să scrie petiţii şi să înţeleagă legi. "Trebuie să înţelegem sistemul pentru a-l putea schimba", crede tânărul opozant.

Kaz are de gând să candideze pentru un loc în Duma în numele moscoviţilor.

Schimbarea vine de jos

Mişcarea de solidaritate cu opoziţia capătă amploare în rândul tinerilor din marile oraşe, confirmă sociologul Natalya Subarevich.

"Putin nu o să fie capabil să oprească schimbarea care vine de jos",consideră politologul Dmitry Oreshkin, citat de Der Spiegel.

Opoziţia unită, dar şi mişcarea populară reprezintă o schimbare într-o ţară în care, timp de peste 1000 de ani, ruşii au fost terenul de luptă al ţarilor avizi de putere, scriu jurnaliştii germani.

Integral pe România LiberăComentarii

Paul E firesc sa ia amploare, câta vreme Rusia se opune drepturilor sub-omului (drepturilor de a invada Siria). Asa ca, prin farmec, imediat ce nave rusesti pleaca spre Mediterana, mişcarea "populară" din Rusia ia amploare. Simplu, nu?

24 noiembrie 2012 12:36

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.