Protecția datelor cu caracter personal. Site-ul ziare.ro utilizează cookie-uri. Navigând în continuare, vă exprimați acordul pentru utilizarea cookie-urilor. Click pentru a afla mai multe. [ Accept ]

Din aproape 3.000 de dosare depuse de întreprinzători pentru a accesa programul de microcreditare Kogălniceanu, mai puţin de 20 au fost aprobate de bănci.

Kogălniceanu este un program de finanţare destinat întreprinderilor mici şi mijlocii, prin care întreprinzătorii ar putea să-şi acopere cheltuielile curente accesând credite parţial subvenţionate şi garantate de stat. Pe scurt, beneficiarul ar putea obţine împrumut de la una din cele 10 bănci partenere în cadrul programului printr-o schemă în care garanţia este acoperită în proporţie de 80% de către stat, iar dobânda - în proporţie de maximum 70%.

Spre exemplu, la un credit de 100.000 de lei, beneficiarul ar trebui să prezinte garanţii în valoare de numai 20.000 de lei şi să plătească doar o treime din dobânda lunară, ceea ce înseamnă o economisire substanţială şi îmbunătăţirea fluxului de numerar pentru companie. Cel puţin, aşa se contura programul Kogălniceanu, la lansarea sa din septembrie, însă vom vedea că această schemă de finanţare s-a cam împotmolit, din cauza unor proceduri birocratice.

Băncile au aprobat, în ultimele două luni, doar 15 credite pentru IMM-uri, dintr-un total de 2.945 de dosare depuse de întreprinzători. Din acestea, 2.000 de dosare au fost analizate şi transmise băncilor de către Agenţia pentru ­IMM-uri.Integral pe Adevărul