Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Preşedintele Traian Băsescu a rupt în sfârşit tăcerea. În prima ieşire publică importantă după revenirea la Palatul Cotroceni, în urma eşecului referendumului de suspendare, preşedintele a făcut ieri seară o trecere în revistă a acţiunilor politicienilor care afectează instituţiile statului de drept şi implicit aderarea la spaţiul Schengen.

Traian Băsescu a atacat dur USL, acuzând actuala putere că împiedică jusţia să îşi facă treaba, şi a anunţat că i-a transmis o scrisoare premierului Victor Ponta în care i-a sugerat remanierea celor patru miniştri suspectaţi de Agenţia Naţională de Integritate de incompatibilitate sau conflict de interese, afirmă ANTENA3.

Şeful statului a apreciat că blocarea în parlament a dosarelor foştilor miniştri Victor Paul Dobre şi Laszlo Borbely, precum şi refuzul Senatului de a constata încetarea mandatului pentru Mircea Diaconu, împotriva decizie Înaltei Curţi, nu vor avea ca efect decât un raport pe MCV „dezastruos“. „Actuala majoritate trebuie să se întrebe dacă are o responsabilitate“, a comentat Băsescu.

Întrebat, în context, de GÂNDUL dacă pentru a evita o criză politică cu efecte în relaţia cu partenerii internaţionali, va desemna după alegeri un premier de la USL, dacă aceasta obţine majoritate, preşedintele a răspuns: „Iau în calcul varianta interesului naţional. Voi desemna un premier care să servească interesul naţional. Povestea „îl suspendăm pe Băsescu, nu mă impresionează“.

Preşedintele a adăugat, citat de MEDIAFAX, că „reacţia politicienilor este una de dispreţ faţă de interesul românilor“. Referindu-se la deciziile ANI privind incompatibilitatea a patru membri ai Executivului, şeful statului a arătat că „nu a existat decât reacţie de solidarizare cu cei patru demnitari“.

Traian Băsescu i-a acuzat pe politicieni de dispreţ şi a precizat că a trimis, ieri, trei scrisori către Guvern, Camera Deputaţilor şi Senat, la care nu a primit răspuns, anunţă ADEVĂRUL.

Cel mai grav este, după cum constată ROMÂNIA LIBERĂ, că ţara noastră este suspectată că nu mai este capabilă să organizeze alegeri libere, după fraudele de la referendum, a mai spus preşedintele. „Indiferent cât de vocali sunt politicienii la televiziuni, nu vor convinge pe nimeni că România şi-a însuşit valorile statului de drept atâta timp cât îndeplinirea justiţiei este împiedicată prin vot de Parlament în favoarea parlamentarilor, în favoarea politicienilor, a afirmat, citat de AGERPRES, preşedintele Traian Băsescu.

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta, citat de CURIERUL NAŢIONAL, a spus că preşedintele Traian Băsescu nu este cel care să poată să solicite Parlamentului rediscutarea cazurilor lui Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre, deoarece şeful statului nu are calitatea pentru a solicita acest lucru în locul DNA. Premierul a anunţat că după ce se va întoarce de la va avea o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu, cel mai probabil miercuri după cum afirmă RING, pentru a-l informa despre negocierile purtate şi pentru a discuta despre mandatul participării la Consiliul European.