Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Specialiştii de la Institutul de Fizică a Pământului trag un semnal de alarmă şi avertizează cu privire la iminenţa unui cutremur de mari dimensiuni, potrivit Realitatea.net.

Zona Vrancea este destul de tensionată şi putem oricând să ne aşteptăm la un cutremur mare. Nu trebuie să ne gândim că vine anul acesta sau anul viitor, dar nu putem neglija această posibilitate. Trebuie să fim pregătiţi pentru un astfel de eveniment.", a spus Mircea Radulian, director ştiinţific la Institutul Naţional de Fizică a Pământului, la Kanal D.

Seismologul Gheorghe Mărmureanu a avertizat că un cutremur de 5-6 grade pe scara Richter se poate produce "în perioada imediat următoare", iar un cutremur catastrofal va lovi România în preajma anului 2040.

"Părerile diferă şi pot diferi categoric. Personal, sunt foarte sceptic în ceea ce priveşte aceste predicţii. Aceste metode folosite de seismologi sunt foarte foarte diferite. Şi, atenţie, au un grad foarte mare de eroare. Aproape că nu trebuie să crezi în ele. Realitatea e că încă suntem departe de a face predicţii cu grad de eroare redus", spune, într-un interviu pentru Libertatea.ro, Radulian.

Una dintre metodele des folosite de seismologi este cea bazată pe statistică, arată Radulian. Potrivit calculelor strict statistice, un cutremur de 5 grade apare în zona Vrancea cam o dată la 2 ani, iar unul de 6 cam la 8-10 ani.

"Statistic, un cutremur de 5-6 grade pe scara Richter ar putea apărea în 2012-2013", spune Radulian. În ceea ce priveşte cutremurul catastrofal prezis de seismologul Gheorghe Mărmureanu pentru perioada din jurul anului 2040, Radulian crede că este o predicţie uşor hazardată.

Integral pe România LiberăComentarii

Donald Hello friends s2d0f1g2h1d0t2h4ALLbig order atarax online [url=http://www.autumnridgecabins.com/]buy atarax no prescription[/url] http://www.autumnridgecabins.com/

26 octombrie 2012 14:30

Donald Hello friends s2d0f1g2h1d0t2h4ALLbig atarax cost [url=http://www.autumnridgecabins.com/]atarax online[/url] http://www.autumnridgecabins.com/

26 octombrie 2012 13:54

Nonnalion Hello friends s2d0f1g2h1d0t2h4ALLbig generic atarax [url=http://www.autumnridgecabins.com/]atarax for sale[/url] http://www.autumnridgecabins.com/

26 octombrie 2012 3:25

Nonnalion Hello friends s2d0f1g2h1d0t2h4ALLbig buy cheap atarax [url=http://www.autumnridgecabins.com/]buy cheap atarax[/url] http://www.autumnridgecabins.com/

26 octombrie 2012 2:51

ourcdfd 1dqnjc lmqloehgbiqy, [url=http://vevnungjiqhs.com/]vevnungjiqhs[/url], [link=http://odyiakmrshxi.com/]odyiakmrshxi[/link], http://sqyovncaotbx.com/

25 octombrie 2012 19:44

Amasberto Hello friends s2d0f1g2h1d0t2h4ALLbig cheap atarax [url=http://www.autumnridgecabins.com/]generic atarax online[/url] http://www.autumnridgecabins.com/

25 octombrie 2012 17:08

tdc sa fie cutremur de 10 numai la casa poporului cand sunt adunati toti hotii din tara asta

25 octombrie 2012 14:10

sa vina cutremurul cand toti parlamentarii sunt adunati mot! o sa fim si noi victima colaterale dar macar generatile viitoare vor scapa de monstrii de azi care ne-au belit mai tare ca Ceausescu... ati uitat? in regimul Ceausescu romanii au dus-o prost maxim 5 ani!!! azi avem cozi la supermarketuri, macare proasta din aditivi, benzina scumpa, justite ioc, sanatate pe spaga si invatamant de doi lei parALEI!!!!

25 octombrie 2012 14:05

BIJBOC Nu conteaza ca muriti de foame frig etc . voi trebuie sa va speriati ca vine un.... cutremur!

25 octombrie 2012 12:49

Lucretu Iata cateva metode sa te feresti de cutremur in 3 pasi: 1-fati un mic bagajel din care sa nu-ti lipseasca:un act bani lanterna paturica bricheta briceag haine calduroase cort daca ai sau o folie de sac,pelerina ori umbrela o conserva posmegi sticluta apa pansament. 2-atarna un clopotel sau fixeaza o vaza de o vitrina ce s afaca zgomot in momentul inceperi cutrmurului sa te anunte(asigurate ca nu trec trenuri ori batoze prin preajma). 3-ai 2 min sa actionezi-ia fuga bagajelu in primele 30 de sec cu tot cu timp d ereactie ai 1 min si 20 sec sa cobori scarile si alte 30 sa te indepartezi de bloc.Bafta(din pacate experimentul meu tine doar pt persoane mobile incepand cu etajul 3 in cazuri generoase ce tine cont de conditia fizica sportiva si o reactie f buna poate sa urce pana la etajul 4)

25 octombrie 2012 12:41

@ dle "un apolitic". aveti dreptate cu carul. politrucii sunt infiltrati in toate. in afara de faptul ca insusi specialistii din ISC pun botul pe colo si pe colo. nu mai departe e ex trofeului calitatii. si iata cum fostul pm cel mai "bun" al romaniei post decembriste poate fi un bun prezicator in ale seismologiei sociale si nu numai.

25 octombrie 2012 10:32

Geta Ai nostri vor fi condamnati pentru ca ni l-au promis si nu 's-a tinut'! Acum daca stim, dormim cu usile deschise sa putem s-o tulim din case intr-un timp 'rezonabil'!

25 octombrie 2012 10:30

@ se pare ca e o disputa mai mult sau mai putin discreta intre specialistii seismologi. trecand peste acest "mic" incident am parerea ca statistica in acest domeniu poate spune multe. pamantul e un tot unitar. fortele interioare nu pot actiona decat la intervale relativ regulate legate de fenomenele ce se petrec in maruntaiele planetei. personal cred mult in ce prezice dl marmureanu. fara a mai spune ff raspicat ca prezicerile cu privire la un eventual cutremur sunt legate mai mult de societatile de asigurare decat de realitate.

25 octombrie 2012 10:26

One @v: Tribunalele italiene au condamnat arhitecti si ingineri, nu seismologi.

25 octombrie 2012 10:19

One @XXL A fi pregatit inseamna consolidarea locuintelor vechi sau constructia celor noi tinand cont de riscul seismic, a face simulari de evacuare in scoli si intreprinderi, etc. @Rom.Lib. - Trebuie sa fim pregatiti nu inseamna cutremur iminent.

25 octombrie 2012 10:18

DORINA Asta mai lipseste caci in rest le avem pe toate!Numai Dumnezeu mai poate apara tara asta si pe oameni asa ca ,sa ne rugam sa ne ocroteasca!

25 octombrie 2012 9:48

un apolitic !!!!!!!!!!!!!!!! sa dea Dumnezeu cel sfant sa fie mare in asa fel incat sa sperie bine pe mitici si sa ceara mai multa putere pentru Inspectoratul de Stat in Constructii care din cauza unor politruci nu-si poate face intotdeauna datoria si sa fie scosi din aparatul central de la Bucuresti a ISC - ului toti nespecialistii, adica cei cu alte specialitati decat constructii ( ca sunt ingineri mecanica fina, profesorid e sport si tot altsfel de personaje fara a fi terminat vreo facultate de constructii --- a se vedea si secretarul general al ISC care a fost soferul lui W. Branza adica pila lui Udrea si care inca bantuie prin ISC)

25 octombrie 2012 7:34

XXL Si cum sa ne pregatim? Rar vezi articole mai tampite!

25 octombrie 2012 6:55

v Semnalul de ,,alarma'' este dat datorita prestatiei judecatorilor italieni care au condamnat seismologi ???

24 octombrie 2012 23:19

Adaugă comentariu

Pentru a putea comenta pe ziare.ro trebuie să:

  1. Introduci o adresă validă de email în câmpul de mai jos. Vei primi un mesaj.
  2. Accesezi link-ul din mesajul primit.
  1. Este nevoie să urmezi acești pași o singură dată dacă utilizezi același browser.