Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

E obligaţia mea să fac unele clarificări privind negocierile pe bugetul UE.

- În primul rând, discutăm despre o situaţie de negocieri extrem de complexă, care nu poate fi lăsată doar pentru momentul prezenţei la Bruxelles.

- Acum, mă aflu într-un proces de corelare a poziţiei noastre.

- V-aş da câteva exemple: pentru PAC, în dezbaterea publică se discută de cifre. Principalul meu obiectiv este să port discuţia pe principii. Şi în urma lor vin şi cifrele corespunzătoare.

- În mod deosebit, mă refer la zona de plăţi directe.

- România are, în Tratatul de aderare, un articol care face trimitere la o obligaţie asumată de toate statele membre - un proces prin care treptat subvenţiile pentru suprafaţa cresc, cu tendinţa de a ajunge la media subvenţiei pe UE.

- Pentru a avea toate drepturile, trebuie respectat Tratatul.

- Aici mai e o discuţie făcută în ultima vreme, şi e chiar propunerea comisarului Cioloş de convergenţă. Comisarul încearcă să genereze o noua abordare în interiorul căreia se află un nou proces de convergenţă, dar care încă nu este legalizat într-un alt normativ, ci doar la nivel politic.


- Convergenţa înseamnă să se reducă mai rapid diferenţa între statele cu subvenţie mai mare şi cele cu subvenţie mai mică.

- La acest stadiu, problema convergenţei o discutăm politic, dar nu e o obligaţie.

- În ceea ce priveşte coeziunea, s-au facut nişte penalizări asupra României.

- Propunerea de penalizare a României nu este în regulamente.

- Nu există acte care să gestioneze accelerarea convergenţei.

- Mecanismul de formare a bugetului UE nu este precis. Ce este precis este că bugetul UE poate fi maxim 1,23 % din PIB-ul Uniunii. Ultima alocare a fost de 1,08% din PIB-ul Uniunii.

- Poziţia donatorilor la bugetul european s-a schimbat. Unii au cerut o reducere a bugetului de 80, alţii de 100, alţii de 200 de miliarde de euro. Având în vedere poziţia donatorilor, preşedintele Consiliului European, dl Herman Van Rompuy, a pus pe masă un buget redus. Acesta era la primul prag de reducere, de 80 de miliarde.

- Preşedintele Consiliului European şi-a asumat negocierea în continuare între statele membre pentru a ajunge la o concluzie.

- Nu voi merge mai departe cu detaliile, nici nu este posibil. Dar vreau să ştiţi că lucrăm la crearea de alianţe, de consultare, de găsire de soluţii la nivelul UE.

- Interesul României este să negocieze bugetul 2014-2020.

- Dacă plecăm cu ideea de veto şi îl şi anunţăm, suntem în afara negocierilor. Nu ne mai caută nimeni. Şi vom vedea la urmă dacă ne asumăm veto-ul sau nu. Pentru că nu numai noi avem nevoie de aliaţi, şi alţii au nevoie de noi, fie că vorbim de PAC, de finanţare (...) şi de orice.

- România, ca a şaptea ţară ca mărime din UE, are capacitate de negociere.

Integral pe România LiberăComentarii

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată.