Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Acuzat de preşedinte că face declaraţii iresponsabile şi anti-europene, premierul Victor Ponta i-a întors „amabilitatea“, lovindu-l  în „experienţa“ pe care acesta a invocat-o când a decis să meargă la Consiliul European. „În aceste zile toţi secretarii de stat, consilierii mei, toţi experţii guvernamentali care au lucrat în această perioadă au fost la Cotroceni şi l-au învăţat pe preşedinte ce să spună la Bruxelles, că domnia sa nu ştia, habar nu avea“, a afirmat, ieri, preşedintele PSD Victor Ponta, citat de ANTENA3.

Ponta a explicat şi de ce nu l-a lăsat preşedintele Băsescu să mergă la Bruxelles: „Pentru că el are de plătit datorii acolo“, a spus premierul, după cum observă COTIDIANUL. El a adăugat, după cum afirmă GÂNDUL, că preşedintele ar fi mai degrabă tentat să negocieze în interesul „prietenilor săi" decât al României.

Mai mult, susţine NAŢIONAL, considerând că Traian Băsescu pricepe greu şi uită repede, liberalii şi pesediştii au aşternut pe hârtie şi câteva idei călăuzitoare pe care şeful statului are obligaţia,  în opinia lor, să le respecte.  Pe de altă parte, CURENTUL e de părere că premierul Victor Ponta nu a învăţat nimic din trecut şi este pe cale să repete greşeala din această vară. Hotărârile Curţii Constituţionale sunt din nou în pericol din cauza ambiţiilor co-preşedintelui USL, Victor Ponta, cel care este dispus să facă orice pentru a ajunge el să reprezinte România la Consiliul European.

Asta în ciuda faptului că judecătorii CCR au decis în urmă cu câteva luni că preşedintele Băsescu este cel căruia i se cuvine dreptul de a reprezenta România la această întâlnire. Preşedintele a declarat pentru MEDIFAX, că la Consiliul European de la Bruxelles nu-i trebuie miniştri politici, ci o echipă formată din experţi cu laptop, care să-i asigure expertiza tehnică, el arătând că este capabil să poată acoperi partea politică.

Pe de altă parte, şeful statului i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta, în care îl mandata să meargă marţi la o importantă reuniune europeană la Bruxelles. Reuniunea este importantă, dar reprezentarea este la nivel de miniştri, nu de premieri, după cum au confirmat oficiali europeni. În consecinţă, afirmă GÂNDUL, oferta preşedintelui fie a fost o gafă, fie, mult mai plauzibil, o încercare de a-l ridiculiza din nou pe Victor Ponta trimiţându-l la un Consiliu mai mic decât cel la care merge Băsescu.

Premierul Victor Ponta a confirmat că a primit o scrisoare din partea preşedintelui în care i se propunea să participe la reuniunea Consiliului Afaceri Generale al UE, dar că nu a dorit să anunţe acest lucru deoarece această cerere demonstrează că preşedintele nu cunoaşte reguli europene.  Ponta, citat de EVENIMENTUL ZILEI, a arătat că la astfel de reuniuni participă doar miniştrii Afacerilor Europene, iar solicitarea preşedintelui Băsescu demonstrează un lucru „oarecum ruşinos“, şi anume că acesta nu cunoaşte regulile europene.

În acest timp, la Bruxelles, draftul de buget la care lucrează acum liderii europeni anunţă deja tăierea fondurilor alocate României. Potrivit ADEVĂRUL, propunerea făcută României de Consiliul European presupune o scădere de cinci miliarde de euro a fondurilor de coeziune faţă de suma aprobată de Comisia Europeană. Totodată, draftul elaborat de Consiliu înseamnă încă o scădere, de trei miliarde de euro, a fondurilor pentru politica agricolă.

Pe de altă parte, afirmă ROMÂNIA LIBERĂ, utilizarea dreptului de veto ar atrage automat un mecanism de fixare anuală a bugetului UE pe baza bugetului pe 2013. Principala consecinţă a declanşării acestui mecanism ar fi punerea în pericol a proiectelor multianuale finanţate de UE, adică majoritatea proiectelor româneşti derulate cu bani europeni.

Astfel că o eventuală ameninţare a României cu utilizarea dreptului de veto nu poate fi luată în serios în Europa pentru că, făcând acest lucru, România şi-ar face rău în primul rând sieşi.